Război în Ucraina. Armata lui Zelenski eliberează oraş după oraş, se aşteaptă reacţia Kremlinului

Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk. Ucrainenii au anunțat că armata țării a recuperat peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii,
Filip Stan
13 sept. 2022, 09:08
Război în Ucraina. Armata lui Zelenski eliberează oraş după oraş, se aşteaptă reacţia Kremlinului

Război în Ucraina. Garda Naţională a Ucrainei a confirmat eliberarea oraşului Sviatohirsk din regiunea Doneţk, relatează Ukrinform. Serviciul de presă al Gărzii Naţionale a publicat un video pe Facebook. „Unităţi ale Gărzii Naţionale, ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi ale Apărării Teritoriale au intrat în oraşul Sviatohirsk. Pas cu pas, metru cu metru, ne eliberăm pământul de ocupanţi. Victoria va fi cu siguranţă a noastră. Glorie Ucrainei! Glorie Gărzii Naţionale a Ucrainei!”, declară un soldat ucrainean, în videoclipul postat pe reţeaua de socializare.

Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit ”peste 20 de localităţi” în 24 de ore, în cadrul contra-ofensivei sale împotriva armatei ruse, relatează AFP.

Pe întreaga linie a frontului, ”forţele ucrainene au reuşit să gonească inamicul din 20 de localităţi” în 24 de ore, a anunţat luni, într-un comunicat de dimineaţa, armata ucraineană.

Armata ucraineană a anunţat o contra-ofensivă în sudul Ucrainei, însă a înregistrat, în ultima săptămână, o înaintare-fulger în regiunea Harkov.

Bombardamente intense la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Un post de frontieră a fost aruncat în aer VIDEO

Război în Ucraina. CNN a primit acces exclusiv în orașul Kupiansk din regiunea Harkov, la doar o zi după ce au apărut imagini în care soldații arborau steagul ucrainean pe acoperișul primăriei din oraș. Localitatea este însă departe de a fi în siguranță și sub controlul ucrainean deplin, potrivit unui locuitor care a stat de vorbă cu jurnaliștii CNN.

La marginea orașului, Vasil, care a refuzat să-și dea numele de familie din motive de securitate – a declarat CNN că zile întregi „rușii au bombardat și bombardat” în timpul luptelor. Patru zile la rând au căzut proiectilele artileriei rusești, și încă nu se simte în siguranță, a spus bărbatul.

Membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei patrulează acum o zonă a orașului Kupiansk, recent eliberat, din regiunea Harkov.

Duminică după-amiază, zgomotul constant al focului de artilerie ucrainean se suprapunea cu exploziile sporadice provocate de proiectilele trase de inamic. Forțele ruse încă luptau pentru Kupiansk, un oraș care este esențial pentru liniile lor de aprovizionare, legând baza lor militară de orașul rusesc Belgorod, regiunea Donețk din estul Ucrainei și linia frontului din Donbas.

Ucrainenii au anunțat că armata țării a recuperat peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii, o mare parte din acesta fiind în regiunea Harkov.

Dar pe teren, soarta Kupianskului pare departe de a fi sigură, ceea ce indică faptul că menținerea controlului ucrainean asupra teritoriului nou eliberat din zonă s-ar putea dovedi dificilă.

Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei

Mai la vest, unele sate au văzut calmul restabilit în întregime, cum ar fi Zaliznicine din regiunea Harkov, eliberat săptămâna trecută, pe măsură ce contraofensiva din est a prins viteză. Acolo, lupta pare să fi fost mult mai puțin încleștată.

„Nici nu mă așteptam să fie atât de repede”, spune Oleksandr Verbițki, în vârstă de 66 de ani, care a văzut retragerea rușilor. „M-am dus la magazin, și când m-am întors, fugeau toți. Rușii au trecut cu mașina prin cimitir pentru a scăpa. Vă puteți imagina?”.

În apropiere de Zaliznicine, au sosit anchetatori ucraineni, alertați de dovezi ale crimelor de război. După ororile descoperite la nord de Kiev – cum ar fi în Bucha – în aprilie anul trecut, când trupele ruse s-au retras după o ocupație de doar o lună, autoritățile știu bine ce să caute acum.

Cei care investighează crimele de război au stat de vorbă cu Maria, o femeie care a trebuit să-și îngroape vecina și pe prietenul acesteia, în februarie, la doar câteva zile după ce armata Rusiei a trecut granița cu Ucraina.

„Am observat că ușa era întredeschisă de zile întregi”, spune Maria Grigorova. „Și când am verificat dacă erau în viață, sau poate răniți, am văzut că erau reci și apoi am observat două găuri în fruntea lui Constantin”.

Localnicii din Zaliznicine descriu ocupația ca fiind „terifiantă” și, deși un sentiment de normalitate a revenit, teama ca trupele ruse se pot întoarce încă plutește în aer.

„Niciodată nu știi ce gândesc rușii”, mai spune Verbițki. „Am avut grijă să nu vorbesc niciodată cu ei, pentru că știam că mă pot lovi, așa că atunci când treceau pe lângă mine, mă întorceam înapoi”.

Serghei Bolvinov, șeful Departamentului de Investigații al Poliției din regiunea Harkov, a spus că înregistrează posibile crime de război „în aproape fiecare sat”.

Demis după 16 zile. Cine este generalul pe care Moscova l-a îndepărtat de pe frontul din Ucraina

Generalul rus Roman Berdnikov, şeful intervenţiei ruse în Siria şi numit comandant al Districtului Militar de Vest din Ucraina pe 26 august, a rezistat doar 16 zile. Potrivit Kyiv Independent, care citează surse de informaţii, Berdnikov a fost îndepărtat în grabă, după contraofensiva forţelor ucrainene.

Tânăr, 49 de ani, originar din Kamen-na-Obi, pe teritoriul Altai, Roman Borisovich Berdnikov aparţine noii generaţii de comandanţi ruşi care au preluat conducerea după retragerea forţelor moscovite de la Kiev. În 1989, a intrat la şcoala militară Suvorov. A absolvit în 1991 şi s-a alăturat imediat Şcolii superioare de comandă militară din Moscova.

După o carieră militară care a început ca şi comandant de pluton la Novosibirsk, din octombrie 2021 a fost comandantul Grupului Forţelor Armate al Federaţiei Ruse în Siria. Şi, din nou, în Siria a fost pe 9 mai, unde a urmat parada de la Moscova la baza aeriană Khmeimim din Latakia şi unde cu un an înainte fusese decorat pentru eroism.

La începutul lunii iunie 2022, s-au răspândit zvonuri că ar fi fost ucis în Ucraina, în timpul unei operaţiuni în Donbass. Dar ştirea era despre generalul Roman Kutuzov, a cărui moarte a fost confirmată de presa rusă pe 5 iunie.

Apoi, pe 26 august, Berdnikov reapare pentru a înlocui generalul locotenent Sichevoi, care a fost în funcţie de doar trei săptămâni, la comanda districtului de vest. Până ieri, când Berdnikov a fost eliberat din funcţie.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Cum verifici rapid dacă ai ploșnițe în pat. Testul care îți arată că insectele au ajuns în casa ta
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
România, în fața unui mare cutremur. Se anunță prăpăd în aceste zone
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Vânzările Tesla în Europa scad drastic pe fondul controverselor politice ale lui Elon Musk
MediaFlux
ADEVĂRUL despre ARMATA ROMÂNĂ! S-a aflat ACUM! Pericol MAJOR în caz de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)