Război în Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, care a fost puternic afectată de lupte, după ce comandamentul militar ucrainean a confirmat că trupele sale au fost forţate să se retragă din oraşul Lysychansk.
Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că se aşteaptă acum ca oraşele să fie supuse unor atacuri grele, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra Donbasului. Haidai a declarat pentru Reuters: „Pierderea regiunii Luhansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei. Pentru mine personal, acest lucru este special. Aceasta este patria în care m-am născut şi sunt, de asemenea, şeful regiunii. (Forţele ruseşti) nu vor transfera 100% din trupe pe un anumit front, deoarece trebuie să ţină linia. Dacă îşi părăsesc poziţiile, atunci ai noştri pot desfăşura un fel de contraofensivă. Totuşi, pentru ei obiectivul numărul unu este regiunea Doneţk. Sloviansk şi Bakhmut vor fi atacate – Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte tare”.
Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Generalii îi raportează direct liderului de la Kremlin
Cucerirea oraşului Lysychansk duminică a finalizat cucerirea de către Rusia a regiunii Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, regiunea industrializată din estul Ucrainei, care a devenit locul celei mai mari bătălii din Europa din ultimele generaţii.
Ambele părţi au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului oraşelor Lysychansk şi Sievierodonetsk. Ambele oraşe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.
Marţi, forţele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Doneţk, unde încă mai controlează marile oraşe, în timp ce Putin le-a spus trupelor sale să se „odihnească şi să-şi recupereze pregătirea militară”, în timp ce unităţile din alte zone continuă să lupte.
Încă de la începutul conflictului, Rusia a cerut ca Ucraina să predea atât Luhansk, cât şi Doneţk separatiştilor pro-Moscova.
„Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a declarat Oleksi Arestovich, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenskiy, într-o înregistrare video postată online: „Acestea erau oraşe de dimensiuni medii. Şi acest lucru a durat din 4 aprilie până în 4 iulie – adică 90 de zile. Atât de multe pierderi…”.
Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor
Război în Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.
‘Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică’, a declarat el într-o conferinţă de presă.
Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu ‘nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă’.
Rusia şi Turcia, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care ‘respectă pe deplin’ Convenţia de la Montreux din 1936, ce reglementează trecerea din Marea Mediterană în Marea Neagră, au propus mecanisme pentru ‘rezolvarea crizei alimentare create artificial, într-un mod destul de nedureros pentru toţi’.
‘Încercările de a crea în mod deliberat această criză sunt inadmisibile. Nu există probleme în privinţa exportului nostru de cereale, îngrăşăminte, cu excepţia acelor probleme create de sancţiunile occidentale care, de fapt, au creat bariere ilegale în domenii precum închirierea de nave, plata serviciilor şi escalele portuare, printre altele’, a declarat Lavrov.
El a afirmat că grânele ucrainene rămân blocate în porturile ucrainene din cauza refuzului Kievului de a demina apele sale teritoriale.
Nu este prima oară când şeful diplomaţiei ruse face declaraţii în acest sens. Anterior, Lavrov a spus că Londra încearcă să găsească un motiv pentru ca marina regală britanică să intre în Marea Neagră, de unde să conducă ‘procesul de eliberare’ a cerealelor ucrainene, potrivit postului rusesc de televiziune REN TV.
Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor sale, Kievul neputând în consecinţă să-şi exporte cerealele, orzul, floarea-soarelui etc, ceea ce ar putea duce la o criză alimentară de proporţii pe plan internaţional, în condiţiile în care o serie de ţări, în special din Africa, depind de exporturile de grâne ucrainene.
După ocuparea porturilor sale de la Marea Azov de trupele ruse invadatoare, Ucraina se teme să înlăture minele care apără portul Odesa, de la Marea Neagră, întrucât forţele ruse ar putea profita de această oportunitate pentru a invada Odesa, conform media ucrainene.