Război în Orientul Mijlociu. Potrivit imaginilor publicate pe rețelele sociale, au putut fi observate explozii uriașe, indicând prezența unor cantități mari de armament.
În urma atacurilor aeriene israeliene asupra depozitului de arme Hezbollah din nordul Libanului, două surse de securitate au declarat pentru Reuters că nimeni nu a fost ucis în incident.
Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, opt persoane au fost rănite, inclusiv șase cetățeni libanezi și doi copii sirieni.
În urma bombardamentului, Autoritatea Libaneză de Cercetare Științifică Agricolă spune că își va închide stațiile de cercetare din regiunea Bekaa ca măsură de precauție, deoarece rachetele neexplodate au aterizat în apropiere.
Video of major Israeli strike in Bekaa, East Lebanon in last hour, reportedly hit Hezbollah weapons warehouse. Area close to Baalbek, within residential towns. Occurred around 9pm local: pic.twitter.com/MHr11G04a7
— Joyce Karam (@Joyce_Karam) August 19, 2024
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi cere, după o întâlnire cu Blinken, un ”armistiţiu” în Războiul in Fâşia Gaza şi îşi exprimă temerea unui ”extinderi regionale a conflictului cu consecinţe dificil de imaginat”
Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi cere marţi un ”armistiţiu în (Fâşia) Gaza” şi avertizează împotriva unei ”extinderi regionale a războiului cu consecinţe dificil de imaginat”, în urma unei întâlniri cu secretarul de Stat american Antony Blinken, anunţă preşedinţia egipteană, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei americane, care a venit de la Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu, a fost primit de către preşeintele egiptean şi de către omologul său Badr Abdelatt la El-Alamein, în cadrul unui turneu menit să convingă beligeranţii din Fâşia Gaza să accepte un armistiţiu şi un schimb de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni.
Hamasul a respins declaraţii ale preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora mişcarea islamistă palestiniană ”dă înapoi” în negocieri în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi le-a catalogat drept o ”undă verde” dată continuării războiului israelian.
Aceste ”acuzaţii înşelătoare (…) nu reflectă poziţia reală a mişcării, care vrea să ajungă la un acord de încetare a focului”, subliniază într-un comunicat Hamasul.
Această propunere americană este o ”răsturnare faţă de ceea ce au aprobat părţile la 2 iulie” pe baza planului anunţat la 31 mai de către Joe Biden. şi o ”supunere americană faţă de noile condiţii ale teroristului Netanyahu”, denunţă marţi Hamasul.
Acest plan prevede într-o primă fază un armistiţiu de şase săptămâni, o retragere israeliană din zonele dens populate în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 octombrie, iar într-o a doua fază o retragere totală israeliană din Fâşia Gaza.
Atacul lansat la 7 octombrie de către conmandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza în sudul Israelluui a antrenat moartea a 1.189 de israelieni, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 105 sunt ţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 35 sunt declarate moarte de către armată.
Campania de bombardamente aeriene şi ofensiva terestră a Israelului ca represalii s-a soldat cu cel puţin 40.173 de morţi şi aproape 93.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul Guvernului Hamas.