Război în Ucraina. Marina ucraineană afirmă că navele flotei ruse din Marea Neagră s-au retras la mai mult de 100 de kilometri de ţărmurile ucrainene ca urmare a atacurilor sale cu rachete şi drone şi că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson, potrivit CNN.
Ministerul Apărării al Ucrainei spune că forţele ruse au lansat rachete şi lovituri aeriene împotriva mai multor ţinte, în timp ce încearcă să distrugă apărarea ucraineană şi să lovească infrastructura cheie.
„Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană”, potrivit serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.
„Încercând să recâştige controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să-şi schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete ‘Bal’ şi ‘Bastion’ în Crimeea şi în regiunea Herson şi a redislocat forţe suplimentare în Insula Şerpilor”, pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, menţionează comandamentul naval ucrainean.
Într-o actualizare operaţională de luni, Marina a declarat că, în efortul de a recâştiga controlul asupra părţilor de nord-vest ale Mării Negre, ruşii au desfăşurat sisteme de rachete de coastă în regiunile Crimeea şi Herson.
Război în Ucraina. Colonelul Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că Rusia desfăşoară „operaţiuni intense de foc şi asalt de-a lungul întregii linii de confruntare în regiunile Doneţk şi Lugansk”.
Alertă la graniţele României. Grenade aruncate cu drona în Transnistria
Război în Ucraina. Şapte avioane au lansat rachete ghidate de deasupra Mării Negre şi Mării Caspice, în timp ce sistemele de rachete de coastă din Crimeea erau şi ele active. La sol, Motuzyanyk a spus că ruşii au făcut unele progrese, inclusiv la nord de Sloviansk, unde înaintau în zona Sviatohirsk spre râul Siverskiy Doneţ.
Intensificarea activităţii Rusiei în Insula Şerpilor capturată face posibilă blocarea coastei ucrainene şi împiedică restabilirea comerţului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene, notează la rândul său luni Ministerul britanic al Apărării, citat de Zerkalo nedeli.
Război în Ucraina. De la pierderea crucişătorului ‘Moskva’ în aprilie, forţele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 şi SA-22, potrivit serviciului de informaţii militare britanic.
Este probabil ca aceste arme să fie menite să ofere apărare antiaeriană navelor ruse care operează în zona Insulei Şerpilor, potrivit acestuia.
„Grupul de aproximativ 30 de nave şi submarine ale Federaţiei Ruse continuă să blocheze navigaţia civilă”, indică Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său din Telegram.
„Am privat Flota rusă din Marea Neagră de controlul total asupra părţii de nord-vest a acestor ape, devenită ‘o zonă gri’, completează Comandamentul naval ucrainean în declaraţia sa.
Potrivit Kievului, totuşi „ameninţarea cu rachete ruseşti dinspre mare rămâne”. De asemenea, navele ruse continuă să „blocheze navigaţia civilă” în această zonă, potrivit aceloraşi surse.
Blocada navala a porturilor ucrainene suscită temeri privind apariţia unei crize alimentare mondiale, în condiţiile în care exporturile de cereale din Ucraina sunt blocate, iar preţurile mondiale în domeniu au explodat, notează AFP.
Chiar dacă Rusia deţine o superioritate navală evidentă, forţele ucrainene afirmă că au reuşit să scufunde mai multe nave ruse de la începutul războiului, între care în aprilie crucişătorul ‘Moskva’, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. Moscova, la rândul ei, susţine că această navă s-a scufundat în urma unui incident la bordul său, aminteşte agenţia franceză de presă.