Război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk, un avion ucrainean Su-25 a fost doborât

Un avion ucrainean Su-25 a fost doborât de asemenea noaptea trecută în timpul unei bătălii aeriene deasupra zonei Novaia Dmitrovka în regiunea Harkov, a mai spus el.
Filip Stan
11 mai 2022, 08:48
Război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk, un avion ucrainean Su-25 a fost doborât

Război în Ucraina. Forţele ruse şi separatiste din Lugansk au atins frontiera administrativă a acestei republici autoproclamate din estul Ucrainei, potrivit ultimului raport prezentat marţi de Ministerul rus al Apărării, informează EFE. Dar şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Ukrinform, infirmă această reuşită a părţii ruse.

Momentul în care tancul de 4 milioane de euro al Rusiei este distrus de un lansator de 20.000 de euro. Mândria lui Putin, ruinată dintr-o lovitură VIDEO

Miliţiile din Lugansk, susţinute de trupele ruse, au răzbit spre acest obiectiv după ce s-au luptat cu „naţionalişti” în oraşul Popasna, unde au reuşit „să străpungă apărarea inamicului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Pierderi mari pentru Ucraina

În cursul operaţiunii, a indicat Konaşenkov, au fost eliminaţi „până la 120 de naţionalişti, 13 vehicule blindate şi alte 12 vehicule”.

Un avion ucrainean Su-25 a fost doborât de asemenea noaptea trecută în timpul unei bătălii aeriene deasupra zonei Novaia Dmitrovka în regiunea Harkov, a mai spus el.

În plus, apărarea antiaeriană a doborât trei drone şi o rachetă Tocika-U în timpul nopţii de luni spre marţi, afirmă armata rusă.

Forţele ruse au lovit şi cinci depozite cu muniţie şi combustibil în regiunea Nikolaev, potrivit ministerului rus.

Dar Serhii Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, subordonată Kievului, a negat că forţele ruse şi miliţiile separatiste ar fi reuşit să ajungă la graniţa administrativă a regiunii, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

Citeşte şi Momentul în care unul dintre cele mai lungi poduri din Europa este distrus de ruşi. Imagini cu atacurile din Dnipro VIDEO

„Da, da, desigur. De data aceasta, în fanteziile lor, ruşii au ajuns la graniţa administrativă a regiunii Lugansk, lângă Popasna. (…) Trupele noastre s-au retras într-adevăr din Popasna pe poziţii mult mai fortificate. Ne apărăm din răsputeri. Nimeni nu a străpuns apărarea noastră”, susţine Gaidai într-o postare pe contul său Telegram, dar informaţia transmisă de Ukrinform, precum şi datele prezentate de Ministerul rus al Apărării nu au putut fi verificate din surse independente.

Mii de civili în plus au fost ucişi în Ucraina în cursul celor aproape 11 săptămâni de război faţă de bilanţul oficial raportat de ONU de 3.381 de morţi, a declarat marţi şefa misiunii Naţiunilor Unite de monitorizare a respectării drepturilor omului în această ţară, citată de Reuters.

Echipa ONU, compusă din 55 de monitori în Ucraina, a declarat că cele mai multe decese au survenit ca urmare a utilizării de arme explozive cu o zonă largă de impact, cum ar fi rachete şi lovituri aeriene.

„Lucrăm asupra estimărilor, dar tot ceea ce vă pot spune pe moment este că sunt cu câteva mii mai mari decât cifrele pe care vi le-am prezentat până acum”, a afirmat Matilda Bogner în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, întrebată despre numărul total de morţi şi răniţi în Ucraina.

„Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupolul, unde ne-a fost dificil să accedem şi să obţinem informaţii pe deplin coroborate”, a adăugat ea, referindu-se la oraşul-port din sud-estul Ucrainei, sub asediu din primele zile ale invaziei ruse, scena celor mai violente lupte în acest război.

Misiunea de monitorizare a ONU are suspiciuni că „mii de persoane civile” şi-au pierdut viaţa la Mariupol în urma invaziei ruse, ceea ce va putea verifica atunci când va avea acces în oraşul de coastă, distrus în cea mai mare parte, potrivit EFE.

Moscova neagă că ar viza civili şi numeşte invazia, lansată la 24 februarie, drept „operaţiune specială militară” pentru „dezarmarea” Ucrainei, pe care doreşte să o „scape” de ceea ce ea califică drept naţionalişti antiruşi, instigaţi de Occident. Ucraina şi Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat.

Bogner a subliniat că, în vizitele efectuate în 14 localităţi din regiunile Kiev şi Cernigov, observatorii ONU au strâns informaţii despre moartea a 300 de bărbaţi, femei şi copii, în special în zonele situate la nord de capitala ucraineană care au fost ocupate de trupele ruse până la sfârşitul lunii martie.

În aceste locuri, misiunea Biroului ONU pentru drepturile omului, condus de înaltul comisar Michelle Bachelet, a colectat probe privind ucideri, execuţii sumare, torturi şi violenţe sexuale.

„Fiecare moarte este o tragedie. În funcţie de circumstanţe, moartea unui singur civil sau a unei persoane care nu participă la lupte ar putea fi o crimă de război, întrucât acestea sunt persoane protejate de dreptul internaţional”, a spus Boger, citată de EFE.

Unele crime au fost comise selectiv, dar altele – absolut aleatoriu împotriva unor persoane care călătoreau cu vehiculele lor sau încercau să traverseze o stradă. De asemenea, se ştie că lunetiştii împuşcă civili cu motivul aparent de a descuraja oamenii să-şi părăsească locuinţele, a indicat responsabila ONU.

Bogner a spus că echipa sa anchetează şi ceea ce ea a calificat drept „acuzaţii credibile” de tortură, rele tratamente şi execuţii din partea forţelor ucrainene împotriva forţelor invadatoare ruse şi a grupurilor armate afiliate lor.

„Referitor la amploarea încălcărilor de către forţele ucrainene, deşi amploarea este semnificativ mai mare în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva forţelor ruse, documentăm şi încălcările forţelor ucrainene”, a spus ea.

Cu toate acestea, „va lua ceva timp pentru a înţelege amploarea deplină a ceea ce s-a întâmplat, deşi ceea ce am văzut până acum oferă o idee clară despre ceea ce suscită preocupare”, a afirmat Matilda Bogner.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Lucescu a adus psihologi la echipa națională. Cămătaru, primul beneficiar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre