Regiunea Cernăuți și-a luat rămas bun de la militarul Vasile Musteţă, etnic român din nordul Bucovinei, soldat în unitatea militară А3029.
Vasile Musteţă era născut în 1999 și a murit la 5 octombrie 2022, în luptele din regiunea Donețk, Acest lucru a fost raportat de Asociația Veteranilor „Pentru Ucraina. Pentru libertatea ei”.
”Astăzi, 11 octombrie, Bucovina își petrece pe ultimul drum Eroului care și-a dat viața apărând libertatea și independența Ucrainei. Rămas bun soldatului Vasile Musteţă războinic al unității militare A3029. Înmormântarea va avea loc la ora 12:00, în cimitirul Sadagura din Cernăuți.
Glorie și amintire veșnică bravului apărător Vasile Musteţă. Condoleanțe familiei, celor dragi și fraților”.
Bilanţul victimelor atacurilor ”masive” ruse de luni a crescut la 19 morţi şi 105 răniţi.
Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar alte 105 au fost rănite în atacurile masive de luni ale Rusiei în Ucraina, potrivit unui nou bilanţ anunţat marţi de către autoritiăţile ucrainene, relatează AFP.
”Potrivit datelor preliminare, 19 persoane au fost ucise, iar 105 au fost rănite”, a anunţat într-o postare pe Telegram Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.
Un bilanţ anterior, publicat luni seara, anunţa 14 morţi în acest val de atacuri de o amploare fără egal de mai multe luni, care a atins Kievul pentru prima oară de la sfârşitul lui iunie.
Joe Biden, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară: „S-ar putea sfârşi în Armaghedon”
Peste 300 de localităţi nu aveau în continuare energeie electrică, în întreaga ţară, în urma acestor atacuri, care au vizat centrale electrice, potrivit aceleiaşi surse.
Aproximativ 30% din infrastructura energetică din Ucraina a fost lovită de rachete ruseşti începând de luni, a declarat, marţi, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko. Ministrul ucrainean a declarat pentru CNN că aceasta este „prima dată de la începutul războiului” când Rusia „a vizat în mod dramatic” infrastructura energetică.
El a afirmat că unul dintre motive este faptul că exporturile de electricitate ucrainene către Europa „ajută ţările europene să economisească gazul şi cărbunele rusesc”, adăugând că Ucraina încearcă „să se reconecteze rapid de la celelalte surse”.
Luni, guvernul ucrainean a îndemnat populaţia din întreaga ţară să îşi „limiteze” consumul de energie. Întrebat dacă Ucraina va primi energie suplimentară din Europa, Halushchenko a spus că aceasta este „una dintre opţiunile aflate pe masă”. Ministrul a declarat că sistemul energetic ucrainean „este încă stabil”, dar a făcut apel la parteneri să furnizeze „sisteme de protecţie aeriană care ne-ar putea ajuta cu adevărat să ne protejăm infrastructura”.
„Trimitem acest mesaj partenerilor noştri: trebuie să protejăm cerul”, a spus el. „Ruşii nu se joacă pe nişte jocuri pe tema legilor internaţionale. Nu le pasă de niciun fel de acorduri sau convenţii internaţionale”, a adăugat oficialul ucrainean.
Ministerul rus al Apărării a confirmat marţi că vizează în atacuri instalaţii militare şi energetice ucrainene.