Război în Ucraina. Rusia a lansat 28 de drone de atac şi trei rachete de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii, au declarat duminică forţele aeriene ucrainene, adăugând că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 21 dintre drone, scrie Reuters.
Forţele aeriene au declarat pe canalul de mesagerie Telegram că Rusia a vizat în principal sudul şi estul Ucrainei, dar nu au precizat ce s-a întâmplat cu cele trei rachete de croazieră pe care, potrivit acesteia, Rusia le-a lansat.
„Inamicul îşi mută focalizarea atacului către teritoriile de pe linia frontului – regiunile Herson şi Dnipropetrovsk au fost atacate de drone”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, la televiziunea naţională.
Reuters nu a putut verifica în mod independent această informaţie. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei.
Autorităţile militare şi civile nu au raportat pagube sau victime. Ihnat a declarat că dronele au fost distruse predominant de echipe mobile, salvând ‘puţinele’ rachete de apărare aeriană.
El a spus că forţele ucrainene au folosit câteva rachete pentru a respinge două atacuri ruseşti majore recente, dar ‘sunt în curs de desfăşurare procese pentru a continua să furnizeze Ucrainei numărul de rachete necesare pentru a respinge atacurile aeriene’.
Rusia a desfăşurat aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone în atacurile din ultimele zile ale anului 2023 şi primele zile ale anului 2024.
Pe de altă parte, Rusia a declarat sâmbătă că a doborât în cursul nopţii patru rachete ucrainene deasupra Crimeei anexate, informează AFP. „Apărarea aeriană a interceptat şi distrus patru rachete ucrainene deasupra peninsulei Crimeea”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Cu o zi înainte, Moscova afirmase că a zădărnicit un nou atac ucrainean cu drone împotriva peninsulei şi a făcut 36 de drone ucrainene doborâte vineri.
Cel puţin 11 persoane au fost ucise, între care cinci copii, iar alte opt rănite sâmbătă în urma unui atac rusesc care a vizat oraşul Pokrovsk şi împrejurimile acestuia, în estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, citat de AFP, conform Agerpres.
„Ruşii au lovit regiunea cu rachete S-300, ucigând 11 persoane şi rănind altele opt. Lovitura principală a fost la Pokrovsk şi Rivne” (localitate situată în zona sa metropolitană), a indicat pe Telegram Vadim Filaşkin, guvernatorul părţii din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean.
Rusia: Protest al soţiilor unor bărbaţi mobilizaţi sub zidurile Kremlinului
Soţii ale unor ruşi mobilizaţi să lupte în Ucraina au depus simbolic sâmbătă flori la flacăra eternă de la Mormântul ostaşului necunoscut de sub zidul Kremlinului, în semn de protest, pentru a cere întoarcerea soţilor lor de pe front, relatează AFP.
Rușii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Putin promite să susţină soldaţii care, „cu armele în mâini”, apără interesele Rusiei
Nemulţumirea se amplifică de luni de zile printre rudele rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022, un subiect sensibil pentru autorităţile care până acum au avut grijă să nu reprime această mişcare de revoltă în devenire.
În pofida frigului, au fost în jur de 15 femei care au depus flori roşii la acest simbol important din inima Moscovei.
„Vrem să atragem atenţia autorităţilor şi publicului asupra apelului nostru. Am încercat mai multe mijloace. Am lansat un apel scris către parlamentari, oficiali, administraţii, dar nu am fost auzite”‘, a explicat pentru AFP Maria, director de vânzări în vârstă de 47 de ani.
Soţul ei a fost mobilizat în noiembrie 2022. „Nu este corect. Sunt civili, nu sunt soldaţi”, pledează ea, înainte de a adăuga: „Bărbaţii noştri nu pot sta acolo atât de mult timp”.
Maria Semionova, asistentă juridică, face apel la autorităţi să „negocieze pacea” în Ucraina, după doi ani de conflict.
Poliţia nu a intervenit sâmbătă pentru a reprima acţiunea lor, deşi orice iniţiativă de contestare este de obicei aspru reprimată în Rusia, semn că problema este delicată pentru Kremlin, notează AFP.
Paulina, mama unui copil de un an, subliniază că acţiunea lor este „singura acţiune paşnică care nu a fost încă interzisă prin lege”.
„Am impresia că-i deranjăm. Dar nimeni nu va tăcea. Vom ieşi în fiecare zi, în fiecare sâmbătă, vom depune flori pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor”, continuă ea.
„La un moment dat, va fi imposibil să ne ignore”, spune femeia care vrea „să-şi găsească soţul, tatăl copilului ei”.
Activismul soţiilor bărbaţilor mobilizaţi a fost în mare măsură ignorat de presa de stat rusă, în timp ce Kremlinul încearcă să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Vladimir Putin înainte de realegerea sa inevitabilă în scrutinul din martie 2024.
Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de bărbaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina dintr-o forţă totală de 617.000 de oameni.