Război în Ucraina. În timp ce situaţia din estul Ucrainei rămâne în mare parte neschimbată, armata ucraineană a anunţat marţi dimineaţa că a întreprins în timpul nopţii câteva atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei, informează dpa.
„Elicoptere ucrainene au lovit grupuri mari de forţe inamice în regiunea Herson, iar avioane – depozite de muniţii în regiunea Mikolaiv (Nikolaev)”, a anunţat marţi statul major al forţelor armate ucrainene.
Dezvăluri din culise războiului din Ucraina. De ce nu a fugit Volodimir Zelenski în altă ţară
Până acum, Ucraina şi-a folosit propriile forţe aeriene foarte rar în război, din cauza superiorităţii în aer a Rusiei.
După ce Ucraina a recucerit câteva sate de-a lungul frontierei dintre regiunile Mikolaiv şi Herson la Marea Neagră, o contraofensivă rusă în direcţia Lozove şi Bila Krînîţea (din Herson) a fost lipsită de succes, în pofida susţinerii acesteia cu lovituri de artilerie şi ale forţelor aeriene, potrivit raportului de marţi asupra situaţiei.
Potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), de la Washington, armata ucraineană a reuşit să respingă marina rusă de la coasta ucraineană a Mării Negre. Acum, Flota Rusă de la Marea Neagră operează la o distanţă de siguranţă de circa 100 de kilometri de la mal, reducând presiunea asupra porturilor ucrainene.
Analiza corespunde unui raport asupra situaţiei emis luni de Ministerul Apărării al Ucrainei.
Pe frontul de est, situaţia rămâne în mare parte neschimbată pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care trupele ruse care luptă alături de forţele separatiste proruse în estul Ucrainei par a fi pe punctul de a cuceri oraşul Sviatohirsk (Sviatogorsk) din regiunea Doneţk.
„Sviatogorsk este practic eliberat. Iar curăţarea este în curs”, a declarat luni seara, pentru televiziunea rusă, liderul separatist al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin.
Ucraina are nevoie de armament greu pentru a contracara noua strategie adoptată de armata rusă
După înfrângerile umilitoare suferite în primele zile ale războiului care au forțat ministerul Apărării de la Moscova să își retragă forțele din regiunile Kiev și Cernihiv la sfârșitul lunii martie în vederea unui atac mai concentrat în Donbas, armata rusă și-a schimbat strategia, optând pentru bombardamente sistematice devastatoare înainte de a încerca să avanseze.
„Ei distrug totul și apoi avansează prin ruine”, a explicat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii mai corespondentului de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller.
„Predomină schimburile de focuri peste văi, dealuri și râuri. Cei cu cele mai mari arme vor câștiga probabil. Rusia are avantajul în momentul de față”, nota Miller la momentul respectiv într-un reportaj realizat în regiunea Luhansk.
Președintele american Joe Biden a anunțat pe 1 iunie că SUA vor trimite Ucrainei lansatoare multiple de rachete HIMARS (The High Mobility Artillery Rocket System) însă că rachetele pe care le vor furniza Kievului vor avea o rază de doar 80 de kilometri, cu mult sub cea maximă de 480 de km.
Administrația democrată de la Washington se teme că lovirea unor ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei ar putea duce la o escaladare a conflictului și oferi Moscovei pretextul de a folosi arme chimice sau de distrugere în masă în Ucraina.
Ucraina estimează că are nevoie de 60 de lansatoare multiple de rachete pentru a înfrânge Rusia, cu mult sub numărul promis deocamdată de Statele Unite și Marea Britanie.
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia a „eliberat complet zonele rezidențiale din Severodonețk” și că forțele armate ruse ar controla 97% din teritoriul regiunii Luhansk.