Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, relatează Le Figaro.
Armata rusă încearcă de săptămâni întregi să cucerească acest oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru controlul întregului bazin minier Donbas. Forţele ruse au avansat în jurul Severodoneţkului în ultimele zile şi controlează din nou ”în mare măsură” oraşul, a declarat Gaidai, miercuri seara.
Potrivit guvernatorului Gaidai, situaţia din Severodoneţk a fost ”foarte dinamică” joi, cu lupte de stradă şi bombardamente ”constante” ruseşti în zonele încă controlate de ucraineni. ”Este o bătălie foarte grea, foarte dificilă, probabil una dintre cele mai dificile din acest război. În multe privinţe, acolo se decide soarta Donbasului nostru”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski miercuri seară.
Ucraina cere în mod constant de la statele occidentale să îi fie livrate mai multe sisteme de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune.
Statele Unite au anunţat că vor livra patru sisteme de artilerie de precizie de tip HIMARS Kievului. Sistemele au o rază de acţiune de aproximativ 80 km, o rază puţin mai mare decât cea a rachetelor ruse, potrivit experţilor.
În schimb, Washingtonul vrea să se asigure că soldaţii ucraineni sunt instruiţi să folosească aceste sisteme înainte de a le trimite mai multe, a declarat, miercuri, şeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley.
Război în Ucraina. Denis Morăraş, etnic român din Cernăuţi, a murit pe front
De asemenea, Marea Britanie a anunţat că va livra un sistem similar celui trimis de SUA, numit MLRS. Preşedintele ucrainean Zelenski afirmă că bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas
Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri.
„Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul”, a spus liderul de la Kiev. Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie.
Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte „eliberarea” întregii regiuni industrializate din est.
„Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (…) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru”, a spus Zelenski.
Război în Ucraina. Imaginile fac înconjurul lumii, pierdere grea pentru Rusia VIDEO
Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot. „Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka” , a comunicat joi statul-major al Ucrainei.
Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk.
Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situaţia de pe teren. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă. Rusia susţine că nu atacă civilii.