Comandamentul Forţelor Aeriene ale Ucrainei transmite că armata ucraineană a distrus, luni, șapte ținte aeriene ruseşti. Potrivit comandamentului, avioanele ucrainene continuă să lovească pozițiile ruşilor, echipamentele și logistica acestora. Astfel, în cursul zilei de 19 septembrie, unitățile de rachete antiaeriene ucrainene au distrus un avion Su-25, o rachetă ghidată Kh-59 şi cinci drone. Amintim că potrivit serviciilor de informații britanice, în ultimele zece zile, Rusia a pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina, iar de la începutul invaziei – aproximativ 55. Astfel, Rusia nu a reuşit să stabilească o superioritate aeriană asupra Ucrainei.
Imagini aproape SF în Ucraina. O ploaie de FOC a fost aruncată de Rusia în Doneţk VIDEO
Medvedev: Alipirea regiunilor Doneţk şi Lugansk la Rusia prin referendum ar justifica utilizarea forţei împotriva Ucrainei
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este ‘esenţial’ ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, relatează Reuters marţi.
Într-o postare pe social media, Medvedev a spus că a face în aşa fel ca autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR, acronimele în limba rusă) să devină oficial parte a Federaţiei Ruse constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja.
Luni, liderii separatişti ai DNR şi LNR au convenit să-şi ‘sincronizeze’ eforturile pentru organizarea referendumurilor privind aderarea la Rusia, după ce responsabili numiţi pe plan local de Moscova şi-au înmulţit apelurile pentru a nu tergiversa desfăşurarea acestor plebiscite, în pofida contraofensivei ucrainene în sud şi est.
Regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie au anunţat brusc referendumuri, la sfârşitul săptămânii. Unirea acestora cu Rusia este iminentă
‘Referendumurile în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk) sunt esenţiale, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice’, afirmă Medvedev într-o postare pe Telegram.
Medvedev, în prezent vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, susţine că Moscova ar trebui să permită acestor regiuni (ucrainene) să se alăture Rusiei, întrucât aceasta ar oferi Kremlinului o justificare în plus pentru utilizarea forţei militare în Ucraina.
‘O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare’, a declarat Medvedev.
‘Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate’, susţine el.
Alipirea celor două regiuni la Federaţia Rusă va schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei pentru decenii. Şi nu doar al Rusiei. Pentru că după organizarea referendumurilor şi integrarea celor două entităţi în componenţa Federaţiei Ruse transformarea geopolitică în lume capătă un caracter ireversibil, scrie fostul preşedinte în postarea sa din Telegram.
Nu mai puţin important este faptul, afirmă el, că după modificarea Constituţiei, niciun viitor lider al Rusiei, niciun responsabil rus nu va putea anula decizia alipirii celor două regiuni la Federaţia Rusă.
Separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas evocă alipirea la Federaţia Rusă de când au încercat prima oară să se desprindă de controlul Kievului în 2014.
Responsabili numiţi de Moscova în alte regiuni din Ucraina ocupate de forţele ruse după invazia declanşată în 24 februarie – regiunile Herson şi Zaporojie din sudul ţării – afirmă de mai mult timp că se pregătesc să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.
Forţele ruse susţin că de la începutul lunii iulie deţin controlul asupra întregii regiuni Lugansk, dar oficiali ucraineni au declarat luni că au eliberat o localitate din această regiune în cadrul contraofensivei armatei ucrainene care continuă.
Zone importante din teritoriul revendicat de autorităţile separatiste din Doneţk se află în continuare sub controlul Ucrainei, iar Kievul controlează de asemenea teritoriu atât în regiunea Herson, cât şi în Zaporojie.