Hezbollah-ul libanez a declarat miercuri că a lansat rachete şi drone asupra unei instalaţii militare din nordul Israelului, un incident despre care armata israeliană (IDF) a anunţat că s-a soldat cu rănirea a 14 soldaţi şi a patru civili israelieni, potrivit Reuters şi The Times of Israel. Armata a declarat că şase dintre soldaţi sunt în stare gravă.
Cabinetul de război s-a reunit de urgență în Israel: când ar putea avea loc contraofensiva asupra Iranului
IDF a precizat că a „lovit sursele de foc” după ce a identificat mai multe lansări de rachete antitanc şi drone din Liban spre satul beduin Arab al-Aramshe. Site-ul israelian de ştiri Ynet a precizat că soldaţii se aflau într-un centru comunitar din sat.
Ulterior, mass-media din Liban a relatat despre un atac aerian israelian în nord-estul Libanului, în zona Baalbek, potrivit The Times of Israel. O lovitură a fost raportată în apropierea oraşului Iaat, iar imagini postate pe reţelele sociale arătau fumul care se ridica de la un loc vizat de atac. Baalbek, o zonă identificată în trecut ca fiind un bastion al Hezbollah, se află la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Israelul.
Marţi, lovituri israeliene în sudul Libanului au ucis trei persoane, inclusiv un comandant de teren al Hezbollah, au declarat surse de securitate libaneze.
Forţele israeliene şi gruparea armată libaneză Hezbollah au schimburi de tiruri aproape zilnic, de peste şase luni, în paralel cu războiul din Gaza, în cele mai grave ostilităţi de când au purtat un război major în 2006. Luptele au alimentat îngrijorarea cu privire la riscul unei noi escaladări. Aceste îngrijorări au crescut în urma atacului de represalii al Iranului asupra Israelului, cu sute de drone, rachete de croazieră şi rachete balistice lansate sâmbătă seara, la care oficialii israelieni au promis că vor răspunde.
Cel puţin 370 de libanezi, dintre care peste 240 de luptători Hezbollah şi 68 de civili, au fost ucişi în lupte de la reluarea ostilităţilor dintre Hezbollah şi Israel, potrivit unui bilanţ al Reuters. Optsprezece israelieni, inclusiv soldaţi şi civili, au fost ucişi.
Armata israeliană a anunţat miercuri că aviaţia a lovit marţi ”peste 40 de ţinte în Fâşia Gaza” şi a ”eliminat numeroşi terorişti”.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent, la 7 octombrie, al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza în sudul Israelului, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP întocmit pe baza unor date oficiale israeliene.
Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.
Ca represalii, Israelul a jurat să distrugă Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Euriopeană (UE), şi a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza care s-a soldat cu 33.899 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
ONU, care se teme de o foamete generaliză în acest teritoriu cu 2,4 milioane de locuitori, a lansat miercuri un apel la donaţii în valoare de 2,8 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe palestinieni atât în Fâşia Gaza, cât şi în Cisiordania ocupată.
Războiul din Fâşia Gaza a relansat o dezbatere cu privire la o soluţie cu două state în vederea rezolvării conflictului israeliano-palestinian.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunţe joi asupra unei cereri a Palestinei de a deveni stat membru ONU cu drepturi depline, un demers care pare sortit din nou unui eşec din cauza unui veto al Statelor Unite.