Război în Ucraina: „Luptele grele continuă, soldaţii noştri luptă non-stop”, a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv. Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei. Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eşuat.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forţelor ucrainene, dar afirmaţiile Ucrainei şi ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.
Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervaţi în a oferi prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.
Marţi, Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că „luptele poziţionale” au continuat şi că trei poduri cheie peste râul Dnipro au fost lovite din nou pentru a se asigura că sunt impracticabile. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ţinti poduri de pontoane ruseşti improvizate, precum şi posturi de comandă şi depozite de muniţie.
Acest lucru este considerat pe scară largă ca făcând parte dintr-un efort ţintit de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe şi reaprovizionarea cu arme.
Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat împotriva oricăror aşteptări de victorie rapidă, descriind ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.
Mai mulţi experţi militari intervievaţi de BBC par să fie de acord cu acest lucru. „Tendinţa pe termen lung este slăbirea treptată a capacităţii militare ruseşti şi întărirea treptată a capacităţii ucrainene cu ajutorul Occidentului”, a declarat Sir Alex Younger, fost şef al serviciului secret de informaţii britanic MI6.
Justin Bronk, cercetător senior la grupul de reflecţie în domeniul apărării Royal United Services Institute (Rusi), a declarat pentru BBC că el crede că Ucraina va continua cu loviturile folosind Himars, deoarece acestea reuşesc să taie liniile de aprovizionare ruseşti.
Bronk a spus că se aşteaptă să vadă mai mult o „strategie de uzură” din partea Ucrainei, „împingând [Rusia] pe un front larg, încercând să forţeze scăderea moralului ruşilor şi să provoace victime”.
Între timp, expertul militar ucrainean Mykhaylo Zhyrokhov a declarat pentru BBC: „Nu ar trebui să ne aşteptăm la un atac al cavaleriei, pentru că statul major al forţelor armate ucrainene nu doreşte lupte de stradă în Herson, care ar duce la pierderi grele”.
„Este ca o situaţie cu un şobolan încolţit căruia trebuie să i se ofere o cale de ieşire. Armata ucraineană ar trebui să urmărească să ofere trupelor ruseşti o astfel de cale de retragere, altfel trupele ruse ar lupta până la ultimul soldat. Fereastra de oportunitate este până la jumătatea lunii octombrie, pentru că după aceea drumurile din regiune, în principal cele de câmp, vor deveni impracticabile” din cauza noroiului şi a mâlului, a declarat Zhyrokhov.
Război în Ucraina: Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marţi reporterilor că oficiali ruşi de rang înalt au fost însărcinaţi cu organizarea unui referendum de anexare în Herson.
Serghei Kiriyenko. un consilier de rang înalt al preşedintelui Putin, supraveghează eforturile de a organiza un scrutin „în următoarele săptămâni”, a declarat Vedant Patel.
„Referendumurile false vor încerca să dea o aparenţă de legitimitate unei acaparări flagrante care ar încălca constituţia ucraineană şi dreptul internaţional”, a adăugat dl Patel.
În altă ordine de idei, în discursul său nocturn, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte intense au avut loc în estul regiunilor Donbas şi Kharkiv.
Forţele ucrainene au efectuat 17 raiduri de artilerie pe parcursul a două ore în zona centralei nucleare Zaporopjie, folosind arme de calibru mare produse în Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de oficialii pro-ruşi care controlează zona fabricii, citaţi de Tass. De săptămâni întregi, Moscova şi Kievul fac schimb de acuzaţii cu privire la atacurile din apropierea centralei, unde este aşteptată misiunea de monitorizare a tehnicienilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
SUA este îngrijorată de participarea oricărei ţări la exerciţii militare alături de Rusia, în timp ce aceasta îşi conduce agresiunea împotriva Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre intenţia Indiei de a participa la „Vostok” (Est) manevre anunţate de Moscova între 30 august şi 5 septembrie şi la care ar trebui să participe şi China, Belarus, Mongolia, Tadjikistan şi alte ţări.
Agenţia culturală a ONU a declarat că sprijină oferta Ucrainei de a include oraşul-port ucrainean Odesa pe lista siturilor protejate UNESCO, al cărui centru istoric este deja „lovit de focul de artilerie” şi se află „la câteva zeci de kilometri de linia frontului”. Pe 24 iulie 2022, o parte din acoperişul mare de sticlă şi ferestrele Muzeului de Arte Frumoase al oraşului, inaugurat în 1899, a fost distrusă, scrie Unesco într-un comunicat, în urma întâlnirii dintre directorul agenţiei Audrey Azoulay şi ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, la Paris. Agenţia ONU a mai spus că doreşte să adauge Odesa pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol,la fel ca şi pe Kiev şi Lviv, care sunt şi ele oraşe ameninţate.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba se va afla miercuri, la Praga, pentru a participa la prânzul de la finalul întâlnirii informale a omologilor săi europeni, în format „Gymnich”. La finalul dezbaterii dintre miniştrii europeni, care vor aborda şi controversata propunere de interzicere a vizelor de turism pentru cetăţenii UE, este planificat un prânz la care vor fi prezenţi şi colegii din trioul de ţări „asociate”: pe lângă Ucraina, Moldova şi Georgia.