Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailor Podoliak a afirmat, în cadrul unor declaraţii televizate, că negocierile sunt „în desfăşurare” cu privire la o potenţială cale către pace, dar a adăugat că un subiect sensibil rămâne numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţii de securitate pentru Ucraina.
”Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în declaraţii televizate.
”Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări”, a mai subliniat el.
Sorin Ovidiu Vîntu aruncă bomba despre războiul din Ucraina: Marele ticălos e statul american. Își dorește să fie lansat un atac nuclear!
La o întâlnire recentă la Istanbul între delegaţiile ruso-ucrainene, negociatorii au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională.
Preşedintele rus Vladimir Putin a descris la începutul acestei săptămâni acel proces de negocieri ca fiind în ”impas”, dar Podoliak a spus că munca continuă.
Informaţii contradictorii despre soarta crucişătorului rus Moskva
Informaţiile despre soarta crucişătorului rus Moskva sunt contradictorii, Ucraina anunţând chiar că nava a fost scufundată, în timp ce Moscova susţine că vasul a fost avariat şi sunt luate măsuri pentru remorcarea sa către un port, informează joi agenţiile de presă internaţionale.
Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici a anunţat joi la prânz că nava militară Moskva s-a scufundat după ce în ajun a fost avariată grav de rachete ucrainene.
”Unde este Moskva? S-a scufundat”, a scris Arestovici pe Twitter, deşi nu există o confirmare oficială, potrivit postului naţional de televiziune ucrainean.
Nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită miercuri seară de două rachete Neptun lansate de forţele ucrainene, potrivit relatărilor de la Kiev.
Dar, deşi Ministerul Apărării rus a confirmat joi că nava a fost avariată şi că echipajul a fost evacuat, instituţia a transmis doar că a avut loc un incendiu la bord, fără să menţioneze motivele.
”Focarul incendiului a fost circumscris, nu mai există flăcări. Exploziile de muniţii au încetat. Crucişătorul Moskva îşi păstrează flotabilitatea”, a indicat ministerul, care a precizat că se iau măsuri pentru remorcarea navei către port.
Incerte sunt şi informaţiile privind locul în care nava a fost avariată. Potrivit unor relatări nava a fost avariată în apropiere de Insula Şerpilor, în timp ce alte surse afirmă că incidentul s-a produs în apropiere de golful Sevastopol.
Crucişătorul Moskva, ce are o lungime de peste 180 de metri, a fost lansat în 1979 şi şi-a început misiunile în 1983. Nava a fost utilizată pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean.
Potrivit relatărilor din presa ucraineană, nava a fost implicată în cucerirea Insulei Şerpilor, în urmă cu câteva săptămâni.
În cazul în care versiunea Ucrainei se confirmă, Moskva ar fi a doua mare navă de război rusă avariată grav de rachete ucrainene după 24 februarie, când Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Moscova numeşte ”operaţiune militară specială pentru denazificarea” ţării vecine.