Rachetele lovesc în zona uneia dintre ieșirile din oraș. Cetățenii să rămână ascunși și să nu încerce să iasă pe stradă să filmeze”, a transmis șeful Administrației Militare din oraș, Oleksandr Vilkul, pe canalul Telegram.
În oraș și în zonele limitrofe trăiau, înainte de invazia rusă, aproximativ 1 milion de ucraineni, dar o parte din aceștia au plecat din cauza conflictului.
În Krivoi Rog se află celebrul combinat de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier, la care și România are cotă parte de 28%.
Forţele ruse şi-au intensificat atacul duminică şi asupra celui mai mare oraş aflat sub controlul trupelor ucrainene în reginea Donbas,
La Severodoneţk se duc lupte înverşunate, dar ruşii nu au înaintat mai departe de hotelul ‘Mir’ (‘Pace’) de la periferia oraşului, indica sâmbătă seara pe contul său Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Interfax-Ukraina.
„Luptele continua în satele de la periferia oraşului Severodoneţk”, a spus Gaidai, adăugând că trupele ruse suferă pierderi semnificative.
Câştigurile lente şi solide realizate de trupele ruse în ultimele zile în Donbas (estul Ucrainei), care cuprinde regiunile Lugansk şi Doneţk, indică o schimbare subtilă a dinamicii războiului, care a intrat în cea de-a patra lună, notează Reuters.
Forţele de invazie par să fie aproape de a cuceri întreaga regiune Lugansk, unul dintre obiectivele de război cele mai modeste pe care şi le-a stabilit Kremlinul, după ce a abandonat asaltul asupra capitalei Kiev în faţa rezistenţei ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale şi forţele separatiste aliate controlează în totalitate Liman, nod feroviar la vest de râul Siverski Doneţ în Doneţk.
Totuşi, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că bătălia pentru Liman continuă, a informat publicaţia Zerkalo nedeli.
Severodoneţk, situat la circa 60 km nord-est de Liman, pe malul estic al râului Siverski Doneţ şi cel mai mare oraş din Doneţk încă controlat de ucraineni, este supus unor atacuri intense.
Lovitură pentru armata lui Putin! Ucraina primeşte rachete anti-navă Harpoon şi obuziere performante
Peste 682 de copii au fost răniţi sau ucişi în Ucraina
Executivul din Ucraina spune că 242 de copii au murit şi 440 au fost răniţi, adăugând că numerele nu sunt definitive, deoarece este dificil de confirmat rapoartele în locurile în care au loc lupte active.
Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în Doneţk (153), Kiev (116) şi Harkov (108).
Rusia, zeci de atacuri simultane în estul Ucrainei. Moscova și-a schimbat strategia de război
Moscova pare să-și fi schimbat strategia de război, astfel că Rusia a lansat zeci de atacuri simultane în estul Ucrainei, care se află sub foc continuu. Confruntându-se cu aceste lovituri, Kievul face un apel disperat către Occident, cerând mai mult armament greu. Însă statele NATO au devenit mai rezervate în privința acestor cerințe, deoarece nu vor să riște o confruntare directă cu Rusia.
Ucraina susţine că un acord cu Rusia nu valorează nimic: „Un barbar nu poate fi oprit decât prin forţă”
Ucraina a intrat în cea de-a 93-a zi de război cu Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție. În prezent, Kremlinul pare să-și fi schimbat strategia de război, rușii lansând zeci de atacuri simultane în orașe și sate din regiunea estică.
Situația din Ucraina devine din ce în ce mai îngrijorătoare, iar de curând Moscova a schimbat radical strategia de război. Așa se face că, în prezent, estul Ucrainei este sub foc continuu. Mai mult decât atât, zeci de orașe sunt atacate simultan, din aer, dar și de la sol, de către armata lui Vladimir Putin.
Rusia, zeci de atacuri în estul Ucrainei
Reprezentanții de la Kiev fac un apel disperat, solicitând mai mult armament, însă statele NATO nu sunt de acord în privința acestui aspect, mai precis să furnizeze sisteme de rachete sau tancuri de ultimă generație Ucrainei, dat fiind faptul că alianța dorește să reducă riscul unei posibile confruntări între blocul Nord-Atlantic și Moscova.
În momentul de față, aproximativ 40 de localități din estul Ucrainei sunt atacate simultan. Cea mai mare mobilizare de trupe este în zona orașelor Severodoneţk, Lîsîceansk, Zolote şi Katerynivka, iar artileria rușilor se află în permanență la porțile acestor orașe. De precizat că, potrivit ultimelor detalii de pe front, se folosesc chiar rachete de mare precizie.
„Ruşii şi-au trimis toate trupele să atace regiunea Lugansk, să ocupe oraşele. Atacă aceeaşi poziţie timp îndelungat, 4 ore, de exemplu. Apoi atacă folosind una sau două unităţi de infanterie. Dacă nu au succes, cei care au rămas în viaţă se întorc şi reîncepe atacul artileriei”, a declarat Serghei Haidai, guvernatorul din Lugansk.
În plus, în zonele atacate de ruși din regiunea Donbas trăiesc aproximativ 40.000 de persoane, iar Rusia dorește chiar realizarea unor pașapoarte pentru respectivii cetățeni, inclusiv pentru cei din Mariupol, pentru a fi recunoscuți drept cetățeni ruși.
Negocierile de pace au fost oprite
De precizat este că negocierile de pace au fost oprite pentru moment, iar Volodimir Zelenski a refuzat vehement propunerea făcută de un fost oficial american, care este de părere că pentru a fi pace în Ucraina, trebuie să renunțe la teritoriile din Sud-Estul țării.
„Fostul secretar de stat american Kissinger a călătorit din trecut şi a zis că părţi din Ucraina ar trebui date Rusiei pentru a evita îndepărtarea Rusiei de Europa. Pare că domnul Kissinger încă se ghidează după un calendar din 1938”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.