„Luând în considerare tot ceea ce am înțeles până acum, noi credem că ele (bombele cu dispersie) au fost folosite de ambele părți”, a declarat directorul de cercetare al organizației, Anna Neistat, reporterilor miercuri la Moscova, adăugând că este dificil să se stabilească.
În raportul său anual publicat miercuri, Amnesty International a afirmat, de asemenea, că ambele părți în conflict sunt de vină pentru numărul mare de morți civili din cauza tirurilor de mortiere și de rachete în zonele populate.
Aproape 5.800 de persoane au fost ucise de la declanșarea luptelor între separatiștii sprijiniți de Rusia și trupele ucrainene în aprilie, amintește AP.
În estul Ucrainei, „ambele părți nu au reușit să ia măsuri de precauție rezonabile pentru a proteja civilii, încălcând legile războiului”, a subliniat Amnesty International.
Organizația a înregistrat, de asemenea, răpiri, tortură și execuții sumare comise de batalioane de voluntari ale guvernului și unități de luptă ale separatiștilor, a mai spus Neistat.
Potrivit unui acord de pace fragil la care s-a ajuns la 12 februarie, ambele părți sunt obligate să-și retragă armele grele la 25 și 70 km de linia frontului, în funcție de calibrul lor. Armata ucraineană a declarat marți că forțele sale nu își retrag armamentul până la respectarea unei încetări a focului.