Război în Ucraina. Atac devastator cu rachete la aeroportul Krivoi Rog VIDEO

Bătălia din Sudul Ucrainei se transformă într-un adevărat carnagiu. Ambele părţi bombardează violent pe mai multe linii ale frontului.
Filip Stan
27 sept. 2022, 08:53
Război în Ucraina. Atac devastator cu rachete la aeroportul Krivoi Rog VIDEO

Război în Ucraina.  Forţele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra aeroportului din Krivoi Rog, a anunţat de Valentin Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, pe canalul său Telegram. „Un atac inamic asupra Krivoi Rog. Ruşii au lansat o rachetă X-59 pe aeroport. Infrastructura a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului este imposibilă”, a explicat el.

În regiunea Herson, bombardamentele de artilerie sunt atât de intense încât soldații rareori trebuie să tragă cu mitraliera, scrie New York Times.

Zelenski: Toţi cei care au dezlănţuit acest război criminal vor da socoteală. Rusia trimite „carne de tun” pe front
Ofensiva armatei ucrainene în sud a fost una dintre cele mai așteptate operațiuni militare din timpul verii. Oficialii de la Kiev vorbesc de săptămâni întregi despre pregătirea acesteia și despre intenția de a împinge armata rusă din regiunea importantă strategic de pe coasta de sud, sporind încrederea cetățenilor săi. Ucraina a încercat, de asemenea, să demonstreze aliaților săi că este capabilă să folosească eficient armele occidentale.

Război în Ucraina. Lupte grele şi la Harkov

Înaintarea a continuat chiar și după ce armata ucraineană a obținut un succes semnificativ în regiunea Harkov din nord-est. Ucraina, deși încet, recâștigă controlul asupra teritoriilor sudice. Din această cauză, Vladimir Putin a fost atât de îngrijorat de posibilitatea unei înfrângeri umilitoare, încât i-a refuzat pe comandanții săi, care i-au cerut permisiunea de a se retrage din Herson, spun oficialii americani.

Dar, în general, situația din sud este foarte diferită de cea din regiunea Harkov. Interviurile cu zeci de comandanți, soldați de rând, medici, primari și locuitori obișnuiți ai regiunii care au fugit recent din zona de război indică faptul că acolo se desfășoară o campanie foarte dificilă și costisitoare.

„Bătăliile sunt brutale, epuizante, sunt multe victime. Poate că aceasta este cea mai teribilă bătălie din Ucraina dintre cele care s-au desfășurat până acum”, scrie New York Times.

Forțele ruse sunt bine înrădăcinate în sud. Și acum Kremlinul încearcă să-și înregistreze cuceririle cu ajutorul așa-ziselor „referendumuri” din teritoriile ocupate pentru a le anexa. Oficialii ucraineni spun că nu au avut de ales decât să lanseze un atac. Sudul trebuie eliberat înainte ca ploile din octombrie să transforme drumurile într-o mlaștină de netrecut. Kievul trebuie, de asemenea, să arate lumii că este capabil să-i alunge pe ruși de pe teritoriul său, mai ales înainte ca iarna să înceapă să testeze hotărârea aliaților săi. Guvernul ucrainean nu dezvăluie de obicei date despre pierderi. Dar soldații și comandanții intervievați de New York Times săptămâna trecută spun că sunt „mari” .

Ei povestesc despre acțiuni ofensive la scară largă, în timpul cărora tancurile și vehiculele blindate ucrainene au fost atacate fără milă de artileria rusă și de minele rusești din câmpuri deschise. Un soldat ucrainean a spus că în timpul unei ofensive recente, „au pierdut 50 de oameni în două ore”. În altă parte, a adăugat el, „sute” de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți încercând să elibereze doar un sat. Și acest sat este încă sub controlul armatei ruse.

În sud, armata rusă a construit fortificații puternice. Șanțuri zigzag de-a lungul canalelor de irigare. Rușii au construit buncăre și chiar tranșee pentru tancuri, acoperite cu plăci de beton, în spatele cărora vehiculele blindate pot trage mai în siguranță. Este foarte greu să distrugi astfel de poziții.

Război în Ucraina. Noi atacuri la Zaporojie

Rusia se luptă să mențină controlul asupra acestei părți a sudului Ucrainei, deoarece este poarta de intrare în Crimeea, care a fost anexată în 2014. Aici se află și căile navigabile critice și instalațiile energetice, cum ar fi Centrala nucleară Zaporojie. În ciuda mizei mari, rareori apar confruntări directe între armata Ucrainei și Rusia. Fiecare soldat ucrainean de pe frontul de sud poartă o mitralieră, dar puțini dintre ei au tras cu această armă. Moartea aici vine de la mare distanță. Este nediscriminatorie. Când vin obuzele de artilerie, tinerii se ghemuiesc pe pământ, acoperindu-și urechile cu mâinile și se întind cu gura deschisă pentru a lăsa unda de șoc să treacă prin trup.

