RĂZBOI în deşert. Franţa a cerut vineri să se ”facă totul pentru a evita escaladarea” în Sahara Occidentală după lansarea unei operaţiuni militare de către Maroc şi anunţarea de către mişcarea de independenţă Frontul Polisario a încetării unui armistiţiu care datează din 1991, relatează AFP preluat de agerpres.
„Franţa cere astăzi să se facă tot posibilul pentru a evita escaladarea şi să se revină cât mai curând la o soluţie politică”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe.
„Aceste evenimente demonstrează importanţa unei relansări rapide a procesului politic, care trece în special prin numirea cât mai curând posibil a unui nou emisar personal al secretarului general al Naţiunilor Unite”, a adăugat sursa citată.
Marocul, care controlează aproximativ două treimi din fosta colonie, doreşte o ”autonomie sub control”, în timp ce Frontul Polisario, susţinut de Alger, militează pentru independenţă şi solicită un referendum pentru autodeterminare.
Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa situat în extremul occidental din deșertul Sahara, la malul oceanului Atlantic, inclus pe lista teritoriilor neautonome de la Națiunile Unite. Procesul de decolonizare a fost întrerupt în anul 1976, când vechea putere colonială, Spania, a abandonat Sahara Occidentală în mâinile Marocului și Mauritaniei (conform cu acordurile din Madrid). Teritoriul se găsește în actualitate aproape ocupat în întregime de către Maroc, situație care nu este recunoscută de ONU și este refuzată de grupul armat Frontul Polisario, care a proclamat independența teritoriului sub numele de Republica Arabă Democrată Saharawi (RASD) în 1976. Grupul armat administrează de fapt zona din Sahara Occidentală necontrolată de Maroc, numită oficial Provinciile Meridionale.