Trupele ruse au confiscat centrala nucleară ucraineană Zaporojie pentru a proteja combustibilul și materialele nucleare, susține Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit BBC.
Rusia intenționează să conecteze centrala la rețeaua electrică rusă, prin deconectarea de la rețeaua din Ucraina.
„Subliniem încă o dată că plasarea sub protecție de către personalul militar rus a centralei nucleare din Zaporojie a fost justificată din punctul de vedere al prevenirii unei scurgeri de materiale nucleare și radioactive la o instalație nucleară care s-a întâmplat să se afle în zona operațiunii militare speciale”, a declarat Maria Zaharova.
Războiul din Ucraina, confruntările au ajuns joi la intensitate maximă în est. Patru morţi în bombardamentele de la Harkov
AIEA a anunţat că dorește să viziteze centrala pentru a verifica dacă plutoniul și uraniul îmbogățit nu au fost deturnate către alte utilizări. Însă Rusia a respins motivele invocate de AIEA.
„Uraniul era slab îmbogățit, iar plutoniul se afla în combustibilul uzat și nu putea fi separat fără utilizarea unor echipamente destul de complexe pe care doar câteva țări le au”, a transmis Zakharova.
Cea mai mare centrală nucleară din Europa – de la Zaporojie asigură mai mult de jumătate din energia nucleară a Ucrainei și 20% din aprovizionarea totală cu energie electrică a întregii țări.
VIDEO şocant Momentul în care o dronă kamikaze a ruşilor lovește un grup de soldați ucraineni
La începutul invaziei, bombardarea centralei de către ruși a pus în pericol starea instalațiilor. După asediul centralei în noaptea de 3 spre 4 martie, care a declanșat și mai multe incendii, rușii au preluat controlul, in prezent tot două din cele șase reactoare sunt în funcțiune. Controlul total a fost impus de ruși în 12 martie, asupra centralei nucleare.
Intenția de a conecta centrala la rețeaua Rusiei de electricitate nu poate fi realizată, avertizează agenția nucleară Energoatom.
„Rușii nu au capacitatea tehnică de a furniza energie din centrala nucleară din Zaporojie. Este nevoie de timp și bani. Este ca și cum ai construi un pod în Crimeea. Și într-o lună sau două vom lua totul înapoi sub controlul ucrainean”, au declarat în urmă cu o săptămână reprezentanții Energoatom.