UPDATE: Ucraina a atacat Moscova cu cel puţin 25 de drone, forţând închiderea temporară a două dintre principalele aeroporturi ale oraşului, au declarat oficialii ruşi, fiind cel mai mare atac ucrainean cu drone asupra capitalei ruse.
Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că dronele au fost distruse în districtele Ramenskoye şi Kolomensky din regiunea Moscova, precum şi în oraşul Domodedovo, la sud-vest de Moscova. Regiunea Moscova are o populaţie de peste 21 de milioane de locuitori.
„Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul căderii resturilor”, a declarat Sobyanin pe aplicaţia Telegram. „Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”.
Cartierul Ramenskoye, la aproximativ 45 km sud-est de Kremlin, a fost vizat ultima dată în septembrie, în ceea ce a fost atunci cel mai mare atac al Ucrainei asupra capitalei ruse, când unităţile ruse de apărare aeriană au distrus 20 de drone.
Rosaviatsia, agenţia federală rusă de transport aerian, a declarat pe Telegram că „pentru a asigura siguranţa zborurilor aeronavelor civile, au fost introduse restricţii temporare privind funcţionarea aeroporturilor Domodedovo şi Zhukovo”, începând cu ora 0530 GMT.
Acesta nu a precizat cât timp vor fi în vigoare restricţiile.
Separat, atacurile dronelor ucrainene au incendiat peste noapte mai multe clădiri în regiunile Kaluga şi Briansk din Rusia, au declarat duminică guvernatorii regionali. Ministerul rus a declarat că a distrus 17 drone deasupra regiunii Briansk.
Război în Ucraina. Explozii au fost auzite în Kiev în noaptea de sâmbătă spre duminică, au relatat martori Reuters, forţele aeriene ucrainene anunţând că un număr de drone ruseşti se îndreaptă spre oraş. Aceeaşi situaţie se petrece şi la Odesa, în sud, în timp ce, potrivit presei ucrainene, înainte de miezul nopţii Rusia a început să atace Ucraina din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Marea Neagră.
Exploziile din capitala Kiev au părut să fie zgomotul pe care îl fac unităţile de apărare aeriană atunci când intră în funcţiune, au declarat martorii Reuters.
La acea oră, Kievul, regiunea înconjurătoare şi jumătatea estică a Ucrainei erau sub alertă de raid aerian, conform alertelor emise de forţele aeriene ucrainene.
Ulterior, autorităţile locale din Odesa au anunţat că oraşul-port din sud este sub atacul dronelor ruseşti. „Inamicul atacă Odesa şi regiunea sa cu drone de atac. Forţele noastre de apărare aeriană lucrează. Rămâneţi în adăposturi!” – i-a sfătuit pe locuitori administratorul regiunii, Oleh Kiper.
Forţele aeriene ucrainene au confirmat, la rândul lor, că inamicul atacă oraşul cu drone de atac dinspre Marea Neagră, potrivit Ukrainskaia Pravda. Locuitorii din zonă spun că au auzit cel puţin o explozie.
Începând de sâmbătă după-amiază, forţele ruse au lansat drone de atac asupra Ucrainei mai întâi dinspre nord, iar mai târziu din sud.
Dronele au fost reperate în sau îndreptându-se spre regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava, Kiev, Jîtomîr, Rivne, Dnipro, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson, Mikolaiv, Kirovohrad, Cerkasi, Vinniţia.
Şi în noaptea precedentă Rusia a lansat zeci de drone asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Kiev şi Odesa.
Statele Unite va trimite peste 500 de rachete de interceptare în Ucraina în săptămânile care urmează, grăbind livrarea ajutorului militar oferit de Washington ţării răvăşite de război, a relatat, sâmbătă, Wall Street Journal, citat de Reuters.
WSJ a scris, citând un oficial de la Pentagon, fără a-l numi, că înainte de alegerile prezidenţiale, în care fostul preşedinte republican Donald Trump l-a înfrânt pe rivalul democrat, vicepreşedintele Kamala Harris, administraţia SUA a urmărit să livreze restul ajutoarelor către Ucraina până în luna aprilie.
Livrarea interceptorilor pentru sistemul defensiv de rachete Patriot şi Sistemul Naţional Avansat de Rachete Sol-Aer (NASAMS) ar trebui să asiguere nevoile apărării aeriene a Ucrainei pentru restul acestui an, a relatat publicaţia, citând un oficial al SUA, fără a-l numi.
Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent relatarea din Wall Street Journal.
Cabinetul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Ministerul ucrainean al Apărării, Pentagonul şi Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns deocamdată solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile.
Zelenski face apel de mai multe luni pentru mai multe arme şi ca aliaţii NATO să ajute Ucraina pentru a lovi mai departe în Rusia, cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune.
Războiul de peste doi ani şi jumătate al Rusiei în Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare între Rusia şi Occident de la Războiul Rece, iar oficialii ruşi afirmă că acum războiul intră în cea mai periculoasă fază.
Vineri, administraţia preşedintelui Joe Biden a afirmat că va permite contractorilor din apărarea SUA să lucreze în Ucraina pentru a asigura mentenanţa şi a repara armamentul asigurat de Pentagon, o schimbare semnificativă a politicii care vizează ajutarea Kievului să lupte împotriva Rusiei.