Război în Ucraina. Unul din liderii opoziției civice ruse, politologul și publicistul Andrey Piontkovsky a declarat pentru Radio Europa Liberă că eliberarea Hersonului va fi un șoc imens atât pentru societatea rusă, cât și pentru Putin.
Și cât de mare va fi acest șoc va determina etapa finală a războiului: fie va urma imediat un „gest de bunăvoință”, adică fuga invadatorilor ruși din teritoriile ocupate, fie Forțele Ucrainei și Forțele Armate ale Federației Ruse vor continua un război total.
Potrivit expertului, întregul Occident, reprezentat de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Ucraina, vor adera la cea mai clară poziție – nicio încetare a focului până la retragerea trupelor ruse în linie pe 23 februarie.
„Dacă această retragere va fi efectuată din „bună voință” sau ca urmare a presiunii trupelor ucrainene este o altă întrebare”, a spus Piontkovsky.
Politologul a mai adăugat că recent a avut loc o anumită schimbare a gândirii occidentale într-o direcție favorabilă pentru Ucraina: fostul secretar de stat american Henry Kissinger s-a apărat pentru cuvintele sale exprimate la Davos.
Rusia desprinde şi administrativ bucăţi din Ucraina. Moscova a impus rubla în Herson
„Țineți minte, a existat o recomandare dată Ucrainei, să facă concesii teritoriale de dragul păcii. El a spus că nimic nu este justificat în acest sens, poate nu foarte convingător, dar principalul lucru este că s-a justificat” a spus Piontkovsky, care recomandă același lucru ca și Zelensky, adică fără negocieri până la retragerea pe linie din 23 februarie.
Se pune întrebarea: ce garanții sunt că Rusia nu va acumula forțe și va ataca din nou: „Garanția va fi cooperarea cu Statele Unite și asistența cuprinzătoare a NATO.” Ucraina să fie imediat acceptată după această pauză, după modelul Suediei și Finlandei, în NATO. Acest nou gând se maturizează treptat în Occident”.
Anterior, Andrei Piontkovski a spus că Putin va impune în curând noi „acorduri de la Minsk” Ucrainei și a numit țările care ar putea intra în război de partea Ucrainei.
Ucraina anunţă că a bombardat un depozit rusesc de muniţie în regiunea Harkov şi a ucis 52 de militari ruşi; ocupaţia rusă anunţă şapte morţi şi zeci de răniţi
Ucraina a anunţat marţi că a bombardat unităţi militare şi un depozit de muniţie rusesc în regiunea ocupată Herson (sud), unde ocupaţia rusă a anunţat că au fost ucise şapte persoane, relatează AFP. Potrivit unor oficiali militari înăsrcinaţi cu sudul Ucrainei, în aceste bombardamente au fost ucişi 52 de militari ruşi.
Un ”depozit de muniţie, la Kahovska” a fost vizat, precizează aceste surse. Ocupaţia rusă din regiunea Herson a anunţat că şapte persoane au fost ucise, iar alte 60 au fost rănite în acest atac, în noaptea de luni spre marţi
”Sunt şapte morţi şi aproximativ 60 de răniţi” în acest atac, care a vizat oraşul Nova Kahovka, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraţiei militaro-civile instalate în această localitate de către armata rusă, Vladimir Leontiev.
O adjunctă din administraţia de ocupaţie, Ekaterina Gubareva, a anunţat şi ea şapte morţi şi a precizat că armata ucraineană a atacat cu lansatoare multiple de rachetă americane de tip HIMRS.
AFP scrie că nu a putut verifica imediat aceste acuzaţii. Într-o înregistrare video difuzată de presa rusă, apare o minge de foc uriaşă şi jerbe de foc spre cer, în toiul nopţii, se aud detonări puternice şi se ridică o coloană de fum alb.
Imagini publicate de ocupaţie arată clădiri distruse. ”Zeci de case au fost atinse (…). Scoatem oameni dintre dărâmături”, acuză Vladimir Leontiev.
Ucraina anunţă o lovitură devastatoare. A ucis 52 de militari ruşi în bombardamentele de la Herson
”Este o tragedie teribilă (…). Numărul (victimelor) va creşte, pentru că amploarea pagubelor este imensă”, estimează el.
”Este clar că este (un atac) deliberat, violent, cinic, cu rachete de înaltă precizie. Nu există ţinte militare aici (…). Depozite au fost atinse magazine, o farmacie, staţii de alimentare cu carburantşi o biserică”, acuză el, denunţând un ”act de terorism”.
Regiunea Herson, situată în apropierea Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este ocupată de în mare parte de forţe ruse, în urma invaziei ruse de la 24 februarie.
Armata ucraineană poartă de mai multe săptămâni o contra-ofensivă pe frontul de la Herson, în contextul în care grosul armate ruse este desfăşurat în Donbas, în estul Ucrainei.
Kievul a reuşit să recâştige teren şi să se apropie de Herson, un oraş cu 290.000 de locuitori, însă nu reuşeşte să străpungă adânc apărarea rusă.