Război în Orientul Mijlociu. O rachetă lansată din Liban a făcut mai multe victime în Israel . O persoană a fost ucisă şi alte şapte au fost rănite în nordul Israelului, după un atac cu rachete din Liban, a anunţat ziarul israelian Haaretz, potrivit Sky News.
Trei oameni au răni destul de grave, iar ceilalţi patru sunt răniţi uşor, anunţă sursa menţionată. Incidentul s-a petrecut în oraşul Safed. Rachetele lansate din Liban au vizat şi o bază israeliană din nord, a transmis armata israeliană IDF. Forţele israeliene au ripostat.
Armata israeliană a difuzat o înregistrare video care l-ar arăta pe liderul Hamas Yahya Sinwar în interiorul unui tunel sub oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, împreună cu soţia sa, copiii şi fratele său Ibrahim Sinwar, tranmite CNN.
Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este „creierul” din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie – deşi experţii spun că este probabil unul dintre mai mulţi – ceea ce îl face una dintre ţintele cheie ale războiului din Gaza.
Dezvăluind înregistrarea video la conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI), Daniel Hagari, a declarat că imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere a Hamas la 10 octombrie şi obţinute de FDI în ultimele zile.
„Aşa a reuşit să evadeze împreună cu familia sa în subteran într-un tunel către unul dintre complexele de cazare sigure pe care le construise în prealabil”, a continuat Hagari.
Netanyahu a ordonat armatei israeliene să „pregătească” o ofensivă la Rafah după ce a respins armistiţiul Hamas
Război în Orientul Mijlociu. CNN nu poate verifica în mod independent dacă Sinwar este bărbatul văzut în înregistrarea video şi nici când a fost înregistrată, iar FDI nu a furnizat dovezi suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţiile.
Hagari a adăugat că videoclipul a fost „rezultatul vânătorii” lui Sinwar şi că „vânătoarea nu se va opri până când acesta nu va fi capturat, viu sau mort”.
”Suntem hotărâţi să îl capturăm. Îl vom captura”, a adăugat Hagari. Sinwar a fost descris ca fiind cel mai căutat om din Gaza de către Israel.
Armata israeliană l-a declarat „om mort”, poreclit într-un profil „Măcelarul din Khan Younis” pentru presupusul său rol în planificarea atacului din 7 octombrie.
În decembrie, IDF a înconjurat casa lui Sinwar, dar nu l-a găsit, spunând atunci că se crede că acesta se ascunde sub pământ. Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat ulterior că era „doar o chestiune de timp” până când va fi prins.
Cu toate acestea, Sinwar a rămas de negăsit, în ciuda unui asalt israelian intensiv asupra oraşului său natal, Khan Younis.
La 6 februarie, IDF a declarat că încă urmăreşte locul unde se află Sinwar – şi alţi lideri ai grupării militante din Gaza, generalul de brigadă Dan Goldfuss, comandantul Diviziei 98 a IDF, afirmând că este încrezător că trupele sale „îi vor prinde”. La momentul respectiv, el nu a răspuns când a fost întrebat dacă poate spune cu încredere că Sinwar se află încă în Gaza.
De asemenea, FDI a publicat un al doilea videoclip care, potrivit acestora, arată forţele israeliene într-o secţiune a tunelurilor Hamas în care cred că se ascunde Sinwar.
În videoclip, un soldat a cărui faţă este neclară spune că se află la „principala ascunzătoare” a lui Sinwar şi susţine că liderul Hamas a fost acolo în „vremuri recente”. Videoclipul arată, de asemenea, o baie, o bucătărie şi dormitoare, iar soldatul spune că trupele au găsit, de asemenea, „milioane de shekeli şi dolari în seif şi alte fonduri care sunt împrăştiate aici, afară”.
„Au fugit când au auzit că FDI se apropie de ei. Ştiau că venim, aşa că au fugit”, spune soldatul în înregistrarea video. CNN nu poate verifica în mod independent afirmaţiile făcute de soldatul din videoclip.
Război în Orientul Mijlociu. Cine este Yahya Sinwar
O figură de lungă durată în cadrul grupării islamiste palestiniene, Sinwar a fost responsabil pentru asamblarea aripii militare a Hamas înainte de a stabili noi legături importante cu puterile arabe regionale în calitate de lider civil şi politic al grupării.
El a fost ales în 2017 în principalul organism decizional al Hamas, Politburo, în calitate de lider politic al ramurii Hamas din Gaza. Cu toate acestea, el a devenit de atunci liderul de facto al Politburo, potrivit unei cercetări efectuate de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).
El a fost desemnat terorist la nivel mondial de către Departamentul de Stat al SUA încă din 2015 şi a fost sancţionat recent de către Regatul Unit şi Franţa.
În ultimele săptămâni, IDF au intensificat atacurile în centrul şi sudul Gaza, inclusiv în Khan Younis – o zonă în care armata israeliană a îndemnat anterior un număr mare de civili să fugă în primele zile ale războiului, când nordul Gaza era în centrul operaţiunilor Israelului.
Armata israeliană susţine de mult timp că Khan Younis este un bastion important al Hamas, afirmând că o reţea de tuneluri sub clădirile civile din oraş a fost probabil locul unde Hamas a planificat atacurile din 7 octombrie.
VIDEO Ucraina a mai scufundat o navă rusească în Marea Neagră. Peste 10 nave din flota lui Putin au fost avariate
Hamas a negat că se ascunde în spitale şi în alte structuri civile. CNN nu poate verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii.
Israelul şi-a lansat campania militară în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie, în care peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 240 au fost luate ostatice. Netanyahu a declarat anterior că această campanie este necesară pentru a „distruge capacităţile Hamas”.
De atunci, bombardamentele şi asediul Israelului asupra enclavei au ras cartiere întregi, au diminuat proviziile esenţiale şi au lăsat aproximativ 2,2 milioane de palestinieni expuşi la niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută sau, mai rău, la deshidratare şi boli mortale.
Cel puţin 1,7 milioane de persoane au fost strămutate cu forţa, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
Atacurile israeliene asupra enclavei au ucis cel puţin 28.340 de persoane şi au rănit cel puţin 67.984, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, administrată de Hamas.
Tensiuni şi în Asia. Coreea de Nord lansează mai multe rachete de croazieră în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat, miercuri, mai multe rachete de croazieră, a anunţat armata de la Seul, parte a unei serii de teste de armament din acest an care au însoţit retorica tot mai agresivă a liderului Kim Jong Un, transmite AFP. Până acum, în acest an, Kim a declarat Coreea de Sud „principalul inamic” al ţării sale, a renunţat la agenţiile dedicate reunificării şi apropierii şi a ameninţat cu războiul pentru „chiar şi 0,001 mm” de încălcare a teritoriului.
Phenian a intensificat, de asemenea, testele de armament, inclusiv rachete de croazieră, un „sistem de arme nucleare subacvatice” şi o rachetă balistică hipersonică cu combustibil solid.
„Armata noastră a detectat mai multe rachete de croazieră necunoscute deasupra apelor de la nord-est de Wonsan în jurul orei 09:00 astăzi (1200 GMT), iar autorităţile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză detaliată”, a precizat Statul Major interarme, într-un comunicat.
Acesta a adăugat că armata „întăreşte supravegherea şi vigilenţa şi urmăreşte îndeaproape orice semne şi activităţi suplimentare din partea Coreei de Nord”.
La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a anunţat că a testat un nou sistem de control pentru un lansator multiplu de rachete despre care a spus că va avea un rol „sporit” pe câmpul de luptă.
Lansările de rachete de croazieră au determinat experţii să speculeze că testează armele înainte de a le expedia la Moscova pentru a le folosi în Ucraina.
Phenian şi Moscova au consolidat legăturile în ultimele luni, liderul Kim Jong Un făcând o călătorie rară în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin în septembrie.
Seulul şi Washingtonul au acuzat Nordul că furnizează arme Rusiei în schimbul sprijinului tehnic pentru programul de sateliţi în curs de dezvoltare al lui Kim, ceea ce ar încălca o serie de sancţiuni ONU impuse ambelor regimuri.
Testarea rachetelor de croazieră nu este interzisă în cadrul actualelor sancţiuni ONU impuse Phenianului, spre deosebire de rachetele balistice.
Rachetele de croazieră au tendinţa de a fi propulsate cu reacţie şi de a zbura la o altitudine mai mică decât rachetele balistice mai sofisticate, ceea ce le face mai greu de detectat şi interceptat.
„Se crede că Coreea de Nord a exportat anul trecut cantităţi mari de lansatoare de rachete multiple în Rusia”, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii privind Coreea de Nord.
El a adăugat că este posibil să fi existat probleme de calitate cu unele dintre armele exportate şi că recenta serie de teste ar putea fi liderul Kim „care ia măsuri pentru a rezolva problema”.
„Puneţi capăt” Coreei de Sud
Kim a repetat săptămâna trecută că Phenian nu va ezita să „pună capăt” Coreei de Sud dacă va fi atacat, numind Seulul „cel mai periculos şi primul stat inamic al Nordului şi inamicul invariabil”.
În ianuarie, Coreea de Nord a tras un baraj de artilerie în apropierea a două insule de la graniţa cu Coreea de Sud, ceea ce a provocat un exerciţiu cu focuri reale de către Sud şi ordine de evacuare a locuitorilor.
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un răspuns puternic în cazul în care Phenian atacă, cerând armatei sale să „acţioneze mai întâi, să raporteze mai târziu” dacă este provocată.
În contextul alegerilor prezidenţiale din SUA de la sfârşitul acestui an, Nordul şi-ar putea intensifica provocările pentru a profita de blocajul politic american, a scris într-un raport Cheong Seong-chang, director al Centrului pentru Strategia Peninsulei Coreene de la Institutul Sejong.
Coreea de Nord ar putea „efectua atacuri asupra Insulelor Baengnyeong, Daecheong şi Socheong (din Coreea de Sud), pe baza încrederii lor în avansarea capacităţilor nucleare şi de rachete”, a scris el.
Phenian s-a apropiat de Moscova în domenii care depăşesc domeniul apărării, un grup de turişti ruşi – primul grup de turişti străini cunoscut de dinainte de închiderea graniţelor legate de pandemie în 2020 – sosind vineri în Nord pentru o vizită de patru zile.
A devenit mai dificil pentru ruşi să călătorească în Europa şi în Statele Unite de când au fost impuse sancţiuni în urma invaziei din Ucraina.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a vizitat de asemenea Phenian, a declarat anul trecut că Nordul ar putea fi recomandat ca destinaţie turistică, a relatat Tass.