Război în Ucraina. Unii dintre soldații ruși ce participă la noua ofensivă din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă în public de condițiile infernale, relatează The Guardian.
„Cele trei luni de lupte se simt deja mai lungi decât cei patru ani pe care i-am petrecut în armată pe timp de pace”, afirmă Andrei, unul dintre soldații ruși intervievați de jurnaliștii britanici. „Am contactat deja online un avocat care mi-a spus că, prin lege, generalul ne poate ține aici până la expirarea contractelor, deci nu putem face prea multe”, explică el.
Însă militarii din aceste unități profesioniste ar putea fi cei norocoși întrucât unii dintre voluntarii recrutați din provinciile separatiste Luhansk și Donețk afirmă că au fost aruncați în luptă fără arme și echipament adecvat și cu foarte puțină instruire.
„Imagini eroice” publicate de Rusia luna trecută îi arată și pe unii dintre militarii cazaci pe care i-a trimis în Ucraina fără echipamente de bază precum bocanci sau uniforme de luptă cu protecție antiglonț.
„Mobilizarea noastră s-a făcut ilegal, fără certificare medicală”, afirmă un alt soldat care susține că face parte din Regimentul 107 de Infanterie Donețk al separatiștilor pro-ruși. Voluntari din acest regiment au refuzat la sfârșitul lunii mai să meargă să lupte în regiunea învecinată Luhansk.
„Dragi locuitori ai Republicii Populare Donețk. Suntem militarii Regimentului 107 de infanterie, batalionul 4, companiile 3, 2 și 4 – 204 oameni. Noi refuzăm să mergem într-un măcel în RPL (Republica Populară Luhansk) – o republică complet diferită!”, au transmis aceștia într-un mesaj video distribuit pe platformele de socializare.
Noua strategie adoptată de armata rusă după înfrângerile umilitoare din primele stadii ale războiului, bazată pe bombardamente nimicitoare înainte de a încerca orice avans, a dus la progrese lente dar constante.
Dar aceste câștiguri au venit cu un preț ridicat pentru forțele de invazie, existând dovezi privind numărul mare de pierderi suferite de acestea și faptul că unele din unități sunt aproape de epuizare pe măsură ce războiul se apropie de a 105-a zi.
Iar tot mai mulți luptători ruși au lansat apeluri publice, cerându-i președintelui Vladimir Putin demararea unei investigații privind condițiile de pe front sau dacă trimiterea lor în Ucraina a fost măcar legală.
Într-o înregistrare video distribuită recent de Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, soldați ai Moscovei se plâng de condițiile proaste și detașările îndelungate pe front care au dus la epuizare.
„Oamenii noștri se confruntă cu foamete și frig”, afirmă unul dintre ei. „Pentru o perioadă semnificativă am rămas fără susținere materială, medicală sau hrană”, adaugă el.
Soldații acuză că „dată fiind prezența noastră continuă și faptul că printre noi se află persoane cu afecțiuni medicale cronice, persoane cu probleme mentale, numeroase întrebări care se pun sunt ignorate de superiorii de la comandament”.
„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, întreaga mea unitate vrea o pauză”
Într-un alt interviu, un soldat rus care a luptat în apropierea Harkovului și Kievului, fiind acum în estul Ucrainei, se plânge de epuizare, susținând inclusiv că a contactat un avocat și plângându-se că nu și-a văzut soția de luni de zile.
„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, au trecut peste 3 luni acum”, afirmă Andrei, un militar din regiunea Bureatia aflată în Siberia, a doua provincie ca număr de decese ale militarilor trimiși în Ucraina.
„Este epuizant, întreaga mea unitate vrea o pauză dar conducerea noastră afirmă că nu ne pot înlocui chiar acum”, relatează el.
Afirmațiile sale sunt consecvente cu informațiile privind dificultățile majore înregistrate de Moscova în ceea ce privește rotația trupelor sale în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ales să nu decreteze mobilizarea generală, o decizie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
„Forțele armate ruse sunt adecvate pentru campanii scurte, de intensitate ridicată și definite de o utilizare puternică a artileriei”, notează analiștii militari Michael Kofman și Rob Lee într-o nouă analiză privind capabilitățile militare ale Rusiei.
„Însă ele sunt prost echipate pentru o ocupație de durată sau un război de uzură care ar necesita un procent mare din forțele terestre ale Rusiei, exact tipul de conflict în care s-au găsit”, explică aceștia.
„Forțele armate ruse nu au disponibile numerele pentru a se adapta cu ușurință sau să își rotească trupele dacă o cantitate substanțială de putere de luptă este imobilizată într-un război”, afirmă cei doi.
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat însă marți că armata rusă ar controla 97% din regiunea Luhansk și toate zonele rezidențiale din Severodonețk, punctul central al luptelor din ultimele săptămâni.