O școală din nord-estul Ucrainei a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al armatei din Rusia, anunță un oficial ucrainean, potrivit Sky News.
O școală secundară din regiunea nord-estică Harkov a fost lovită de o rachetă, a anunțat luni guvernatorul regiunii, Oleh Synyehubov.
Racheta a lovit clădirea din districtul Shevchenkiv la ora 4, iar salvatorii caută acum în resturile imobilului, a scris Synyehubov pe Telegram.
Guvernatorul a mai spus că rușii „au atacat orașele și satele din Harkov, Izyum și Bogodukhiv” și că mai multe clădiri rezidențiale, clădiri agricole, garaje și alte structuri din regiune au fost distruse în urma bombardamentelor.
Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lovit „brutal” Harkov, Kramatorsk și Sloviansk cu atacuri cu rachete, soldate cu cel puțin șase morți și 20 de răniți.
Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, pierderi grele pentru Rusia după bombardamentul surpriză de la adăpostul întunericului
Ucraina îşi va stabili priorităţile pentru reconstrucţie la un summit cu donatorii
Guvernul Ucrainei urmează să îşi prezinte luni, în premieră, priorităţile pentru reconstrucţia ţării după războiul cu Rusia, la o reuniune cu reprezentaţii a circa 40 de state donatoare, în oraşul elveţian Lugano, transmite dpa.
La dialog vor participa şi diferite organizaţii internaţionale şi instituţii financiare şi se aşteaptă un acord privind atribuirea activităţilor viitoare.
Pentru finanţarea reconstrucţiei infrastructurii ucrainene distruse vor fi necesare sute de miliarde de euro, arată dpa. O declaraţie la finalul conferinţei va consemna cele mai importante principii ale proiectului. Printre cei care vor fi prezenţi la Lugano se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, de la Kiev.
„Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri (…) planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând”, a declarat agenţiei dpa şeful departamentului extern al Băncii Europene de Investiţii (EIB), Markus Berndt. Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru asigurarea serviciilor de bază, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, eliminarea deşeului, energia şi accesul la internet, în vederea stabilizării macroeconomice, a explicat el.
„Avem nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie”, a mai spus oficialul EIB. „Desigur, o alimentare cu apă poate fi distrusă din nou pe timp de război. Dar dacă nu ne asigurăm că oraşele pot funcţiona din nou şi oamenii pot trăi în ele, costurile pe termen lung vor fi mult mai ridicate decât dacă finanţăm de două ori o alimentare cu apă”.