Război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk, un avion ucrainean Su-25 a fost doborât

Un avion ucrainean Su-25 a fost doborât de asemenea noaptea trecută în timpul unei bătălii aeriene deasupra zonei Novaia Dmitrovka în regiunea Harkov, a mai spus el.
Filip Stan
11 mai 2022, 08:48
Război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk, un avion ucrainean Su-25 a fost doborât

Război în Ucraina. Forţele ruse şi separatiste din Lugansk au atins frontiera administrativă a acestei republici autoproclamate din estul Ucrainei, potrivit ultimului raport prezentat marţi de Ministerul rus al Apărării, informează EFE. Dar şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, citat de Ukrinform, infirmă această reuşită a părţii ruse.

Momentul în care tancul de 4 milioane de euro al Rusiei este distrus de un lansator de 20.000 de euro. Mândria lui Putin, ruinată dintr-o lovitură VIDEO

Miliţiile din Lugansk, susţinute de trupele ruse, au răzbit spre acest obiectiv după ce s-au luptat cu „naţionalişti” în oraşul Popasna, unde au reuşit „să străpungă apărarea inamicului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Pierderi mari pentru Ucraina

În cursul operaţiunii, a indicat Konaşenkov, au fost eliminaţi „până la 120 de naţionalişti, 13 vehicule blindate şi alte 12 vehicule”.

Un avion ucrainean Su-25 a fost doborât de asemenea noaptea trecută în timpul unei bătălii aeriene deasupra zonei Novaia Dmitrovka în regiunea Harkov, a mai spus el.

În plus, apărarea antiaeriană a doborât trei drone şi o rachetă Tocika-U în timpul nopţii de luni spre marţi, afirmă armata rusă.

Forţele ruse au lovit şi cinci depozite cu muniţie şi combustibil în regiunea Nikolaev, potrivit ministerului rus.

Dar Serhii Gaidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, subordonată Kievului, a negat că forţele ruse şi miliţiile separatiste ar fi reuşit să ajungă la graniţa administrativă a regiunii, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

Citeşte şi Momentul în care unul dintre cele mai lungi poduri din Europa este distrus de ruşi. Imagini cu atacurile din Dnipro VIDEO

„Da, da, desigur. De data aceasta, în fanteziile lor, ruşii au ajuns la graniţa administrativă a regiunii Lugansk, lângă Popasna. (…) Trupele noastre s-au retras într-adevăr din Popasna pe poziţii mult mai fortificate. Ne apărăm din răsputeri. Nimeni nu a străpuns apărarea noastră”, susţine Gaidai într-o postare pe contul său Telegram, dar informaţia transmisă de Ukrinform, precum şi datele prezentate de Ministerul rus al Apărării nu au putut fi verificate din surse independente.

Mii de civili în plus au fost ucişi în Ucraina în cursul celor aproape 11 săptămâni de război faţă de bilanţul oficial raportat de ONU de 3.381 de morţi, a declarat marţi şefa misiunii Naţiunilor Unite de monitorizare a respectării drepturilor omului în această ţară, citată de Reuters.

Echipa ONU, compusă din 55 de monitori în Ucraina, a declarat că cele mai multe decese au survenit ca urmare a utilizării de arme explozive cu o zonă largă de impact, cum ar fi rachete şi lovituri aeriene.

„Lucrăm asupra estimărilor, dar tot ceea ce vă pot spune pe moment este că sunt cu câteva mii mai mari decât cifrele pe care vi le-am prezentat până acum”, a afirmat Matilda Bogner în cursul unei conferinţe de presă la Geneva, întrebată despre numărul total de morţi şi răniţi în Ucraina.

„Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupolul, unde ne-a fost dificil să accedem şi să obţinem informaţii pe deplin coroborate”, a adăugat ea, referindu-se la oraşul-port din sud-estul Ucrainei, sub asediu din primele zile ale invaziei ruse, scena celor mai violente lupte în acest război.

Misiunea de monitorizare a ONU are suspiciuni că „mii de persoane civile” şi-au pierdut viaţa la Mariupol în urma invaziei ruse, ceea ce va putea verifica atunci când va avea acces în oraşul de coastă, distrus în cea mai mare parte, potrivit EFE.

Moscova neagă că ar viza civili şi numeşte invazia, lansată la 24 februarie, drept „operaţiune specială militară” pentru „dezarmarea” Ucrainei, pe care doreşte să o „scape” de ceea ce ea califică drept naţionalişti antiruşi, instigaţi de Occident. Ucraina şi Occidentul spun că acesta este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat.

Bogner a subliniat că, în vizitele efectuate în 14 localităţi din regiunile Kiev şi Cernigov, observatorii ONU au strâns informaţii despre moartea a 300 de bărbaţi, femei şi copii, în special în zonele situate la nord de capitala ucraineană care au fost ocupate de trupele ruse până la sfârşitul lunii martie.

În aceste locuri, misiunea Biroului ONU pentru drepturile omului, condus de înaltul comisar Michelle Bachelet, a colectat probe privind ucideri, execuţii sumare, torturi şi violenţe sexuale.

„Fiecare moarte este o tragedie. În funcţie de circumstanţe, moartea unui singur civil sau a unei persoane care nu participă la lupte ar putea fi o crimă de război, întrucât acestea sunt persoane protejate de dreptul internaţional”, a spus Boger, citată de EFE.

Unele crime au fost comise selectiv, dar altele – absolut aleatoriu împotriva unor persoane care călătoreau cu vehiculele lor sau încercau să traverseze o stradă. De asemenea, se ştie că lunetiştii împuşcă civili cu motivul aparent de a descuraja oamenii să-şi părăsească locuinţele, a indicat responsabila ONU.

Bogner a spus că echipa sa anchetează şi ceea ce ea a calificat drept „acuzaţii credibile” de tortură, rele tratamente şi execuţii din partea forţelor ucrainene împotriva forţelor invadatoare ruse şi a grupurilor armate afiliate lor.

„Referitor la amploarea încălcărilor de către forţele ucrainene, deşi amploarea este semnificativ mai mare în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva forţelor ruse, documentăm şi încălcările forţelor ucrainene”, a spus ea.

Cu toate acestea, „va lua ceva timp pentru a înţelege amploarea deplină a ceea ce s-a întâmplat, deşi ceea ce am văzut până acum oferă o idee clară despre ceea ce suscită preocupare”, a afirmat Matilda Bogner.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot face bani frumoși până la final de an. Se întâmplă ceva magic în viața lor în următoarele 5 luni
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Elicopterul SMURD a transferat de urgență un bebeluș în stare critică de la Galați la Iași
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!