Război în Ucraina. Invazia rusă va dura încă patru luni, susține Ministerul Apărării al Ucrainei, scrie Mirror.co.uk. Operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin se va încheia probabil în septembrie, conform unor informații scurse de la serviciile secrete ucrainene.
De asemenea, un comunicat al direcției principale de informații a ministerului ucrainean, a transmis că „ocupanții” orașului-port Mariupol efectuează astăzi „curățenie generală” arzând cadavrele în trei crematorii mobile.
„Ocupanții” iau în considerare anexarea orașului și a altor teritorii capturate din sud, alături de Crimeea pentru „integrarea ulterioară în spațiul economic rusesc”, au mai transmis autăritățile ucrainene, scie Mirror.co.uk.
Acest lucru face parte dintr-un plan mai amplu cu un termen limită până în 2030, anunțat de așa-numitul „șef” al Crimeei privind politica informațională, Oleg Kryuchkov, duminică.
În cadrul integrării Mariupol, Guvernul Rusiei a dispus sigilii și ștampile pentru „administrația ocupanților” cu inscripția: „ Rusia , Republica Donbas, Mariupol, administrația militaro-civilă”.
MOD adaugă că astfel de „noi atribute” vor fi date unei liste de instituții, inclusiv pentru educație, spitale , poliție, birouri de registratură și administrație.
Kuleba: Ţările UE care refuză un embargo asupra petrolului rusesc vor fi ‘complice’ la crimele de război
Ţările membre ale Uniunii Europene care refuză să aprobe un embargo asupra petrolului rusesc vor fi „complice” la crimele de război, a declarat miercuri ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează AFP.
„Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Kuleba într-o transmisiune în direct pe Twitter.
„Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins miercuri o propunere a Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa „garanţiilor” pentru securitatea sa energetică în această propunere „în forma sa actuală”.
„Nu este o chestiune de lipsă de voinţă politică sau de calendar, ci pur şi simplu de realitate fizică, geografică şi de infrastructuri”, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto.
UE vrea să întărească sancţiunile asupra Moscovei interzicând progresiv importurile de petrol pentru „a-l face să plătească un preţ ridicat” pe Vladimir Putin pentru războiul său împotriva Ucrainei, a anunţat mai devreme în cursul zilei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Propunerile sale au fost transmise în noaptea de marţi spre miercuri celor 27 de state membre UE, chemate să le valideze.
Dmitro Kuleba a „salutat” aceste propuneri, dar a contestat calendarul progresiv propus, respectiv renunţarea la livrările de ţiţei în termen de şase luni şi la produse rafinate până la sfârşitul lui 2022.
„Timpul jumătăţilor de sancţiune a trecut”, a mai spus el, criticând „o situaţie absurdă” în care UE „impune mai multe sancţiuni” Rusiei în urma invadării Ucrainei „plătind în continuare pentru gazul şi petrolul său”.
Europenii s-au angajat în martie să renunţe „progresiv” şi „cât mai rapid posibil” la dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele ruseşti.