Război în Ucraina. Lupte grele la Severodoneţk, Ucraina anunţă contraofensiva

Forţele ruse au avansat în jurul Severodoneţkului în ultimele zile şi controlează din nou ”în mare măsură” oraşul, a declarat Gaidai, miercuri seara.
Filip Stan
09 iun. 2022, 12:54
Război în Ucraina. Lupte grele la Severodoneţk, Ucraina anunţă contraofensiva

Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, relatează Le Figaro.

Armata rusă încearcă de săptămâni întregi să cucerească acest oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru controlul întregului bazin minier Donbas. Forţele ruse au avansat în jurul Severodoneţkului în ultimele zile şi controlează din nou ”în mare măsură” oraşul, a declarat Gaidai, miercuri seara.

Potrivit guvernatorului Gaidai, situaţia din Severodoneţk a fost ”foarte dinamică” joi, cu lupte de stradă şi  bombardamente ”constante” ruseşti în zonele încă controlate de ucraineni. ”Este o bătălie foarte grea, foarte dificilă, probabil una dintre cele mai dificile din acest război. În multe privinţe, acolo se decide soarta Donbasului nostru”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski miercuri seară.

Ucraina cere în mod constant de la statele occidentale să îi fie livrate mai multe sisteme de lansare de rachete cu rază lungă de acţiune.

Statele Unite au anunţat că vor livra patru sisteme de artilerie de precizie de tip HIMARS Kievului. Sistemele au o rază de acţiune de aproximativ 80 km, o rază puţin mai mare decât cea a rachetelor ruse, potrivit experţilor.

În schimb, Washingtonul vrea să se asigure că soldaţii ucraineni sunt instruiţi să folosească aceste sisteme înainte de a le trimite mai multe, a declarat, miercuri, şeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley.

Război în Ucraina. Denis Morăraş, etnic român din Cernăuţi, a murit pe front
De asemenea, Marea Britanie a anunţat că va livra un sistem similar celui trimis de SUA, numit MLRS. Preşedintele ucrainean Zelenski afirmă că bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas

Bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei, a apreciat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters conform unei înregistrări video difuzate miercuri.

„Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul”, a spus liderul de la Kiev. Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie.

Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte „eliberarea” întregii regiuni industrializate din est.

„Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (…) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru”, a spus Zelenski.

Război în Ucraina. Imaginile fac înconjurul lumii, pierdere grea pentru Rusia VIDEO
Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot. „Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka” , a comunicat joi statul-major al Ucrainei.

Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk.

Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situaţia de pe teren. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă. Rusia susţine că nu atacă civilii.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Adio Netflix pe aceste televizoare! Din luna august, aplicația nu va mai funcționa pentru ele
Capital.ro
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Salarii uriașe pentru românii care se angajează aici! Poți câștiga 9.600 de lei lunar!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Andreea Sasu a născut cel de-al patrulea copil al lui Philipp Plein! Primele imagini cu bebelușul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Trupele nord-coreene ar deveni „carne de tun” dacă s-ar alătura forțelor ruse în Ucraina, afirmă Pentagonul
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!