Război în Ucraina. Lovituri năprasnice din partea Rusiei, regiuni întregi în beznă şi frig la MINUS 10-15 grade C

Separatişti proruşi anunţă că au cucerit două sate, Krasnopolivka şi Dvurecie, în apropiere de Soledar. Puşilin vorbeşte la televiziunea rusă despre vizita sa la Soledar şi anunţă că luptele se ”intensifică” la Bahmut, iar trupele ruseşti ”înaintează”, şi un ”transfer masiv” de trupe ucrainene către Bahmut.
Filip Stan
23 ian. 2023, 18:17
Război în Ucraina. Lovituri năprasnice din partea Rusiei, regiuni întregi în beznă şi frig la MINUS 10-15 grade C

Război în Ucraina UPDATE. Trupele ruse avansează practic în toate zonele liniei frontului din Republica Populară Donețk (RPD), a declarat luni șeful interimar al RDP, Denis Pușilin, într-o transmisie în direct pe postul de televiziune Rossiya-24, potrivit TASS. „Forțele ruse avansează practic în toate zonele liniei frontului”, a spus el, răspunzând la o întrebare corespunzătoare a prezentatorului de știri.

Cartierul general de apărare teritorială al RDP a raportat luni mai devreme că trupele ruse au eliberat comunitățile Krasnopolyevka și Dvurechye de lângă Soledar.

Liderul RDP Pushilin a declarat într-un interviu acordat TASS pe 7 decembrie că aproape 340 de comunități au fost eliberate în republică din februarie 2022.

Situația de-a lungul liniei de angajare în Donbass a escaladat pe 17 februarie anul trecut. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie că, ca răspuns la cererea de asistență a șefilor republicilor Donbass, a luat decizia de a efectua o operațiune militară specială în Ucraina. Republicile Populare Donețk și Lugansk au lansat o operațiune de eliberare a teritoriilor sub controlul Kievului.

Război în Ucraina. Separatişti proruşi anunţă luni că au cucerit două sate – Krasnopolivka şi Dvurecie -, situate în apropiere de Soledar, un orăşel pe a cărui cucerire Moscova a revendicat-o în urmă cu peste o săptămână, dar pe care Kievul nu recunoaşte nici până în prezent că l-a pierdut, despre care liderul separatist al ”republicii” de Doneţk Denis Puşilin a anunţat luni, la televiziunea rusă că a fost distrus şi a cărui cucerire de către ruşi marchează încercuirea oraşului Bahmut, relatează AFP.

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei ameninţă NATO şi SUA cu folosirea armelor nucleare: „Livrarea de arme către Kiev va duce la o catastrofă globală”

El a confirmat luni, la televiziunea rusă, că ”oraşul (Soledar) este distrus” şi că nu mai există ”aproape nicio clădire întreagă”. Potrivit armatei ruse, cucerirea orăşelului Soledar este o etapă în vederea cuceririi Bahmutului, pe care încearcă să-l cucerească din vară şi unde cele două părţi poartă o bătălie feroce. Potrivit lui Denis Puşilin, luptele se ”intensifică” la Bahmut, iar trupele ruseşti ”înaintează”.

El susţine că unităţi din grupul paramilitar rus Wagner controlează înălţimi strategice în apropiere. ”Situaţia rămâne destul de dificilă, dar unităţile noastre înaintează aproape peste tot”, anunţă el.

Puşilin anunţă totodată un ”transfer masiv” de trupe ucrainene către Bahmut. Duminică seara, Denis Puşilin a difuzat o înregistrare video în care susţine că apare la Soledar, în mijlocul unor imobile cu faţada înnegrită şi ferestrele sparte.

Rusia se teme de un atac aerian. Sisteme de rachete defensive au fost ridicate pe acoperişurile din Moscova

”Trebuia să aflăm dacă este necesar să desfăşurăm puncte de ajutor umanitar”, declara el în această înregistrare video. Puşilin adăuga că ”au rămas puţini locuitori” în acest orăşel care avea aproximativn 10.000 de locuitori înainte de război, situat la nord de Bahmut.

Cucerirea orăşelului Soledar a fost anunţată de către armata rusă la 13 ianuarie, care a recunoscut – un fapt extrem de rar – rolul hotărâtor al mercenarilor din Wagner în Bătălia de la Soledar.

Ucraina nu a recunoscut nici până în prezent în mod oficial că a pierdut Soledarul. Kievul anunţă că luptă în continuare în partea de vest a orăşelului Soledar.

Luni, administraţia regională a anunţat ”ostilităţi active în apropiere de bahmut şi Soledar”, fără să facă vreo altă precizare. ”Oamenii din Wagner care ne-au însoţit în timpul vixzitei, ne-au spsu cât de sângeroase au fost bătăliile aici”, mai declară Denis Puşilin.

Cinci zone din Ucraina au rămas fără energie electrică

Penele de curent au afectat cinci zone din Ucraina luni dimineaţă, a anunţat operatorul sistemului de transport al energiei electrice, potrivit Sky News.

Cererea a depăşit oferta luni, după ce centralele electrice şi reţeaua de distribuţie au fost avariate de atacurile cu rachete şi drone ruseşti din 14 ianuarie, a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

Limitele de consum au fost depăşite în oraşele Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojia, Liov şi în provincia Volyn înainte de ora 9:00, ceea ce a dus la întreruperi.

Se aşteaptă ca temperaturile să scadă până la -4 Celsius în Harkov în luni seara. Reprezentanţii Ukrenergo au declarat că „lucrează în mod constant pentru a restabili instalaţiile avariate de atacurile inamice”, dar „după fiecare atac al ruşilor asupra infrastructurii energetice, recuperarea devine din ce în ce mai dificilă şi durează mai mult”.

Aceştia au adăugat că numeroase sisteme se află sub ocupaţie rusească, precum şi majoritatea instalaţiilor eoliene şi solare din Ucraina.

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc pe care e bine s-o eviți. Mirosul e greu de suportat, îți strici vacanța dacă mergi aici
Capital.ro
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru fiecare român
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Două zile libere în plus pentru români! Care sunt condițiile pentru a le primi
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul
substantial.ro
MONITORIZAREA TENSIUNII ARTERIALE: METODE EFICIENTE ȘI RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?