Război în Ucraina. Militarii ruşi suferă de degerături şi luptă pentru a avea acces la hrană, afirmă un oficial american din domeniul apărării, citat de Sky News.
Există unele indicii că soldaţii ruşi suferă de degerături din cauza faptului că nu au echipament adecvat pentru vreme rece, a declarat un oficial american din domeniul apărării.
Vorbind sub protecţia anonimatului, oficialul a adăugat că forţele ruseşti luptă să aibă acces la combustibil şi alimente.
Acesta a mai spus că Rusia explorează modalităţi de realimentare a trupelor sale şi ia în considerare aducerea de întăriri la sol.
Gafă de proporţii în presa de la Moscova. O publicaţie pro-Kremlin a publicat numărul real al militarilor ruşi morţi în Ucraina
Informaţia apare în contextul în care Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că peste 200 de soldaţi ruşi refuză să participe la luptă.
Armata ucraineană întreprinde contraofensive care i-au permis, în special în sudul Ucrainei, să recâştige teren în faţa trupelor ruse, confruntate cu dificultăţi de comunicare, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, informează AFP.
Război în Ucraina. Militarii ucraineni „sunt deja, în unele situaţii, în ofensivă”, a declarat Kirby la CNN, afirmând că ei „îi urmăresc pe ruşi şi îi resping în afara zonelor unde ruşii se aflau înainte”. „Ştim că ei (militarii ucraineni) au întreprins contraatacuri (…) în special în ultimele zile la Mikolaiv”, oraş-cheie din sudul Ucrainei, a adăugat el.
„Am văzut aceste câştiguri teritoriale crescând în ultimele zile” în avantajul Ucrainei, a precizat John Kirby. „Aceasta este o dovadă reală a capacităţii lor de a lupta urmărindu-şi planurile, adaptându-se şi, din nou, încercând să respingă forţele ruse”, a declarat el.
O nouă tentativă de asasinare a preşedintelui Zelenski, dejucată. Un grup de diversionişti ruşi, conduşi de un agent FSB, a fost arestat
Armata ucraineană a lansat de asemenea un contraatac la Izium, un mic oraş la sud-est de Harkov (est), pe care forţele ruse l-au cucerit pentru a încerca să facă joncţiunea cu zonele proruse Lugansk şi Doneţk, a anunţat un înalt responsabil al Pentagonului. „Ceea ce noi vedem astăzi sunt lupte semnificative din partea ucrainenilor pentru a încerca să-l recucerească” (oraşul Izium), a precizat pentru presă acest înalt responsabil care a solicitat anonimatul.
John Kirby a mai spus la CNN că forţele ruse „nu îşi conduc operaţiunile cu coordonarea care s-ar fi putut aştepta de la o armată modernă”. „Comandanţii lor nu comunică mereu, nu există mereu coordonare între forţele aeriene şi forţele de la sol”, a explicat purtătorul de cuvânt al armatei americane.
„Am văzut tensiuni între forţele aeriene şi terestre cu privire la modul în care ele se susţineau reciproc, bine sau cu dificultate” şi acelaşi lucru este valabil şi pentru forţele maritime, a continuat Kirby. „Ei au probleme cu comandamentul şi controlul” trupelor, a subliniat el.
„Foarte concret, ei au dificultăţi în a discuta între ei şi aceasta duce la utilizarea de telefoane mobile în unele cazuri”, a estimat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a adăugat că ruşii „duc lipsă de benzină, duc lipsă de hrană”.
„De aceea credem noi că nu am observat (recent) o reală ofensivă majoră a ruşilor, exceptând sudul” Ucrainei, unde ei sunt mai aproape de baza lor Crimeea, a adăugat el. „Deci, da, ei sunt în dificultate”, a conchis Kirby.
Război în Ucraina. La rândul său, înaltul responsabil care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea a precizat că forţele ruse duc lipsă de echipament care să-i protejeze de frig. „Am adunat informaţii care arată că unii dintre soldaţii lor suferă (de frig) şi nu mai sunt în stare să lupte din cauza degerăturilor”, a subliniat el.
Pentru prima dată, capacitatea de luptă de care dispune încă armata rusă desfăşurată din toamna trecută la frontierele ucrainene a scăzut sub 90%, potrivit acestui înalt responsabil american. Cu toate acestea, marile oraşe din Ucraina se confruntă cu bombardamente ruse care au ucis sute de civili.