Un număr mare de rachete au fost lansate de bombardiere strategice de la distanţă, de exemplu peste Marea Caspică, potrivit unui comunicat difuzat pe Telegram. Un număr de 22 de rachete de tipul Kalibr au fost lansate de pe nave din Marea Neagră.
Apărarea antiaeriană ucraineană a respins majoritatea atacurilor, se arată în comunicat. „În total, au fost doborâte peste 60 de rachete ale invadatorilor”, notează sursa citată. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.
Rusia a pierdut 60 de avioane de luptă, dar trimite sute de rachete zilnic în Ucraina
Cu toate acestea, unele rachete ruseşti şi-au atins ţintele, de exemplu în oraşele Odesa sau Kiev. Potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN, alimentarea cu energie a fost din nou întreruptă
Ucraina avertizează cu privire la pene de curent de urgenţă după noile atacuri cu rachete
Ucraina a avertizat că vor fi din nou pene de curent de urgenţă în mai multe regiuni, în timp ce repară pagubele provocate de atacurile cu rachete care, potrivit acesteia, au distrus case şi au lăsat fără curent electric, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că atacă cu drone în interiorul Rusiei, transmite Reuters.
Un nou atac de rachete ruseşti a fost anticipat în Ucraina de câteva zile şi a avut loc luni, chiar în momentul în care întreruperile de curent de urgenţă urmau să se încheie, cu repararea pagubelor anterioare.Atacurile, care au aruncat din nou părţi ale Ucrainei în întunericul îngheţat, cu temperaturi sub zero grade Celsius (32 Fahrenheit), au fost cele mai recente din ultimele săptămâni de atacuri care au lovit infrastructura critică.
BREAKING! Rachetă rusească căzută în nordul Republicii Moldova! Imagini de la faţa locului
Cel puţin patru persoane au fost ucise, a declarat preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, adăugând că majoritatea celor aproximativ 70 de rachete au fost doborâte.
„În multe regiuni, va trebui să existe pene de curent de urgenţă”, a declarat el într-un discurs video de luni seara. „Vom face totul pentru a restabili stabilitatea.” Moscova a lovit infrastructura energetică a Ucrainei aproximativ săptămânal de la începutul lunii octombrie, în ceea ce consideră a fi o încercare de a degrada armata ucraineană. Ucraina spune că astfel de atacuri vizează civili şi constituie crime de război. Moscova neagă acest lucru.
Statele Unite au declarat că vor convoca joi o întâlnire virtuală cu directori din domeniul petrolului şi gazelor pentru a discuta despre modul în care pot sprijini infrastructura energetică ucraineană, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.