Război în Ucraina. Orașul-port al Ucrainei Mariupol este sub foc puternic, cu rapoarte despre sute de explozii, a declarat o sursă diplomatică pentru agenția de presă Reuters, relatează BBC.
Mariupol este unul dintre cele mai mari porturi din Ucraina de pe Marea Azov și este situat lângă o linie de front deținută de separatiștii susținuți de ruși în regiunea Donețk – pe care Vladimir Putin a recunoscut-o ca stat independent.
Luarea lui Mariupol ar ajuta Rusia să își asigure o rută terestră directă către Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scarã largã împotriva Ucrainei – terestrã, aerianã şi navalã -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de dupã cel de-al Doilea Rãzboi Mondial.
https://twitter.com/WorldWar3tv/status/1496763559937593349?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496763559937593349%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnewsoneng.com%2F2022%2F02%2F24%2Fbreaking-watch-video-as-russia-invade-ukraine-bombs-kyiv-and-mariupol%2F
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. În contextul situaţiei din Ucraina, mai multe ţãri, inclusiv România, au invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultãri imediate între aliaţi şi care se aplicã atunci când una dintre ţãrile alianţei se simte ameninţatã.
O reuniune extraordinarã a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a fost convocatã pentru joi. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat cã noile sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul bãncilor ruseşti pe pieţele financiare europene.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apãrare a ţãrii şi a avut o întâlnire cu preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului.
Premierul Nicolae Ciucã a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militarã rusã din Ucraina.
Celula de crizã interinstituţionalã pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţã consularã cetãţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost convocatã. MAE a precizat cã, pânã în prezent, 30 de cetãþeni români au contactat ministerul român pentru informaþii legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a pãrãsi acest stat.