Război în Ucraina. Adjunctul ministrului ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat într-o postare pe Telegram că forţele Kievului au respins joi atacurile Rusiei în oraşul Bahmut, care au durat întreaga zi, relatează Reuters.
„În unele zone din Bahmut, trupele noastre au avansat aproximativ un kilometru”, a declarat joi seară Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării. „Inamicul şi-a adunat cea mai mare parte a rezervelor la Bahmut şi a întărit semnificativ grupul”, a spus ea.
Dezvăluirea momentului. Un grup de ţări UE, în frunte cu Polonia, negociază cu Zelenski pentru încetarea conflictului din Ucraina
În schimb, autorităţile ruse au raportat, joi, moartea a două persoane în atacuri comise în regiunea rusă Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina. Atacurile cu obuze de artilerie au vizat localitatea rusă Nizhnie Berezovo, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citat de agenţia Tass şi de site-ul Tagesschau.de. O altă persoană este în stare gravă în urma atacurilor pe care autorităţile ruse le atribuie forţelor militare ucrainene.
Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.
Rusia se declară dispusă să asculte ”orice propunere care contribuie la soluţionarea situaţiei din Ucraina”
Kremlinul şi-a declarat joi disponibilitatea de a asculta cu „mare atenţie” orice propunere de reglementare în Ucraina, anunţând vizita la Moscova a unei delegaţii de ţări africane pentru a discuta despre o iniţiativă de pace, transmite EFE.
„Rusia este dispusă să asculte cu mare atenţie orice propunere care contribuie la soluţionarea situaţiei din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, la conferinţa de presă zilnică.
Miercuri, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că ţara sa nu cunoaşte detaliile propunerilor de pace prezentate de ţările din Africa şi Brazilia, dar este dispusă să le studieze, spre deosebire – a spus el – de Occident, care acceptă doar planul Kievului.
Peskov a adăugat joi că, în recenta conversaţie dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, acesta din urmă i-a comunicat că Africa consideră că este necesar „să aibă un cuvânt de spus în eforturile internaţionale de soluţionare a situaţiei binecunoscute din Ucraina”.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a indicat că, în acest sens, un grup de ţări africane va trimite o delegaţie care va vizita Moscova la o dată ce urmează să fie stabilită.
În orice caz, Peskov a anunţat că întâlnirea lui Putin cu delegaţia africană va avea loc înainte de summitul Rusia-Africa, care se va desfăşura în oraşul rus Sankt Petersburg la sfârşitul lunii iulie.