Război civil în spaţiul rus. Atacuri armate în regiunea rusă Daghestan. Au murit cel puţin nouă persoane, dintre care şase sunt poliţişti

Agenţiile notează că lupte de stradă au cuprins Mahacikala, principalul oraş administrativ din Daghestan, o regiune majoritar musulmană de la Marea Caspică.
Filip Stan
23 iun. 2024, 23:10
Război civil în spaţiul rus. Atacuri armate în regiunea rusă Daghestan. Au murit cel puţin nouă persoane, dintre care şase sunt poliţişti

UPDATE: În Daghestan a fost declanşat un plan de „interceptare”. Ce se ştie despre atacurile din Derbent şi Mahacikala. Autorităţile susţin că au fost folosite „arme de fabricaţie străină”

Un comandament operaţional a fost creat după atacul asupra poliţiştilor, a declarat şeful regiunii, Serghei Melikov. El a calificat atacurile din Derbent şi Mahacikala drept tentative de destabilizare a situaţiei sociale şi a îndemnat cetăţenii să rămână calmi.

Comitetul de anchetă a deschis un dosar de atac terorist (articolul 205 din Codul penal rus). Conducerea, anchetatorii şi criminaliştii departamentului regional al Comitetului de anchetă pentru Daghestan s-au deplasat la locul incidentului din Derbent.

Un regim de operaţiuni antiteroriste a fost introdus pe întreg teritoriul Daghestanului.

Serviciile oraşului Mahacikala au fost puse în regim de serviciu special după atac.

Victimele sosesc la centrele medicale din Daghestan după atacul militanţilor din Mahacikala şi Derbent şi li se acordă asistenţa necesară, a declarat pentru jurnalişti Ministerul Sănătăţii din regiune.

Dieceza din Mahacikala şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta răniţii şi rudele victimelor.

Şeful Ceceniei vecine, Ramzan Kadîrov, a calificat atacurile teroriste din Mahacikala şi Derbent drept o provocare josnică şi o încercare de a crea discordie între confesiuni.

Bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unei sinagogi din Daghestan, unei biserici ortodoxe şi unui post de poliţie din regiunea rusă Daghestan, din Caucazul de Nord. Şase poliţişti au murit şi alte 12 persoane au fost rănite, a anunţat Ministerul de Interne al regiunii, potrivit Reuters.

Ungaria se pregăteşte de război. Recrutări masive în armată, cât se plăteşte pentru 7 zile de instruire

Ministerul, citat de agenţiile de presă din Rusia, a precizat că doi bărbaţi înarmaţi au fost împuşcaţi mortal în timpul atacurilor. Un preot ortodox ar fi fost, de asemenea, ucis.

Agenţiile notează că lupte de stradă au cuprins Mahacikala, principalul oraş administrativ din Daghestan, o regiune majoritar musulmană de la Marea Caspică.

Un canal neoficial de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Mash, precizează că poliţia se pregătea să ia cu asalt o clădire în care se ascundeau bărbaţi înarmaţi în Derbent, la aproximativ 125 de kilometri mai la sud.

Bărbaţii înarmaţi au atacat o sinagogă şi o biserică din Derbent, unde se află o veche comunitate evreiască şi care este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Ministerul de Interne a fost citat precizând că atât sinagoga, cât şi biserica au fost incendiate.

Ministerul de Interne a mai raportat că un alt atac a avut loc duminică la Mahacikala, capitala Daghestanului, la aproximativ 110 de km nord de Derbent, unde persoane necunoscute au tras asupra unei alte biserici şi a unui punct de control în trafic, omorând un poliţist şi un paznic al bisericii, şi rănind alţi şase poliţişti.

Război tot mai dur în Ucraina. Rusia a bombardat Harkovul şi Kievul, dronele ucrainene au fost doborâte la frontieră. Zelenski cere ajutor extern de urgenţă UPDATE

Televiziunea publică rusă a difuzat imagini cu sinagoga cuprinsă de foc şi coloane dense de fum.

Ulterior, poliţia a anunţat că numărul răniţilor în atacurile din cele două oraşe a ajuns la 16.

În Derbent, atacatorii au fugit cu o maşină VW Polo albă, în timp ce în Mahackala au avut loc schimburi de focuri între poliţişti şi atacatori.

Potrivit autorităţilor, doi dintre atacatori au fost ucişi şi alţii au fost arestaţi.

Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat că aceste atacuri ‘sunt o încercare de a destabiliza situaţia’ din republică, şi a cerut populaţiei să rămână calmă.

Direcţia de investigaţii a Comitetului de anchetă din Daghestan a deschis dosare penale pentru atacuri teroriste în legătură cu atacurile din cele două oraşe.

Atacurile au avut loc în ziua în care ruşii ortodocşii sărbătoresc Rusaliile.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Experiența unei românce care a călătorit din Germania alături de Hagi: „Tot drumul doar asta a făcut!”
Capital.ro
Se retrage din tenis! Campioana României și-a luat adio de la rachetă: Mi-e greu...
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români! Ce se întâmplă cu tichetele de masă
Adevarul
Coșmar în Turcia. Un român a murit strivit de o mașină, de față cu soția și copilul de doar 3 ani: „Se mergea cu viteză, muzică tare”
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Mașini de vis pentru Ștefan Bănică junior. Câți bani a investit artistul
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Tragedie în lumea interlopă! Nepoata lui Cosmos de la Iași a murit strivită de un perete! Momentul cumplit a fost surprins de o cameră de supraveghere
Cancan.ro
5 zodii care au parte de noroc în iulie și august 2024. Viața lor se va schimba la 180 de grade
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Alertă de tsunami în Pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în largul coastelor statului Peru
Capital.ro
SE SCHIMBĂ BANII! Lege pentru introducerea monedei euro
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Fosile de trilobiți, conservate excepțional, descoperite în Munții Atlas din Maroc
MediaFlux
Un nou ANUNȚ PRIVIND CANDIDATURA la PREZIDENȚIALE! El va fi NOUL PREȘEDINTE?
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?