Război în Ucraina: Rușii au lovit instalații industriale din Krivoi Rog – Val de drone şi în Odesa, cel mai apropiat oraş de România

Odesa și Krivoi Rog au fost lovite de rachete rusești pentru a doua oară în această săptămână. Forţele ucrainene, în schimb, au avansat cu ”peste trei kilometri” în ultimele zile, în zona Bahmut.
Filip Stan
15 iun. 2023, 18:58
Război în Ucraina: Rușii au lovit instalații industriale din Krivoi Rog - Val de drone şi în Odesa, cel mai apropiat oraş de România

Război în Ucraina: Odesa a fost vizată de lovituri rusești în cursul nopții, după ce a suportat deja un val mortal în primele ore ale dimineții de miercuri. Rachete de croazieră rusești au lovit în cursul nopții și două complexe industriale din orașul Krivoi Rog, potrivit lui Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii. Iar o analiză Reuters arată că după o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează.

Prigojin îl trădează pe Putin şi afirmă că nu este sigur dacă gruparea Wagner va mai lupta în Ucraina
Rachete rusești au lovit două instalații industriale din orașul ucrainean Kryvyi Rih, joi dimineață, a anunțat primarul orașului Oleksandr Vilkul, un atac cu drone fiind raportat și în Odesa, transmite Reuters. Primarul susține că trei rachete au lovit două întreprinderi „care nu au nicio legătură cu armata”, rănind un bărbat de 38 de ani. O mașină a fost avariată cu resturi de rachete doborâte de apărarea aeriană.  „Distrugerile sunt semnificative”, a scris Vilkul pe Telegram.

Război în Ucraina:  În orașul portuar Odesa din sudul țării, autoritățile au transmis că apărarea aeriană a doborât joi toate cele 18 drone rusești care s-au apropiat de regiune. Autoritățile din Crimeea, controlată de Rusia, au raportat, de asemenea, un atac cu drone, spunând că au doborât 9 drone ucrainene.

Război în Ucraina: Kievul anunţă că a recucerit peste 100 de kilometri pătraţi într-o săptămână de confruntări armate

Armata ucraineană ”înaintează” pe front, în pofida unei ”rezistenţe puternice” a trupelor ruse, mai ales în sud, anunţă într-o conferinţă de presă adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar, relatează AFP.

Forţele ucrainene au avansat cu ”peste trei kilometri” în ultimele zile, în zona Bahmut, în estul Ucrainei, anunţă Maliar.

În sud, ea anunţă ”o înaintare treptată, dar sigură” a armatei ucrainene, în pofida faptului că ”inamicul opune o rezistenţă puternică”. În această zonă, ”forţele ucrainene se condruntă cu minarea totală a câmpurilor”, cu ”utilizarea dronelor kamikaze” şi cu ”bombardamente intensive”, enumeră ea.

În zona Bahmutului, ”inamicul mobilizează în prezent rezerve suplimentare”, cu scopul de a împiedica înaintarea trupelor ucrainene şi a transferat în zonă o unitate de asalt provenind din sud, dă asigurări Ganna Maliar.

Rusia bombardează intens zonele afectate de inundaţii după spargerea barajului Nova Kakhovka. Zelenski: „Rusia este condusă de barbari”
În total, armata ucraineană a recucerit ”peste 100 de kilometri pătraţi” într-o săptămână de confruntări armate, anunţă, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, un reprezentant al armatei ucrainene, Oleksii Gromov.

În sud-vestul regiunii Doneţk (est), ucrainenii au înaintat cu aproximativ trei kilometri în adâncime, în apropierea localităţii Mala Tomacika, şi cu ”până la şapte kilometri” la sud de Velika Novosilka, precizează Gromov.

ituaţia la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este „gravă” în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, dar în curs de „stabilizare”, a declarat joi după o vizită la această centrală directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmite AFP.

„Putem observa, de o parte, că situaţia este gravă, consecinţele sunt aici şi ele sunt reale. În paralel, se iau măsuri pentru stabilizarea situaţiei”, a rezumat directorul general al AIEA, fără a preciza măsurile la care a făcut referire.

Război în Ucraina: Vizita lui Rafael Grossi la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a avut ca principal obiectiv să determine dacă aceasta este pusă în pericol în urma distrugerii barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, ale cărui ape sunt folosite pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei.

Centrala dispune de „apă suficientă”, dar „nu am putut să văd bazinele de răcire (…), ecluzele, canalele care constituie sistemul indispensabil răcirii” reactoarelor, a spus directorul general al AIEA.

„Era foarte important să pot face propria mea evaluare a situaţiei împreună cu experţii mei”, a completat Rafael Grossi, care estimase marţi că nu există vreun „pericol imediat” pentru această centrală ocupată de trupele ruse, dar care funcţionează cu personal ucrainean. AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Directorul companiei ruse de stat responsabilă cu sectorul nuclear civil, Rosatom, Aleksei Ligacev, a declarat după vizita lui Grossi la centrala Zaporojie că directorul AIEA a putut să inspecteze centrala şi să se asigure că personalul acesteia face totul pentru a garanta securitatea instalaţiei, consemnează agenţia EFE.

„Personalul centralei este foarte profesionist” şi calculează toate riscurile tehnologice, dar „pericolul militar al unui atac direct asupra instalaţiei în condiţiile actuale creşte”, mai ales că centrala se află aproape de linia de contact dintre trupele ruse şi ucrainene, iar armata ucraineană şi-a lansat mult trâmbiţata contraofensivă, a adăugat oficialul rus.

El a asigurat că Rusia respectă un set de cinci principii enunţate de directorul general al AIEA pentru a preveni la Zaporojie un dezastru nuclear cum a fost cel de la Cernobîl în 1986, adăugând că pentru aceasta este nevoie şi de sprijinul Ucrainei.

Zone centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc. Centrala a fost astfel deconectată repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Trei zodii care își schimbă destinul până pe 10 mai. Regăsiri, împăcări și situații neașteptate pentru ele
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Cea mai veche limbă încă vorbită în Europa. Este unică din punct de vedere lingvistic
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Noua lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre