Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Riscul unui conflict în Ucraina este real. NATO trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”

Oficialii NATO sunt îngrijoraţi de "riscul real" de conflict în Ucraina prin continua consolidare militară a Rusiei la frontierele statului ucrainean. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Alianţa trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei deoarece tensiunile sunt ridicate.
Filip Stan
07 ian. 2022, 20:22
Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează:

Jens Stoltenberg susţine că ar putea izbucni un război iminent la graniţa României.

„Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Alianţei, conform Agerpres.

Statele Unite şi Rusia urmează să înceapă, luni, la Geneva, discuţii pentru a evita riscul unei intervenţii ruse în Ucraina. De asemenea, Moscova a acceptat să participe joi la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima astfel de întrevedere după vara lui 2019.

„Este un semnal pozitiv, deoarece tensiunile sunt ridicate”, a afirmat secretarul general al NATO.

Citeşte şi: Ucraina cheamă femeile la război, împotriva Rusiei. Ordinul prin care s-a decretat mobilizarea generală

De asemenea, Jens Stoltenberg a atras atenţia că NATO nu poate accepta crearea unor aliaţi „de mâna a doua” care nu pot fi apăraţi, transmite agenţia Reuters.

„Suntem pregătiţi să discutăm cu Rusia despre controlul armelor – convenţionale şi nucleare -, însă acest lucru trebuie să fie reciproc.

Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze”, a mai spus Stoltenberg.

Război iminent la graniţa României. Şeful NATO avertizează: „Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice severe”

„NATO se va angaja într-un dialog de bună credinţă cu Rusia, care se va concentra pe aspectele de fond, dar trebuie să fim de asemenea pregătiţi pentru posibilitatea unui eşec al diplomaţiei”, a avertizat secretarul general al NATO.

„Nicio discuţie despre securitatea Europei nu se va desfăşura fără ca europenii să fie la masa negocierilor”, a insistat el.

„Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice severe”, a adăugat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat că Alianţa nu va interveni militar deoarece Ucraina nu face parte din organizaţie. În schimb, Stoltenberg a afirmat că NATO se pregăteşte totuşi să îşi consolideze prezenţa militară pe flancul de Est.

„Avem capacităţi semnificative”, a subliniat el, reamintind că NATO are o forţă de reacţie rapidă de 40.000 de militari.

Rusia a transmis în decembrie că vrea garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

Război iminent la graniţa României. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, cere consolidarea flancului estic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor diplomaţiilor din statele NATO, context în care a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea Alianţei, precum şi apelul la dezescaladare, informează MAE.

Miniştrii aliaţi de Externe au discutat „aprofundat” despre situaţia de securitate din Vecinătatea Estică şi de la Marea Neagră generată de desfăşurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi despre semnificaţia acestor evoluţii pentru securitatea euroatlantică.

Bogdan Aurescu a reluat poziţia României privind necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

De asemenea, el a exprimat şi cu acest prilej susţinerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce priveşte Rusia, constând atât în măsuri ferme şi credibile de descurajare, cât şi, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor şi angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianţei.

Bogdan Aurescu s-a referit şi la mizele şi implicaţiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanţa unităţii aliate şi a consolidării pe mai departe a relaţiei transatlantice şi subliniind faptul că Alianţa are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli.

El a evocat, totodată, importanţa continuării coordonării Alianţei cu Uniunea Europeană, ca „pilon-cheie” al comunităţii occidentale, alături de NATO, precum şi cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susţinerea rezilienţei acestora şi a politicii uşilor deschise.

În egală măsură, ministrul român a reiterat sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Citeşte şi: Locuitorii din Almatî, ameninţaţi de foamete. Magazinele alimentare sunt deschise numai la periferia oraşului şi se poate plăti doar cash

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Simona Halep se retrage: Nu mai pot
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Khaby Lame devine ambasador al bunăvoinței UNICEF și îndeamnă tinerii să-și urmeze visurile
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România