Război în Ucraina. Guvernul Ucrainei a predat până în prezent cadavrele a peste 400 de militari ruşi căzuţi în luptă, iar Rusia ”le recuperează în secret”, evitând să o facă public pentru ca populaţia să nu vadă acest lucru, a declarat Irina Vereşciuk, viceprim-ministru responsabil cu reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, pentru presa locală, citată luni de EFE.
”Am returnat peste 400 de cadavre… Evident că sunt foarte puţine, pentru că ştim că-s mulţi mai mulţi” militari ruşi morţi în război, a explicat oficialul guvernamental.
Războiul din Ucraina riscă să se extindă. Moscova acuza Occidentul ca instigă Ucraina sa atace ţinte din Rusia
Război în Ucraina. Rusia ”nu vrea ca cetăţenii săi să vadă că este predat un număr mare de cadavre. Îşi dă seama ce potenţial exploziv are un astfel de demers”, aşa că ”o face aproape în secret, nu public, şi încearcă să nu ne predea nouă niciun cadavru”, a adăugat ea.
În opinia lui Vereşciuk, lipsa unui acord cu ruşii în această chestiune va crea probleme în viitor. ”Realizăm identificarea şi analiza genetică în conformitate cu protocoalele europene. Rusia nu susţine din principiu protocoalele europene. Se cramponează de practicile sale barbare medievale şi de propriile sale protocoale”, a acuzat Vereşciuk. ”În viitor, aceasta va fi o problemă importantă pentru că testele pe care ei le fac, analizele lor genetice, evident că nu se vor potrivi şi este posibil să nu coincidă cadavrele pe care ni le predau cu listele noastre (cu militarii decedaţi). Este o problemă cu care ne confruntăm, dar ne gândim cum putem s-o rezolvăm”, a adăugat ea.
Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, pierderi grele pentru Rusia după bombardamentul surpriză de la adăpostul întunericului
Potrivit guvernului ucrainean, aproape 36.000 de militari ruşi au murit pe teritoriul Ucrainei de la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, o cifră dezminţită de Kremlin. În aproape patru luni de război, ruşii au reuşit practic să obţină controlul asupra întregului est al Ucrainei (zona Donbas) şi al anumitor regiuni din sud aflate în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, notează EFE.
Armata ucraineană anunţă că se retrage din oraşul Lisiciansk
Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse, informează duminică AFP.
„Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage” din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind” superioritatea multiplă” a armatei ruse pe plan material.
Cu puţin timp înainte de acest anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că Lisiciank reprezintă „situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă” pentru Ucraina. „Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm”, a afirmat el, adăugând totodată că „luptele continuă în suburbiile” acestui oraş.
Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean.
Duminică, ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a afirmat că forţele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk după ce au cucerit Lisiciansk, aflat de săptămâni de zile în centrul unor lupte intense.