Preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei – care au semnat documentul final al summitului de joi de a Minsk – urmează să păstreze legătura telefonic, în weekend, pe tema situaţiei din Ucraina
În pofida apropierii termenului intrării în vigoare a armistiţiului – duminică la ora locală 0.00 (0.00, orra României) – confruntările armate par să nu dea semne că s-ar opri, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului.
Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei şi va mai trimite 55, anunţă Turcinov
Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov, relatează Unian.
„Aceste vehicule au fost obţinute fără armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat în Ucraina şi vor asigura o acoperire eficientă împotriva focului Gărzii Naţionale sau altor unităţi cărora le vor fi livrate”, a declarat Turcinov vineri.
După testare, vehiculele blindate vor „intra imediat în serviciul militarilor” ucraineni, a subliniat el.
Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anunţat la începutul lui decembrie că Ministerul ucrainean al Apărării a achiziţionat 75 de vehicule blindate uşoare de la compania britanică Saxon, în valoare de 3,8 milioane de dolari.
El preciza că vehiculele britanice Saxon reprezintă o alternativă „accesibilă ca preţ” la tehnologia depăşită aflată în prezent în serviciul armatei ucrainene, adăugând că ele urmează să fie modernizate pentru a oferi protecţia de care au nevoie militarii ucraineni în timpul misiunilor în zona de luptă din estul ţării.
Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la începutul anilor ’70 ca „taxiuri de luptă” ieftine dar eficiente pentru forţe de securitate aflate în misiuni. Ele sunt utilizate în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Oman, Bahrain, Malaysia şi Nigeria.
„După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii”, a declarat vineri Poroşenko, citat de BBC News Online.
„Din nefericire, după (negocierile de la) Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat”, a acuzat el, adăugând că Kievul „este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol”.
Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei
Bombardamente se auzeau sâmbătă dimineaţa în fieful separatist prorus Doneţk.
Ucraina va primi toate mijloacele tehnice necesare să monitorizeze implementarea Acordurilor de la Minsk, inclusiv tehnologie prin satelit, a informat ministrul de Externe Pavlo Klimkin Parlamentul, relatează Unian în pagina electronică.
Ucraina şi partenerii săi „au obţinut pentru prima dată susţinerea şi voinţa Rusiei de a coopera asupra tuturor elementelor Acordurilor de la Minsk”, a declarat Klimkin vineri, citat de ziarul Ukrainska Pravda.
Klimkin a subliniat că ideea de bază a înţelegerii este crearea unei zone demilitarizate prin retragerea armamentului greu.
„Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a monitoriza implementarea procesului. Şi ni se va furniza echipament satelitar pentru a avea imaginea reală”, a spus ministrul.
„Am primit confirmarea angajamentului de retragere a tuturor forţelor străine din Donbas. Din nefericire nu există o dată clară, dar vom lucra la această problemă în vederea stabilirii fezabilităţii şi calendarului procesului”, a adăugat el.
Ministrul a mai declarat că alegerile locale din Donbas, prevăzute în Acordurile de la Minsk, vor fi organizate sub supervizarea atentă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. „OSCE va stabili, la final, dacă pregătirea şi organizarea alegerilor au fost libere şi corecte”, a spus spus el.
„Lucrez intens să implic experţi OSCE în consultările asupra aspectelor practice în vederea pregătirii acestor alegeri. OSCE va monitoriza acest proces de la bun început”, a mai anunţat şeful diplomaţiei ucrainene.
Pe de altă parte, insurgenţii proruşi din estul Ucrainei şi-au intensificat operaţiunile de recunoaştere aeriană în zona de conflict din Donbas, a anunţat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional ucrainean pentru securitate şi Apărare.
În total 22 de zboruri de avioane fără pilot au fost înregistrate în zona confruntărilor armate, a declarat Lîsenko vineri, într-o conferinţă de presă, la Kiev.