Război în Ucraina, O fotografie care circulă pe rețelele de socializare arată un casă bombardată și urme de sânge, în timp ce mesajul este că au fost uciși civili în urma bombardamentelor din dimineață zilei de duminică. O altă postare din zona de conflict vorbește despre 2 răniți în urma noii serii de atacuri. RBC aminteşte că, sâmbătă seară, unele cartiere din Herson şi 35 de localităţi din regiune au rămas fără curent electric, din cauza atacurilor lansate de invadatorii ruşi, scrie Rador.
https://twitter.com/sternenko/status/1614567528923111425
Ucraina: Trei zile de doliu la Dnepr. Bilanţul victimelor după atacul rus asupra unei clădiri a crescut la 14, iar 73 de persoane au fost rănite
Bilanţul persoanelor decedate după atacul cu rachetă asupra unui bloc de apartamente din Dnepr a crescut la 14, iar echipele de intervenţie au încercat întreaga noapte să mai scoată oameni din dărâmături, scrie Nexta.
Război în Ucraina. Bombardamentele armatei ruse au luat drept ţintă infrastructuri-cheie din Kiev
De asemenea, potrivit lui Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale Dnepropetrovsk, 73 de persoane au fost rănite.
Clădirea a fost lovită de o rachetă X-22, după ce cinci dintre acestea au fost lansate din regiunea Kursk şi Marea Azov.
Între dărâmături se mai aflau, în cursul nopţii, persoane în viaţă care trimiteau sms-uri pentru a fi ajutate. La un moment dat, salvatorii au oprit toate operaţiunile de căutare pentru a auzi strigătele de ajutor. La Dnepr au fost declarate trei zile de doliu.
Rusia afirmă că Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina
Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat vineri că Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să „invadeze” oricare dintre cele două ţări, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa trebuie să „fie pregătită” la graniţa cu Belarusul. Deocamdată, însă, un atac dinspre această ţară rămâne improbabil, relatează Reuters.
Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa invazia în Ucraina, în februarie 2022, iar din octombrie a desfăşurat trupe în această ţară sub pretextul unor exerciţii militare comune. Ambele ţări au convenit între timp să îşi intensifice cooperarea militară, ceea ce a generat temeri că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei dinspre nord.
Într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova, un oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt concepute pentru a preveni o escaladare, dar a avertizat că Minskul s-ar putea alătura conflictului din Ucraina în cazul în care Belarusul sau Rusia ar fi invadate.
„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă TASS.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri că ţara sa trebuie să „fie pregătită” la graniţa cu Belarus, deşi până acum spune că a văzut doar „declaraţii de forţă” venite dinspre vecinul său nordic. „Înţelegem că, în afară de declaraţii de forţă, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni”, a spus Zelenski, în condiţiile în care Moscova încearcă să îşi relanseze invazia care se clatină de luni de zile.