Ucraina nu este pregătită nici acum pentru contraofensiva militară, anunțată încă din iarnă. Sunt informațiile apărute în presa internațională care citează un consilier al lui Zelenski.
Totul a fost dezvăluit de un consilier al lui Zelenski care dă de înțeles că tancurile și blindatele din Occident nu sunt încă îndeajuns pentru a începe marea ripostă împotriva rușilor invadatori. Cinci state europene au declarat deja oficial că vor ca Ucraina să primească avioanele de fabricație americană F-16 și vor să înființeze o coaliție internațională pentru a-l convinge pe președintele american – Joe Biden să furnizeze avioanele. Franța și Marea Britanie sunt primele țări care trimit rachete cu rază lungă în Ucraina, amintește Realitatea PLUS.
Ihor Jovkva, adjunctul șefului biroului prezidențial de la Kiev, susține că e nevoie de tancuri și blindate ca teritoriile ocupate deja în ultimul an de trupele invadatoare ale lui Putin să fie eliberate.
„Ucraina nu dispune acum de suficiente echipamente militare pentru a lansa o contraofensivă împotriva Rusiei, a declarat adjunctul șefului biroului președintelui Zelenski, citat de Sky News.
Jovka a mai spus că „obiectul principal” al vizitelor pe care Zelenski le-a efectuat în ultimele zile în mai multe state europene a fost acela de a solicita „pachete militare suplimentare” pentru războiul dus de Ucraina împotriva Rusiei.
Acesta a vorbit și despre soluția păcii viitoare, ce ar trebui să vina din negocieri între Rusia și Ucraina. Precizarea a fost făcută după ce președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat că Putin și Zelenski au fost de acord să primească un grup de lideri africani pentru a discuta un potențial plan de pace.
„Singura soluție potrivită pentru terminarea războiului ar fi una autohtonă. Războiul se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Așa că singurul plan este și ar fi planul ucrainean. Suntem gata să ascultăm propunerile unor țări. Știm despre ideile Chinei. Săptămâna trecută, reprezentantul președintelui brazilian a vizitat Kievul”, a declarat Jovka.
Război în Ucraina. Zelenski anunţă contraofensiva: „Mai avem nevoie de puţin timp. Nu mult!”
„Toate sugestiile vor fi luate în considerare. Dar singurul plan realist pe care Ucraina l-ar adopta și l-ar pune în aplicare, împreună cu partenerii noștri din întreaga lume, este cel al președintelui Zelenski”, a adăugat consilierul prezidențial Jovka.
Cât de pregătită e Ucraina în fața furiei lui Putin – Planul Occidentului, pus la punct împreună cu Zelenski
Franța și Marea Britanie deja furnizează Ucrainei rachete cu rază lungă. Iar specialiștii militari susțin că aviația Rusiei este superioară, iar cea mai vitală armă în războiul modern este avionul de luptă performant, potrivit Realitatea PLUS. Din acest motiv, Marea Britanie face acest prim pas.
„Am convenit, în Marea Britanie, cu premierul Rishi Sunak, că vom lucra la o coaliţie de avioane de luptă – instruire, avioane, rezultate. Un început bun pentru coaliţie! Vă mulțumesc tuturor! Obişnuiam să auzim că (livrarea de sisteme) Patriot ar fi nerealistă. Şi, acum, iată-le aici, sistemele Patriot”, a declarat Zelenski în mesajul său către ucraineni, după vizita făcută și în Anglia.
Armata ucraineană susține că datorită sistemelor Patriot furnizate de americani au fost doborâte șase rachete hipersonice Kinjal la Kiev. Rusia însă neagă că ar avea atâtea rachete. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Ucraina minte, pentru că rușii nici nu ar fi lansat atâtea rachete.
În același timp, rușii au mai spus și că au distrus un sistem Patriot din Ucraina. La rândul lor, americanii demontează victoria anunțată de Moscova și atrag atenția că „sunt numai minciuni”.
Despre nevoia de arme mai puternice și de apărarea antiaeriană a Ucrainei, Administrația Biden nu a avut încă o reacție clară chiar dacă președintele american a respins vehement de mai multe ori că Ucraina ar avea nevoie de avioane F-16.
Întrebat dacă va livra Ucrainei avioane F-16, Joe Biden a declarat că „nu are nevoie acum de aceste avioane”, într-un interviu la ABC News.
Lukaşenko confirmă, din greşeală, doborârea celor 4 aeronave militare rusești în regiunea Briansk
A fost a doua oară în decurs de o lună când liderul de la Casa Albă a respins posibilitatea de a trimite avioanele de vânătoare mult râvnite de Ucraina pentru a controla spațiul aerian împotriva bombelor lansate de ruși. La sfârșitul lunii ianuarie, Joe Biden anunța ferm că pachetul militar pregătit atunci pentu Ucriana nu va include în niciun caz și avioane F-16.
Marea Britanie și Olanda vor conduce „coaliția avioanelor de luptă” în care se negociază cu Statele Unite ca într-un final Ucraina să primească avioanele F-16. Franța și Polonia au anunțat că se vor alătura coaliției, iar Belgia deja s-a oferit să antreneze militarii ucraineni pe avioanele lor.