Război în Ucraina. Care este următoarea ţintă a lui Vladimir Putin

Forţele ruseşti vor viza oraşele din Doneţk, după ce Rusia a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, avertizează guvernatorul din Luhansk.
Filip Stan
05 iul. 2022, 08:53
Război în Ucraina. Care este următoarea ţintă a lui Vladimir Putin

Război în Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a revendicat luni victoria în regiunea Luhansk, care a fost puternic afectată de lupte, după ce comandamentul militar ucrainean a confirmat că trupele sale au fost forţate să se retragă din oraşul Lysychansk.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că se aşteaptă acum ca oraşele să fie supuse unor atacuri grele, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra Donbasului. Haidai a declarat pentru Reuters: „Pierderea regiunii Luhansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei. Pentru mine personal, acest lucru este special. Aceasta este patria în care m-am născut şi sunt, de asemenea, şeful regiunii. (Forţele ruseşti) nu vor transfera 100% din trupe pe un anumit front, deoarece trebuie să ţină linia. Dacă îşi părăsesc poziţiile, atunci ai noştri pot desfăşura un fel de contraofensivă. Totuşi, pentru ei obiectivul numărul unu este regiunea Doneţk. Sloviansk şi Bakhmut vor fi atacate – Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte tare”.

Vladimir Putin a dat ordinul de atac. Generalii îi raportează direct liderului de la Kremlin
Cucerirea oraşului Lysychansk duminică a finalizat cucerirea de către Rusia a regiunii Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, regiunea industrializată din estul Ucrainei, care a devenit locul celei mai mari bătălii din Europa din ultimele generaţii.

Ambele părţi au suferit pierderi grele în lupta pentru Luhansk, în special în timpul asediului oraşelor Lysychansk şi Sievierodonetsk. Ambele oraşe au fost lăsate în ruine de bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Marţi, forţele ucrainene au ocupat noi linii de apărare în Doneţk, unde încă mai controlează marile oraşe, în timp ce Putin le-a spus trupelor sale să se „odihnească şi să-şi recupereze pregătirea militară”, în timp ce unităţile din alte zone continuă să lupte.

Încă de la începutul conflictului, Rusia a cerut ca Ucraina să predea atât Luhansk, cât şi Doneţk separatiştilor pro-Moscova.

„Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a declarat Oleksi Arestovich, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenskiy, într-o înregistrare video postată online: „Acestea erau oraşe de dimensiuni medii. Şi acest lucru a durat din 4 aprilie până în 4 iulie – adică 90 de zile. Atât de multe pierderi…”.

Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor
Război în Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.

‘Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică’, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu ‘nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă’.

Rusia şi Turcia, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care ‘respectă pe deplin’ Convenţia de la Montreux din 1936, ce reglementează trecerea din Marea Mediterană în Marea Neagră, au propus mecanisme pentru ‘rezolvarea crizei alimentare create artificial, într-un mod destul de nedureros pentru toţi’.

‘Încercările de a crea în mod deliberat această criză sunt inadmisibile. Nu există probleme în privinţa exportului nostru de cereale, îngrăşăminte, cu excepţia acelor probleme create de sancţiunile occidentale care, de fapt, au creat bariere ilegale în domenii precum închirierea de nave, plata serviciilor şi escalele portuare, printre altele’, a declarat Lavrov.

El a afirmat că grânele ucrainene rămân blocate în porturile ucrainene din cauza refuzului Kievului de a demina apele sale teritoriale.

Nu este prima oară când şeful diplomaţiei ruse face declaraţii în acest sens. Anterior, Lavrov a spus că Londra încearcă să găsească un motiv pentru ca marina regală britanică să intre în Marea Neagră, de unde să conducă ‘procesul de eliberare’ a cerealelor ucrainene, potrivit postului rusesc de televiziune REN TV.

Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor sale, Kievul neputând în consecinţă să-şi exporte cerealele, orzul, floarea-soarelui etc, ceea ce ar putea duce la o criză alimentară de proporţii pe plan internaţional, în condiţiile în care o serie de ţări, în special din Africa, depind de exporturile de grâne ucrainene.

După ocuparea porturilor sale de la Marea Azov de trupele ruse invadatoare, Ucraina se teme să înlăture minele care apără portul Odesa, de la Marea Neagră, întrucât forţele ruse ar putea profita de această oportunitate pentru a invada Odesa, conform media ucrainene.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație