Război în Ucraina. Trupele ruse au lansat muniţie cu fosfor asupra unuia dintre satele din regiunea Zaporijjia. În urma atacului, mai multe case și o școală au ars, precizează Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la un comunicat postat de Brigada de apărare antiteroristă Zaporijjia pe Facebook.
În contact cu oxigenul, fosforul eliberează un nor de particule şi are efecte brutale asupra oamenilor. „Această muniție incendiază absolut tot ceea ce poate să ardă. Civilii au de suferit cel mai mult, din cauza muniţiei cu fosfor. Mai multe case și o școală au fost incendiate”, se specifică în comunicat, potrivit Rador.
După cum a precizat Anatoli Kurtev, secretarul Consiliului orăşenesc local Zaporijjia, în ultimele 24 de ore, rușii au lansat atacuri, folosind tancurile, lansatoarele de mină și artileria în apropierea localităţilor Mikilska, Precistivka, Neskucne, Novomikolaivka, Vremivka, Temirivka și Olihivske.
Ursula von der Leyen după scurgerile din Nord Stream 1 şi 2: „Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă şi va duce la cel mai puternic răspuns posibil”
Amintim că Forțele Armate ale Ucrainei au ucis pe frontul de sud 58 de invadatori ruşi și au distrus aproape 80 de unități de tehnică şi echipamente inamice.
În total, 400 de invadatori ruși au fost lichidați în ultimele 24 de ore în războiul din Ucraina.
Război în Ucraina. Rușii continuă măcelul la Donețk în plin referendum: Atacuri soldate cu 15 morți și răniți, raportate în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat mai multe localitaţi din regiunea Donețk. În urma atacurilor, cinci civili au fost uciși și alți zece au fost răniți, relatează RBC-Ucraina, cu referire la șeful Administraţiei de stat militare din regiunea Donețk, Pavlo Kirilenko, scrie Rador.
„Pe 27 septembrie, rușii au ucis cinci civili în Donbas: patru, în Kurahivka și unul, în Bahmut. Alte zece persoane au fost rănite”, a precizat șeful Administraţiei de stat militare din regiunea Donețk, Pavlo Kirilenko. În total, de la începutul războiului, 895 de persoane au murit, din cauza agresiunii ruse, în regiunea Doneţk, iar alte 2.267 au fost rănite. Aceste cifre nu includ victimele din Mariupol și Volnovaha. Trupele ruse au bombardat districtul Nikopol pe parcursul nopţii trecute cu rachete Grad și cu artilerie grea. În urma atacurilor, au fost avariate peste zece blocuri cu mai multe etaje și case private.
Război în Ucraina. Rușii au bombardat puternic orașul Nikopol – Infrastructura civilă a fost grav afectată iar mii de oameni au rămas fără electricitate
Rușii au terorizat populaţia din orașul Nikopol cu rachete Grad și artilerie grea pe întreg parcursul nopții trecute. Orașul a fost atacat de cel puţin trei ori, anunţă RBC-Ucraina cu referire la o postare a șefului Administraţiei de stat militare din regiunea Dnipropetrovsk, Valentina Reznicenko, de pe Telegram, notează Rador.
În urma atacurilor, au fost avariate peste zece blocuri cu etaje și case private, un liceu, o staţie de transport public, gazoducte și şase linii electrice. ‘Trupele ruse au atacat Nikopolul de trei ori noaptea trecută. Obuzele inamice au lăsat aproape 8.000 de familii fără electricitate. Echipele de intervenţie vor interveni pentru a remedia avariile de îndată ce amenințarea cu noi atacuri se va reduce’, a spus Reznicenko. În comunitatea Marhaneț sunt investigate consecințele atacurilor. La fața locului se află salvatorii și poliția. Nu există victime. Amintim că ieri, în regiunea Krivi Rih, forțele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât o rachetă rusească X-59.
Ucraina cere UE, NATO şi G7 o creştere semnificativă a ajutorului militar, după ”referendumurile” de anexare ale regiunilor Zaporijjea, Herson, Lugansk şi Doneţk
Diplomaţia ucraineană cere o creştere semnificativă a ajutorul militar din Occident, miercuri, la o zi după referendumuri de anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutine denunţate amplu de către comunitatea internaţională, relatează AFP.
”Ucraina îndeamnă Uniunea Europeană (UE), NATO şi G7 să crească imediat şi în mod semnificativ presiunile asupra Rusiei, prin impunerea unor noi sancţiuni şi printr-o creştere semnificativă a ajutorului militar destinat Ucrainei”, subliniază Kievul.
Diplomaţia ucraineană cere Occidentului ”tancuri, avioane de luptă, artilerie cu rază lungă de acţiune, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă”.