„Acesta este un război complet diferit. Atacăm rușii, dar trebuie să plătim scump pentru asta”, a spus medicul Irina Vereșciaghina, care lucrează lângă linia frontului. Ea a spus că dintre sutele de răniți pe care i-a tratat, nu a văzut niciodată niciunul cu o rană împușcată.

„Mulți oameni sunt pulverizați. Uneori din ei rămân doar bucăți”, a spus medicul, uitându-se în pământ. În parte, puternica rezistență rusă din sud se datorează faptului că Ucraina a lansat o campanie de informare foarte eficientă cu privire la contraofensiva sa. Semnalele erau atât de convingătoare încât rușii au transferat în grabă tancuri, artilerie și mii de soldați, inclusiv cele mai bune unități, de la nord-est pe frontul de sud. Din această cauză, regiunea Harkov a devenit complet neprotejată. Așadar, armata Ucrainei a reușit să-și elibereze rapid aproape toate localitățile acolo. Dar acum sudul este ținut de zeci de mii de soldați ruși bine înarmați. În plus, atacul este întotdeauna mult mai dificil decât apărarea pozițiilor fortificate. Mai ales dacă inamicul știe bine din ce parte va veni atacatorul. Toate acestea îi încurcă pe unii soldați ucraineni de pe linia frontului.

Recrutări cu arma în mână în Rusia: un bărbat a deschis focul în biroul de recrutare. Comisarul militar a fost ucis – VIDEO
„Problema este că avansăm fără pregătire de artilerie, fără să le suprimăm pozițiile de foc”, a spus comandantul unității de voluntari Igor Kozub.

Potrivit acestuia, armata ucraineană suferă „pierderi grele” pentru că „nu avem suficientă muniție”. El a cerut SUA să trimită mai multă.

„Toate aceste atacuri eroice costă mult sânge. Este groaznic”, a adăugat comandantul. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud” apără strategia ucraineană în regiunea Herson.

„Faptul că inamicul are un avantaj în artilerie nu determină rezultatul. În istorie, au existat cazuri unice de bătălii în care calitatea a fost factorul determinant, nu numărul de arme”, a spus șeful departamentului de comunicare al Comandamentului Operațional „Sud” Natalia Humeniuk.

Ea nu a menționat numărul victimelor ucrainene. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski a spus recent că Ucraina pierde aproximativ 50 de soldați în fiecare zi. Bătălia pentru sud este foarte diferită de ofensiva fulger ucraineană din regiunea Harkov, pentru care armata rusă nu era pregătită. Armata ucraineană a eliberat până acum un teritoriu de 10 ori mai mic decât cel din nord-est. Dar comandanții știau că bătălia va fi foarte grea. Strategia prevedea distrugerea liniilor de aprovizionare rusești prin distrugerea podurilor și drumurilor, sufocând treptat capacitatea Rusiei de a-și aproviziona trupele cu alimente, combustibil și muniție. Un fost soldat american care servește într-o unitate ucraineană din regiunea Nikolaev a spus că smulgerea unui sat de la forțele ruse, care în urmă cu doar câteva luni știau că vor fi atacate, a fost o faptă de vitejie.

„Poate părea o muncă grea și obositoare. Dar pentru noi acesta este un progres”, a spus soldatul. Ucraina afirmă că a capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în martie, potrivit CNN.

Agenţia a susţinut, luni, într-o declaraţie, că soldatul capturat, împreună cu alţi militari ruşi, ”a tras înspre o maşină cu o mitralieră, pe autostrada din apropiere de satul Zdvîjivka, districtul Bucea”, la începutul lui martie.

”Şoferul a murit pe loc”, se arată în declaraţie, în care se susţine că grupul a îngropat apoi trupul victimei în pădure. Serviciul de securitate a mai spus că trupul şoferului a fost exhumat şi supus unei examinări a legiştilor. La acea vreme, trupele ruse tocmai ocupaseră Bucea. În septembrie, când soldatul rus a fost reţinut în timpul luptelor din regiunea Herson, agenţia a spus că investigatorii săi au dovedit implicarea soldatului în crimă.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Adevărul despre Covid-19. Scenariu exploziv cu FBI în prim-plan
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Peste 3000 de solicitări înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov
MediaFlux
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)