Război în Ucraina. Autoritățile de la Kiev au acuzat Rusia de „crime de război” după ce rușii au lansat mai multe drone asupra orașului Harkov. Cel puțin două persoane au murit. Șase lovituri aeriene au vizat două cartiere ale orașului din nord-estul Ucrainei.
Un spital militar a fost lovit, potrivit Le Figaro. De asemenea, au fost avariate mai multe clădiri de locuințe, spații de birouri, garaje și mașini.
Potrivit guvernatorului regional Oleg Synegubov, persoanele care au murit sunt un bărbat de 67 de ani și o femeie de 70 de ani. O fată de 15 ani a fost grav rănită.
Throughout last evening and night, Russia attacked Ukraine with more than 170 drones, including over 100 Shaheds. This massive attack targeted the Dnipro, Kyiv, Sumy, Kharkiv, and Khmelnytskyi regions.
All night in Dnipro, the aftermath of this attack was being dealt with. As of… pic.twitter.com/LWZLXLqG7r
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 29, 2025
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina se aşteaptă la un răspuns ferm din partea ţărilor occidentale cu privire la atacurile aproape zilnice ale dronelor ruseşti pe teritoriul său, relatează Reuters.
„Partenerii noştri trebuie să înţeleagă că aceste atacuri ruseşti vizează nu numai poporul nostru, ci şi toate eforturile internaţionale, eforturile diplomatice menite să pună capăt acestui război”, a declarat Zelenski în discursul său video zilnic, menţionând că 172 de drone au fost direcţionate către Ucraina în cursul nopţii.
„Rusia loveşte împotriva tuturor celor care încearcă să pună capăt războiului. Este imposibil să ignori sute de Shahed-uri (de concepţie iraniană) în fiecare noapte”, a adăugat el.
„Ne aşteptăm la un răspuns, un răspuns serios. Lucrăm pentru a ne asigura că există o reacţie puternică, în special din partea Americii, a Europei şi a tuturor celor din lume care se bazează pe diplomaţie.”
La trei ani după asaltul declanşat de Kremlin, soldat cu zeci de mii de morţi, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a amestecat cărţile în conflict, preşedintele american rupând izolarea diplomatică impusă de Occident lui Vladimir Putin şi adoptând o parte din retorica Rusiei.
Administraţia sa face presiuni pentru o încetare rapidă a războiului, organizând discuţii indirecte cu oficiali ruşi şi ucraineni, care nu au condus însă la niciun progres concret.
Cele două părţi au fost de acord, în principiu, cu un armistiţiu în Marea Neagră, dar Moscova a pus apoi condiţii, inclusiv ridicarea sancţiunilor de către ţările occidentale, care nu par a fi acceptate pe termen scurt.
„De prea mult timp, propunerea americană pentru o încetare necondiţionată a focului a rămas pe masă fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”, a declarat sâmbătă seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„O încetare a focului ar fi putut intra deja în vigoare dacă ar fi existat o presiune reală asupra Rusiei”, a adăugat el, mulţumind acelor ţări «care înţeleg acest lucru» şi care au sporit presiunea sancţiunilor asupra Kremlinului.
Sub presiunea SUA, Kievul a fost de acord cu o încetare necondiţionată a luptelor timp de 30 de zile, pe care Moscova a respins-o de atunci.
Rusia a fost de acord doar cu un moratoriu asupra siturilor energetice, care este mult mai limitat, dar Moscova şi Kievul se acuză reciproc de încălcarea acestuia.
Punând încă la îndoială succesul oricăror negocieri de pace, preşedintele rus a evocat joi ideea unei „administraţii de tranziţie” pentru Ucraina, sub egida ONU, ca o condiţie prealabilă, ceea ce implică plecarea lui Volodimir Zelenski.
De asemenea, preşedintele rus a salutat faptul că forţele ruse au avut „iniţiativa strategică” pe linia frontului împotriva ucrainenilor.
Sâmbătă, armata rusă a revendicat capturarea a două sate din estul şi sudul Ucrainei, continuându-şi avansul pe linia frontului: Chtchebraki în regiunea Zaporojie (sud) şi Panteleïmonivka în regiunea Doneţk (est).