„Deocamdată informaţiile vorbesc despre 30 de oameni. Este posibil ca victimele să fie mai multe”, a spus Şkiriak în cadrul unui briefing la Kiev, precizând că s-a tras cu ajutorul lansatoarelor de rachete ‘Grad’.
Rusia ameninţă Ucraina după tiruri de artilerie la frontieră
Anterior, combatanţi ai autoproclamatei ‘republici populare Lugansk’ declarau că au reuşit să doboare, în zona oraşului Perevalsk, un avion de asalt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei.
În oraşul Lugansk propriu-zis au început, vineri la prânz, tiruri de aruncătoare de mine. În ultimele 24 de ore, din cauza schimbului de focuri o femeie a murit în acest oraş, iar cinci bărbaţi au fost răniţi.
Mobilizare de forţe la graniţa dintre Ucraina şi Rusia şi în sectorul Crimeea
Armata ucraineană continuă să îşi consolideze poziţiile în sectorul Crimeea al graniţei cu Rusia, a anunţat vineri corespondentul agenţiei de presă Krâminform din istmul Chongar, care leagă peninsula de continent, după cum a relatat agenţia de presă ITAR-TASS.
„Lucrările sunt în curs de desfăşurare, soldaţii ucraineni sapă în ritm accelerat tranşee. Dacă înainte aici erau poziţii de tragere separate, uşor adâncite şi căptuşite cu saci de nisip, acum sunt tranşee în toată regula, în linie continuă de 100-200 metri, una după alta”, remarcă reporterul Krâminform.
De la istmul Chongar în adâncul teritoriului ucrainean pot fi observate cel puţin patru linii de tranşee.
Potrivit acestuia, au luat poziţie cel puţin cinci vehicule blindate, plus două tancuri.
Gara feroviară Sivaş, din apropiere, a fost transformată într-o adevărată fortăreaţă. În jurul clădirii au fost ridicate baraje din saci de nisip, iar împrejurimile au fost pregătite de apărare.
Această mobilizare de partea ucraineană intervine în contextul în care mass-media moscovite au relatat cu o zi în urmă că Rusia trimite noi echipamente militare în Crimeea, pe fondul informaţiilor cu privire la o concentrare de forţe ucrainene la graniţa cu peninsula.
Tehnică militară rusă este transportată în aceste zile cu prioritate în Crimeea, astfel explicându-se cozile uriaşe formate în ultimele zile la trecerea cu feribotul, de partea rusă, a canalului Kerci, după cum a informat joi, pe pagina sa de Facebook, Direcţia unică de transporturi din Crimeea, singurul operator al transportului cu feribotul pe această rută.
Informaţii cu privire la transferul de echipamente militare ruse în Crimeea au apărut pe fondul speculaţiilor că la frontiera cu peninsula se îndreaptă convoaie ucrainene cu lansatoare de rachete ‘Grad’ şi sisteme antiaeriene ‘Osa’.
Noul ministru ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, numit la 3 iulie în funcţie, a promis ‘să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei’ şi chiar să organizeze o ‘paradă a victoriei în Sevastopolul ucrainean’.
În replică, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că ‘nu sfătuieşte pe nimeni’ să atace Crimeea sau Sevastopolul, anexate în luna martie de Federaţia Rusă. ‘Avem o doctrină privind securitate naţională, care stipulează foarte clar ce fel de acţiuni vor fi luate în astfel de cazuri’, a avertizat ministrul rus de externe, într-o conferinţă de presă la 9 iulie.