Război în Ucraina. Totul s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, însă doar acum au ieșit la iveală informațiile despre tragedie. La bord se aflau 11 persoane, toți cetățeni ruși. 10 dintre aceștia au fost transportați la spital cu hipotermie. Nava Seamark s-a scufundat lângă coasta regiunii Krasnodar din cauza unei furtuni puternice pe mare, potrivit presei ruse. Vaporul a fost construit în anul 1981.
Accident feroviar în Grecia. Cel puţin 32 de morţi după coliziunea dintre două trenuri
Medicii din Novorossiysk au oferit asistența mecială necesară. Victimele au suferit de hipotermie, însă în cele din urmă cei zece au fost externați.
Putin ordonă FSB-ului să-şi intensifice spionajul împotriva Occidentului şi recunoaşte că au avut pierderi. Reprimarea şi mai aspră a libertăţii de exprimare, printre sarcinile stabilite de liderul de la Kremlin
Vladimir Putin a cerut marţi serviciului de securitate internă al Rusiei, FSB, să îşi intensifice activitatea de contrainformaţii şi să împiedice „operaţiunile de spionaj şi sabotaj” în creştere împotriva Rusiei din partea Ucrainei şi a Occidentului.
Într-un discurs adresat oficialilor FSB, liderul de la Kremlin le-a ordonat să intensifice protecţia infrastructurii-cheie a Rusiei şi să prevină orice încercare a serviciilor de informaţii occidentale de a reactiva ceea ce el a numit „celulele teroriste” sau „extremiste” de pe teritoriul rusesc.
„Tradiţional, serviciile de informaţii occidentale au lucrat întotdeauna activ în Rusia, iar acum au aruncat împotriva noastră personal suplimentar, resurse tehnice şi de altă natură. Trebuie să răspundem în consecinţă”, a spus Putin, el însuşi fost agent al KGB-ului sovietic.
FSB trebuie să prevină totodată „fluxurile ilegale de arme” în Rusia şi să consolideze securitatea în cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a anexat anul trecut, a arătat Putin.
Liderul de la Kremlin le-a spus şefilor FSB că trebuie să ţină cont şi să lucreze în direcţiile enunţate de el săptămâna trecută în discursul rostit în faţa elitei militare şi politice a ţării.
„Astăzi, la şedinţa extinsă a consiliului de administraţie, veţi rezuma rezultatele activităţii Serviciului Federal de Securitate în anul 2022 şi veţi identifica domeniile-cheie asupra cărora să vă concentraţi în viitor şi să creşteţi eficienţa activităţii operaţionale şi analitice. În acest sens, vă rog să ţineţi cont de factorii interni şi externi şi de obiectivele fundamentale de dezvoltare pe care le-am menţionat în adresa mea către Adunarea Federală de săptămâna trecută”, le-a spus Putin membrilor conducerii FSB.
PUTIN RECUNOAŞTE CĂ FSB A AVUT „PIERDERI”
El a mulţumit agenţilor FSB care au lucrat inclusiv „în spatele liniilor inamice” în cursul „operaţiunii militare speciale” lansate în Ucraina. „Aş dori să vă mulţumesc, stimaţi tovarăşi, pentru această activitate, pentru curajul personal, profesionalismul şi hotărârea de a asigura securitatea Rusiei”, le-a spus Putin.
„Din păcate, dragi tovarăşi, suntem conştienţi de acest lucru, există pierderi şi în rândurile noastre. Conducerea FSB trebuie să facă totul pentru a sprijini suplimentar familiile camarazilor noştri de arme căzuţi la datorie. Ne vom aminti întotdeauna de eroismul şi curajul lor”, a spus Putin.
ALTE PRIORITĂŢI STABILITE DE PUTIN PENTRU FSB
Liderul de la Kremlin le-a spus agenţilor FSB că în primul rând trebuie să obţină informaţii relevante pentru a ajuta armata să câştige pe câmpul de luptă din Ucraina şi să-şi întărească structurile în cele patru teritorii pe care le-a anexat unilateral în toamna anului trecut, dar pe care nu le controlează în totalitate: Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson.
„Informaţiile importante despre sistemele noastre de control, despre structurile militare şi de aplicare a legii, despre întreprinderile complexului militar-industrial, despre tehnologiile critice şi despre datele personale trebuie să fie protejate în siguranţă, cum se spune, acoperite. Acest lucru se aplică pe deplin şi în cazul informaţiilor despre cele mai recente arme şi echipamente ale Rusiei”, a arătat Putin, potrivit discursului publicat pe site-ul Kremlinului.
În condiţiile în care chiar marţi au fost raportate atacuri ale hackerilor asupra unor instituţii media, Putin le-a spus celor de la FSB că trebuie să se ocupe mai bine de protecţia spaţiului informatic: „Trebuie să continuăm să îmbunătăţim nivelul de protecţie a spaţiului informaţional şi digital al Rusiei, să identificăm şi să suprimăm încercările de a perturba funcţionarea resurselor şi comunicaţiilor ruseşti”.
Zelenski anunţă contraofensiva: „Ucraina va fi liberă. Toată Ucraina”
„Combaterea ameninţării teroriste rămâne o sarcină urgentă. În ultimul an, numărul acestor infracţiuni a crescut. În mod evident, acest lucru se datorează atât încercărilor regimului de la Kiev de a folosi metode teroriste – suntem conştienţi de acest lucru, acestea sunt folosite de mult timp de către ei în Donbas -, cât şi dorinţei Occidentului de a reînvia celulele extremiste şi teroriste ale vechilor lor prieteni, în ghilimele, de pe teritoriul nostru. Şi ştim că ei nu s-au dat niciodată înlături în a se folosi atât de radicali, cât şi de extremişti în avantajul lor, în ciuda tuturor declaraţiilor zgomotoase despre lupta împotriva terorismului internaţional. Ei folosesc întotdeauna împotriva noastră ceea ce au la îndemână, ceea ce pot folosi. Întotdeauna a fost aşa – şi încă este aşa”, a spus Putin. „În acest sens, trebuie să supraveghem în mod constant şi atent infrastructura critică, locurile de prezenţă în masă a oamenilor, nodurile de transport, întreprinderile complexului militar-industrial şi complexul de combustibili şi energie”, a adăugat el.
Liderul de la Kremlin a trasat sarcini şi în ceea ce priveşte suprimarea libertăţii de exprimare: „Bineînţeles, trebuie să se lucreze în continuare pentru a identifica şi a suprima acţiunile celor care folosesc internetul şi reţelele sociale pentru a promova ideologia teroristă şi extremistă, care încearcă să implice cetăţenii noştri în grupuri teroriste, desigur, ştim cu toţii foarte bine că cea mai vulnerabilă categorie aici este tineretul”.
„Serviciile noastre speciale, agenţiile de securitate au fost întotdeauna, aş dori să subliniez acest lucru, au fost întotdeauna eficiente şi dedicate în îndeplinirea datoriei lor faţă de poporul nostru. Sunt sigur că va fi la fel şi acum” – şi-a încheiat Putin discursul, în timp ce şeful FSB, Aleksandr Bortikov, şi-a luat în acest timp notiţe.