Război în Ucraina. Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.
Prelungirea luna viitoare a iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, un pact încheiat în iulie 2022 pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, ar putea depinde de redeschiderea conductei.
Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.
Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamentul de marţi seara târziu care a lovit conducta în apropierea satului Masiutivka şi a unui alt bombardament care a avut loc peste noapte în apropiere de satul Zapadne, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.”Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, a spus Sinehubov pe Telegram.
Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare şi a avertizat că furnizarea lor Kievului va determina o escaladare a conflictului, informează Reuters.
„Trebuie să ţinem cont de faptul că una dintre modificările F-16 permite ‘găzduirea’ de arme nucleare”, a spus Lavrov într-un discurs la o bază militară din Duşanbe, în Tadjikistan, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ul Ministerului rus de Externe.
„Dacă nu înţeleg asta, atunci sunt nuli ca strategi şi planificatori militari”.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat marţi să discute despre capacităţile nucleare ale avioanelor de luptă F-16, dar a remarcat că preşedintele american Joe Biden a fost consecvent în declaraţiile sale în care a susţinut că nu doreşte o escaladarea a războiului escaladând şi cu siguranţă nu în domeniul nuclear.
„Scopul furnizării de avioane de luptă avansate este de a ajuta Ucraina să se apere, să îşi apere spaţiul aerian şi integritatea teritorială, punct”, a spus Kirby.
Kirby a avut, de asemenea, un mesaj pentru Lavrov:”Dacă eşti îngrijorat de capacităţile militare ucrainene, atunci ar trebui să vă luaţi trupele şi să părăsiţi Ucraina”.
Preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, cere de mult vreme avioane F-16, spunând că apariţia lor cu piloţi ucraineni va fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.
Preşedintele Biden le-a comunicat liderilor G7 luna trecută că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloţi ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a spus însă că nu există încă o decizie finală la Washington cu privire la trimiterea avioanelor.