Război în Ucraina. Germania cere ca armamentul occidental să nu fie folosit la atacuri pe teritoriul Rusiei

"Tancurile germane ne ameninţă din nou", a declarat joi Vladimir Putin, făcând o paralelă între campania sa militară din Ucraina şi războiul împotriva nazismului.
Alina Costache
05 feb. 2023, 08:17
Război în Ucraina. Germania cere ca armamentul occidental să nu fie folosit la atacuri pe teritoriul Rusiei

Război în Ucraina. Există un „consens” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.

„Există un consens asupra acestui punct”, a declarat Olaf Scholz. Aliaţii Ucrainei au depăşit noi praguri în sprijinul militar acordat Ucrainei, angajându-se să furnizeze în special tancuri grele şi rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Aceste rachete GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) ar putea aproape dubla raza de acţiune a forţei de lovitură ucrainene, potrivit Pentagonului care a anunţat vineri că vor fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar american.

Zelenski, avertisment pentru Putin: „Băieţii noştri au început deja să se antreneze pe tancurile Challenger”

Aceste dispozitive de diametru mic trase de la sol pot atinge o ţintă situată la 150 de kilometri distanţă şi astfel ameninţă poziţii ruseşti din spatele liniilor frontului.

Tancuri grele de concepţie occidentală au fost, de asemenea, promise Kievului care se aşteaptă să primească „între 120 şi 140” din diferite ţări. Germania va livra 14 tancuri Leopard 2 luate din echipamentul armatei sale.

„Tancurile germane ne ameninţă din nou”, a declarat joi Vladimir Putin, făcând o paralelă între campania sa militară din Ucraina şi războiul împotriva nazismului, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria sovietică împotriva armatelor lui Hitler la Stalingrad.

„Cuvintele lui se înscriu într-o serie de comparaţii istorice absurde pe care le foloseşte pentru a-şi justifica atacul asupra Ucrainei”, a comentat Olaf Scholz în Bild.

„Or, nimic nu justifică acest război”, a adăugat el. „Împreună cu aliaţii noştri, furnizăm Ucrainei tancuri de luptă pentru ca aceasta să se poată apăra. Am cântărit cu atenţie fiecare livrare de arme, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri, începând cu America. Această abordare comună face posibilă evitarea unei escaladări a războiului”, a dat asigurări cancelarul german.

În discuţiile telefonice pe care le-a avut cu preşedintele rus de la începutul conflictului, Vladimir Putin „nu l-a ameninţat” personal, nici pe el, nici Germania, a precizat Olaf Scholz chestionat de Bild pe această temă.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei

Într-un documentar realizat de BBC, Boris Johnson afirmase că liderul rus l-a ameninţat cu un atac cu rachete care ”ar dura doar un minut”. Kremlinul a respins aceste acuzaţii, mai scrie AFP.

Situaţia de pe frontul din Ucraina devine din ce în ce mai dură, spune Zelenski

Kremlinul a făcut presiuni pentru o victorie semnificativă pe câmpul de luptă, după luni de eşecuri, forţele ruse încercând să închidă controlul asupra oraşului Bakhmut şi luptând pentru controlul unei rute importante de aprovizionare din apropiere pentru forţele ucrainene.

Trupele ruseşti încearcă, de asemenea, să captureze oraşul minier Vuhledar, situat la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bakhmut, tot în regiunea estică Doneţk.

„A trebuit să spun de multe ori că situaţia de pe front este dificilă şi devine din ce în ce mai dificilă, iar acum este din nou momentul. … Invadatorul îşi pune tot mai multe forţe pentru a sparge apărarea noastră”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Este foarte dificil acum în Bakhmut, Vuhledar, Lyman şi în alte direcţii”, a continuat el. La începutul zilei, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a scris pe Telegram că eforturile Rusiei de a sparge apărarea în Bakhmut şi Lyman au eşuat.

Lyman, care se află chiar la nord de Bakhmut, a fost eliberat de forţele ucrainene în octombrie. Vineri, Zelenski a promis că forţele sale vor lupta pentru Bakhmut „atât timp cât vom putea”, dar situaţia de acolo devine din ce în ce mai gravă pentru forţele ucrainene.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat zilnic numeroase confruntări de luptă în zonă, iar bloggerii militari de la Moscova au susţinut o serie de succese ruseşti neverificate de-a lungul liniei de front.

Luptele din jurul Bakhmut au fost costisitoare pentru Rusia în ceea ce priveşte vieţile soldaţilor, a recunoscut Kremlinul.

Postul de ştiri independent rusesc Meduza a raportat la sfârşitul lunii ianuarie că aproximativ 40.000 din cei 50.000 de recruţi ai puternicului grup militar privat Wagner implicat în campania din acea zonă au murit sau sunt daţi dispăruţi.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Analistul militar ucrainean Petro Chernyk a declarat că numărul mare de victime ruse înseamnă că Moscova nu poate lua o pauză pentru a opri o ofensivă acolo pentru a se reface, deoarece aceasta ar uşura presiunea de luptă.

„Iar aceasta ar fi o condiţie excelentă pentru acţiunile noastre de contraofensivă”, a declarat Chernyk pentru televiziunea ucraineană 24 Kanal.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Mulți șoferi se încurcă. Zona care le dă bătăi de cap
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Rămâi fără permisul de conducere. Lege pentru toți șoferii. Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România