Război în Ucraina: Se duc „lupte grele”, Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson

Herson a devenit primul mare oraş ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie.
Filip Stan
31 aug. 2022, 09:18
Război în Ucraina: Se duc

Război în Ucraina: „Luptele grele continuă, soldaţii noştri luptă non-stop”, a declarat Vitaliy Kim, care conduce regiunea vecină Mykolaiv. Ucraina a declarat anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei. Dar Rusia a declarat că trupele ucrainene au fost înfrânte în timpul unui atac eşuat.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, de asemenea, că au existat pierderi grele în rândul forţelor ucrainene, dar afirmaţiile Ucrainei şi ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent.

„Rusia înoată în bani”. Pompează pe piaţă la fel de mult petrol ca înainte de invazia în Ucraina şi câştigă mai mult
,

Oficiali militari ucraineni de rang înalt au fost rezervaţi în a oferi prea multe detalii despre contraofensivă, îndemnând publicul să aibă răbdare.

Marţi, Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că „luptele poziţionale” au continuat şi că trei poduri cheie peste râul Dnipro au fost lovite din nou pentru a se asigura că sunt impracticabile. În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit, de asemenea, sisteme de rachete de precizie Himars furnizate de SUA pentru a ţinti poduri de pontoane ruseşti improvizate, precum şi posturi de comandă şi depozite de muniţie.

Acest lucru este considerat pe scară largă ca făcând parte dintr-un efort ţintit de a izola trupele ruse de pe malul vestic al râului, făcând practic imposibilă trimiterea de trupe şi reaprovizionarea cu arme.

Cu toate acestea, oficialii de la Kiev au avertizat împotriva oricăror aşteptări de victorie rapidă, descriind ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului.

Mai mulţi experţi militari intervievaţi de BBC par să fie de acord cu acest lucru. „Tendinţa pe termen lung este slăbirea treptată a capacităţii militare ruseşti şi întărirea treptată a capacităţii ucrainene cu ajutorul Occidentului”, a declarat Sir Alex Younger, fost şef al serviciului secret de informaţii britanic MI6.

Justin Bronk, cercetător senior la grupul de reflecţie în domeniul apărării Royal United Services Institute (Rusi), a declarat pentru BBC că el crede că Ucraina va continua cu loviturile folosind Himars, deoarece acestea reuşesc să taie liniile de aprovizionare ruseşti.

Bronk a spus că se aşteaptă să vadă mai mult o „strategie de uzură” din partea Ucrainei, „împingând [Rusia] pe un front larg, încercând să forţeze scăderea moralului ruşilor şi să provoace victime”.

Alexandr Dughin cere unirea României cu Rep. Moldova: „Rusia trebuie să se străduiască să o înfăptuiască!”

Între timp, expertul militar ucrainean Mykhaylo Zhyrokhov a declarat pentru BBC: „Nu ar trebui să ne aşteptăm la un atac al cavaleriei, pentru că statul major al forţelor armate ucrainene nu doreşte lupte de stradă în Herson, care ar duce la pierderi grele”.

„Este ca o situaţie cu un şobolan încolţit căruia trebuie să i se ofere o cale de ieşire. Armata ucraineană ar trebui să urmărească să ofere trupelor ruseşti o astfel de cale de retragere, altfel trupele ruse ar lupta până la ultimul soldat. Fereastra de oportunitate este până la jumătatea lunii octombrie, pentru că după aceea drumurile din regiune, în principal cele de câmp, vor deveni impracticabile” din cauza noroiului şi a mâlului, a declarat Zhyrokhov.

Război în Ucraina: Între timp, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat marţi reporterilor că oficiali ruşi de rang înalt au fost însărcinaţi cu organizarea unui referendum de anexare în Herson.

Serghei Kiriyenko. un consilier de rang înalt al preşedintelui Putin, supraveghează eforturile de a organiza un scrutin „în următoarele săptămâni”, a declarat Vedant Patel.

„Referendumurile false vor încerca să dea o aparenţă de legitimitate unei acaparări flagrante care ar încălca constituţia ucraineană şi dreptul internaţional”, a adăugat dl Patel.

În altă ordine de idei, în discursul său nocturn, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte intense au avut loc în estul regiunilor Donbas şi Kharkiv.

 

Filoruşii – 17 raidurile ale Kievului în zona Zaporojie

Forţele ucrainene au efectuat 17 raiduri de artilerie pe parcursul a două ore în zona centralei nucleare Zaporopjie, folosind arme de calibru mare produse în Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de oficialii pro-ruşi care controlează zona fabricii, citaţi de Tass. De săptămâni întregi, Moscova şi Kievul fac schimb de acuzaţii cu privire la atacurile din apropierea centralei, unde este aşteptată misiunea de monitorizare a tehnicienilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Război în Ucraina: SUA sunt îngrijorate de participarea Indiei la exerciţiile ruseşti

SUA este îngrijorată de participarea oricărei ţări la exerciţii militare alături de Rusia, în timp ce aceasta îşi conduce agresiunea împotriva Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, ca răspuns la o întrebare despre intenţia Indiei de a participa la „Vostok” (Est) manevre anunţate de Moscova între 30 august şi 5 septembrie şi la care ar trebui să participe şi China, Belarus, Mongolia, Tadjikistan şi alte ţări.

Război în Ucraina: UNESCO va sprijini propunerea de a include Odesa printre siturile protejate

Agenţia culturală a ONU a declarat că sprijină oferta Ucrainei de a include oraşul-port ucrainean Odesa pe lista siturilor protejate UNESCO, al cărui centru istoric este deja „lovit de focul de artilerie” şi se află „la câteva zeci de kilometri de linia frontului”. Pe 24 iulie 2022, o parte din acoperişul mare de sticlă şi ferestrele Muzeului de Arte Frumoase al oraşului, inaugurat în 1899, a fost distrusă, scrie Unesco într-un comunicat, în urma întâlnirii dintre directorul agenţiei Audrey Azoulay şi ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, la Paris. Agenţia ONU a mai spus că doreşte să adauge Odesa pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol,la fel ca şi pe Kiev şi Lviv, care sunt şi ele oraşe ameninţate.

Kuleba se va întâlni cu miniştrii de externe ai UE

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba se va afla miercuri, la Praga, pentru a participa la prânzul de la finalul întâlnirii informale a omologilor săi europeni, în format „Gymnich”. La finalul dezbaterii dintre miniştrii europeni, care vor aborda şi controversata propunere de interzicere a vizelor de turism pentru cetăţenii UE, este planificat un prânz la care vor fi prezenţi şi colegii din trioul de ţări „asociate”: pe lângă Ucraina, Moldova şi Georgia.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii