Război în Ucraina UPDATE. Trupele ruse avansează practic în toate zonele liniei frontului din Republica Populară Donețk (RPD), a declarat luni șeful interimar al RDP, Denis Pușilin, într-o transmisie în direct pe postul de televiziune Rossiya-24, potrivit TASS. „Forțele ruse avansează practic în toate zonele liniei frontului”, a spus el, răspunzând la o întrebare corespunzătoare a prezentatorului de știri.
Cartierul general de apărare teritorială al RDP a raportat luni mai devreme că trupele ruse au eliberat comunitățile Krasnopolyevka și Dvurechye de lângă Soledar.
Liderul RDP Pushilin a declarat într-un interviu acordat TASS pe 7 decembrie că aproape 340 de comunități au fost eliberate în republică din februarie 2022.
Situația de-a lungul liniei de angajare în Donbass a escaladat pe 17 februarie anul trecut. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie că, ca răspuns la cererea de asistență a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a efectua o operațiune militară specială în Ucraina. Republicile Populare Donețk și Lugansk au lansat o operațiune de eliberare a teritoriilor sub controlul Kievului.
Război în Ucraina. Separatişti proruşi anunţă luni că au cucerit două sate – Krasnopolivka şi Dvurecie -, situate în apropiere de Soledar, un orăşel pe a cărui cucerire Moscova a revendicat-o în urmă cu peste o săptămână, dar pe care Kievul nu recunoaşte nici până în prezent că l-a pierdut, despre care liderul separatist al ”republicii” de Doneţk Denis Puşilin a anunţat luni, la televiziunea rusă că a fost distrus şi a cărui cucerire de către ruşi marchează încercuirea oraşului Bahmut, relatează AFP.
El a confirmat luni, la televiziunea rusă, că ”oraşul (Soledar) este distrus” şi că nu mai există ”aproape nicio clădire întreagă”. Potrivit armatei ruse, cucerirea orăşelului Soledar este o etapă în vederea cuceririi Bahmutului, pe care încearcă să-l cucerească din vară şi unde cele două părţi poartă o bătălie feroce. Potrivit lui Denis Puşilin, luptele se ”intensifică” la Bahmut, iar trupele ruseşti ”înaintează”.
El susţine că unităţi din grupul paramilitar rus Wagner controlează înălţimi strategice în apropiere. ”Situaţia rămâne destul de dificilă, dar unităţile noastre înaintează aproape peste tot”, anunţă el.
Puşilin anunţă totodată un ”transfer masiv” de trupe ucrainene către Bahmut. Duminică seara, Denis Puşilin a difuzat o înregistrare video în care susţine că apare la Soledar, în mijlocul unor imobile cu faţada înnegrită şi ferestrele sparte.
”Trebuia să aflăm dacă este necesar să desfăşurăm puncte de ajutor umanitar”, declara el în această înregistrare video. Puşilin adăuga că ”au rămas puţini locuitori” în acest orăşel care avea aproximativn 10.000 de locuitori înainte de război, situat la nord de Bahmut.
Cucerirea orăşelului Soledar a fost anunţată de către armata rusă la 13 ianuarie, care a recunoscut – un fapt extrem de rar – rolul hotărâtor al mercenarilor din Wagner în Bătălia de la Soledar.
Ucraina nu a recunoscut nici până în prezent în mod oficial că a pierdut Soledarul. Kievul anunţă că luptă în continuare în partea de vest a orăşelului Soledar.
Luni, administraţia regională a anunţat ”ostilităţi active în apropiere de bahmut şi Soledar”, fără să facă vreo altă precizare. ”Oamenii din Wagner care ne-au însoţit în timpul vixzitei, ne-au spsu cât de sângeroase au fost bătăliile aici”, mai declară Denis Puşilin.
Cinci zone din Ucraina au rămas fără energie electrică
Penele de curent au afectat cinci zone din Ucraina luni dimineaţă, a anunţat operatorul sistemului de transport al energiei electrice, potrivit Sky News.
Cererea a depăşit oferta luni, după ce centralele electrice şi reţeaua de distribuţie au fost avariate de atacurile cu rachete şi drone ruseşti din 14 ianuarie, a anunţat Ukrenergo pe Telegram.
Limitele de consum au fost depăşite în oraşele Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojia, Liov şi în provincia Volyn înainte de ora 9:00, ceea ce a dus la întreruperi.
Se aşteaptă ca temperaturile să scadă până la -4 Celsius în Harkov în luni seara. Reprezentanţii Ukrenergo au declarat că „lucrează în mod constant pentru a restabili instalaţiile avariate de atacurile inamice”, dar „după fiecare atac al ruşilor asupra infrastructurii energetice, recuperarea devine din ce în ce mai dificilă şi durează mai mult”.
Aceştia au adăugat că numeroase sisteme se află sub ocupaţie rusească, precum şi majoritatea instalaţiilor eoliene şi solare din Ucraina.