Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova la negocieri ”echitabile”. Doi lucrători umanitari ruşi ucişi într-un atac ucrainean la Kursk. Rusia cucereşte satul Serghiivka. Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS. Şapte răniţi într-un atac la Doneţk.
Filip Stan
17 aug. 2024, 08:48
Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Ucraina anunţă că unul dintre obiectivele ofensivei sale în Rusia, în regiunea rusă de frontieră Kursk, este de a obliga Moscova la negocieri ”echitabile”, după aproape doi ani şi jumătate de la invazia la scară mare a teritoriului ucrainean, relatează AFP.

Forţele ucrainene au atacat la 6 august regiunea Kursk, au cucerit câteva zeci de localităţi şi sute de kilometri pătraţi, într-o ofensivă care a surprins armata rusă, în timp ce aceasta avansa lent, mai la sud, în în regiunea ucraineană Donbas.

Kievul a prezentat diverse motive pentru a-şi justifica asaltul, în contextul în care Rusia ocupă aproape 20% din teritoriul ucrainean, şi anume să oblige Moscova să-şi retragă trupele din alte părţi ale frontului sau să creeze o ”zonă-tampon” pentru a pune capăt bombardamentelor în teritoriile ucrainene de frontieră.

Războiul din Ucraina. Rusia atacă din nou Kievul, situaţia în estul frontului rămâne delicată

Însă Kievul vrea de asemenea să se folosească de teritoriile ruse pe care le-a cucerit ca monedă de schimb în posibile negocieri cu Kremlinul.

”Instrumentul militar este folosit în mod obiectiv pentru a convinge Rusia să intre într-un proces de negociere echitabil”, a anunţat vineri pe X Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

El a repetat că Kievul nu are intenţia ”să ocupe” o parte a teritoriului rus, însă a notat că, în cazul unor ”potenţiale” negocieri este necesar să se găsească un mijloc de a face Rusia ”de cealaltă parte a mesei”.

Marţi, un diplomat ucrainean a îndemnat Moscova să accepte ”o pace dreaptă”, iar Kievul a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul ucrainean recunoscut internaţional.

Or negocierile între cele două părţi sunt complet blocate din primăvara lui 2022, iar Moscova continuă să ceară ca Ucraina să accepte anexarea unei părţi a teritoriului său.

Volodimir Zelenski a anunţat că vrea să elaboreze – până în noiembrie, data alegerilor prezidenţiale în Statele Unite, aliatul vital al Kievului – un plan care să fie folosit ca bază a unui viitor summit al păcii la care Kremlinul să fie invitat.

El repetă că o pace poate să fie posibilă doar dacă armata rusă se retrage complet – inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată încă din 2014 de Rusia.

Vladmir Putin cere, la rândul său, ca Kievul să-i cedeze regiunile ucrainene a căror anexare o revendică şi să renunţe să adere la NATO.

Ucrainenii şi Occidentul consideră aceste revendicări inaceptabile şi cer neîncetat respectarea dreptului internaţional.

După zece zile de înaintare pe teritoriul rus, Ucraina revendică cucerirea a  1.150 km2 şi 82 de localităţi.

Armata rusă anunţă că a desfăşurat întăriri. Kievul a anunţat că a cucerit oraşul Sudja, situat la zece kilometri de frontieră şi unde se sflă un important nod gazifer al gigantului rus Gazprom care permite furnizarea de gaze naturale Europei prin Ucraina.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi, iar alţi 120 au fost răniţi de la începutul operaţiunii ucrainene, potrivit unui bilanţ al autorităţăilor ruse furnizat la începutul săptămânii.

În oraşul Kursk, situat la câteva zeci de kilometri de lupte, zeci de persoane de toate vârstele s-au adunat joi într-un centru de găzduire temporară după ce şi-au părăsit precipitat locuinţele.

Citeşte şi: Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

”Nu ştim ce să facem. Plângem zi şi noapte”, a declarat AFP o pensionară, Zinaida Tarasiuk, în vârstă de 70 de ani.”Am lăsat totul”.

”Atunci când am vrut să plecăm, tancurile noastre distruse erau în flăcări”, declară, la rândul său, Inna Pereverzeva, în vârstă de 50 de ani,

Evacuări au avut loc în timp ce confruntări  armate continuau în zonă. În cursul uneia dintre ele, doi lucrători umanitari ruşi au fost ucişi, vineri, într-un atac ucrainean, potrivit organizaţiei acestora.

Confruntări armate dure continuau să se desfăşoare mai la sud, în estul Ucrainei, unde trupe ruse se află în avantaj împotriva unei armate a Kievului inferioară numeric.

Moscova a revendicat vineri cucerirea unui nou sat – Serghiivka -, situat la aproximativ 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, un nod logistic pe drumul către bastionalee Ceasiv Iar şi Kostiantînivka.

Joi, forţele ruse au revendicat cucerirea altui sat din acest sector, în care înaintează din mai.

Armata rusă a dat asigurări vineri că a dejucat, în noaptea de joi spre vineri, un atac cu 12 rachete americane de tip ATACMS trase de către forţe ucrainene asupra Podului Kerci, care leagă Rusia de Peninsula ucraineană Crimeea.

Ocupaţia rusă a anunţat că şapte civili au fost răniţi vineri la prânz într-un atac ucrainean care a atins un centru comercial la Doneţk, un oraş mare situat în estul Ucrainei, aflat sub controlul Moscovei din 2014.

Un incendiu important era în curs la centrul comercial vineri după-amiaza.

Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Operaţiunea Ucrainei în regiunea Kursk contribuie la distrugerea logisticii armatei ruse şi la consumarea rezervelor acesteia, a declarat, vineri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
„Au existat deja mai multe rapoarte ale comandantului-şef Sirski privind situaţia de pe linia frontului şi operaţiunea noastră în regiunea Kursk. Putem vedea că ocupantul suferă pierderi, iar acest lucru este util, foarte util pentru apărarea noastră: se referă la distrugerea logisticii armatei ruse şi la consumul rezervelor sale. Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi o facem”, a spus el.

Preşedintele a adăugat că şeful apărării a raportat, de asemenea, cu privire la măsurile defensive ale Ucrainei în Donbas, şi anume direcţiile Pokrovsk şi Toreţk. Potrivit acestuia, a existat, de asemenea, un raport privind avansul forţelor armate în regiunea Kursk.

‘Eliminăm prezenţa militară rusă în zona operaţiunilor noastre şi alimentăm fondul de schimb pentru ţara noastră’, a subliniat el.

După cum a raportat Ukrinform, comandantul-şef Oleksandr Sirski a informat că forţele ofensive ucrainene au avansat în unele zone de la 1 km la 3 km spre inamic.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul spectaculos din România care a fost reabilitat recent. Trece prin inima munților
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...