Comandantul rezistenței de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, Bohdan Krotevici a postat pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoțită de mesajul „Lupta continuă”.
„De câteva ori deja am fost sigur că voi muri, dar umorul m-a ajutat întotdeauna să îndur totul cu calm. Moartea va veni oricum. Când un războinic moare protejându-și tara, personal consider că este o moarte demnă”, declarase în urmă cu câteva zile Krotevici într-un interviu pentru Wall Street Journal.
În 11 mai, WSJ publicase o fotografie cu Bohdan Krotevici, obosit dar liniștit. Alături de el era un câine. Ulterior, câinele a fost ucis de o mină a rușilor, a povestit militarul ucrainean, în vârstă de 29 de ani.
Pentru a-și dovedi locul și identitatea, Krotevici a transmis jurnaliștilor WSJ un videoclip în care s-a filmat în afara combinatului. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a analizat filmarea și a confirmat că acesta este el. Demersul a fost necesar deoarece din cauza asediului continuu al Mariupolului, jurnaliștii nu au putut transmite de acolo.
În total, 1.730 de militari ucraineni s-au predat de luni la Azovstal, 771 în ultima zi, anunţă Moscova
Ministerul rus al Apărării anunţă joi că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează AFP.
”În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Ministerul a difuzat o înregistrare video în care apar militari ieşind din oţelărie şi care sunt percheziţionaţi corporal de către militari ruşi, după care urcă în autobuze.
Unii dintre ucraineni sunt răniţi, iar alţii merg în cârjă. Aceşti militari, baricadaţi de mai multe săptămâni în galierii subterane, în imensa oţelărie Azovstal, sunt un simbol internaţional al rezistenţei împotriva ofensiveiruse, lansată la 24 februarie.
Miercuri, până când se predaseră 959 de militari, liderul separatist prorus Denis Puşilin estima că, iniţial, au fost ”peste 2.000 de persoane” în oţelărie.
Adjunctul şefului batalionului Azov s-a predat ruşilor. Este cel mai important comandant al rezistenţei de la Azovstal, făcut prizonier
Comandanţii nu s-au predat, preciza el. Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel puţin o parte a ucrainenilor nu militari, ci combatanţi neonazşti.
Denis Puşilin afirmă că ”tribunalului” îi revine de-acum să decidă soarta ”criminalilor de război” şi ”naţonaliştilor”.
Portul strategic Mariupol, în care se află această instalaţei industrială, a fost complet devastat de confruntări armate.