Război în Ucraina. ”Încetarea focului… nu este la orizont în acest moment, dar ar putea fi în câteva săptămâni. S-ar putea să fie și puțin mult decât atât”, a spus Griffiths în declarațiile adresate reporterilor de la sediul ONU din New York.
Oficialul ONU a spus că intenționează să meargă în Turcia la sfârșitul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a identifica modalitățile prin care ONU poate ajuta la sprijinirea procesului de menținere a păcii și negocierile dintre Ucraina și Rusia. El a adăugat că a fost ”cu adevărat impresionat” de rolul pe care îl joacă Turcia în conflict, numind țara ”un aspect important” al situației.
”Trebuie să urmărim discuțiile foarte, foarte atent, de unde călătoria în Turcia în această săptămână”, a spus acesta. Griffiths a mai explicat că speră, de asemenea, că Turcia poate găzdui un ”grup de contact umanitar” prin care să poată fi discutate negocierile privind ajutorul umanitar. El a spus că oficialii ucraineni au fost deja de acord cu acest lucru și că speră că și oficialii ruși vor fi de acord.
Griffiths a adăugat că oficialii ucraineni au fost de acord cu majoritatea propunerilor făcute de Națiunile Unite privind ajutorul umanitar și încetarea focului, dar Rusia nu a dat încă un răspuns similar: ”evident că încă nu am pus în aplicare încetarea focului umanitar. Pe partea rusă, am intrat în multe detalii despre acest lucru și au continuat să promită că vor reveni cu privire la detaliile acestor propuneri”, a spus Griffiths.
”În Ucraina, a fost o întâlnire foarte binevenită cu conducerea lor. Au fost de acord cu majoritatea propunerilor pe care le facem, încă nu am primit același răspuns din partea Federației Ruse.”
Război în Ucraina. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a însărcinat pe Griffiths pe 28 martie cu o întâlnire cu oficiali din Ucraina și Rusia despre aranjamentele pentru o încetare a focului umanitar în Ucraina. Griffiths a declarat că s-a întâlnit recent cu prim-ministrul ucrainean, doi viceprim-miniștri, ministrul ucrainean al apărării și ministrul adjunct de externe din acest motiv. El a spus anterior că s-a întâlnit cu oficiali ruși pe 4 aprilie.
Scopul discuțiilor cu ambele părți este de a se asigura că autoritățile sunt conștiente de aspirațiile Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar și de a discuta modalități prin care ONU și-ar putea îmbunătăți sistemul de notificare umanitară. Oficialii ucraineni au fost de acord cu ideea unui grup de contact umanitar comun și cu ideea de încetare a focului local în scopul furnizării de ajutor umanitar, dar a spus că rușii ”nu pun încetarea focului în primul rând pe agenda lor, nu încă”.
”Pe partea umanitară, trebuie să avem o acceptare mult mai dispusă, în primul rând din partea Federației Ruse, pentru a permite convoaielor să intre și să iasă”, a spus Griffiths.
Întrebat dacă crede că Rusia va implementa, cu bună-credință, o încetare durabilă a focului, Griffiths a spus că va continua să încerce să faciliteze și să medieze una, în ciuda lipsei actuale de acțiune din partea Rusiei.
”Speranța este moneda mediatorului. În fiecare război cu care am avut ceva de-a face, mereu pornim de la o bază fără speranță, pentru că arată atât de îngrozitor, atrocitățile sunt atât de îngrozitoare… continui să faci asta, pentru că, sincer, care este alternativa? El a adăugat că a nu continua negocierile, ”ar fi iresponsabil”.