Război în Ucraina. Soldaţi ruși epuizați se plâng tot mai mult de condițiile de pe front: „Am luptat de la început, toţi vrem o pauză”

„Imagini eroice” publicate de Rusia luna trecută îi arată și pe unii dintre militarii cazaci pe care i-a trimis în Ucraina fără echipamente de bază precum bocanci sau uniforme de luptă cu protecție antiglonț.
Filip Stan
08 iun. 2022, 11:03
Război în Ucraina. Soldaţi ruși epuizați se plâng tot mai mult de condițiile de pe front:

Război în Ucraina. Unii dintre soldații ruși ce participă la noua ofensivă din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă în public de condițiile infernale, relatează The Guardian.

„Cele trei luni de lupte se simt deja mai lungi decât cei patru ani pe care i-am petrecut în armată pe timp de pace”, afirmă Andrei, unul dintre soldații ruși intervievați de jurnaliștii britanici. „Am contactat deja online un avocat care mi-a spus că, prin lege, generalul ne poate ține aici până la expirarea contractelor, deci nu putem face prea multe”, explică el.

Însă militarii din aceste unități profesioniste ar putea fi cei norocoși întrucât unii dintre voluntarii recrutați din provinciile separatiste Luhansk și Donețk afirmă că au fost aruncați în luptă fără arme și echipament adecvat și cu foarte puțină instruire.

„Imagini eroice” publicate de Rusia luna trecută îi arată și pe unii dintre militarii cazaci pe care i-a trimis în Ucraina fără echipamente de bază precum bocanci sau uniforme de luptă cu protecție antiglonț.

Cine ar putea să-i ia locul lui Putin. Lista scurtă a celor trei favoriţi pentru funcţia de președinte al Rusiei

„Mobilizarea noastră s-a făcut ilegal, fără certificare medicală”, afirmă un alt soldat care susține că face parte din Regimentul 107 de Infanterie Donețk al separatiștilor pro-ruși. Voluntari din acest regiment au refuzat la sfârșitul lunii mai să meargă să lupte în regiunea învecinată Luhansk.

„Dragi locuitori ai Republicii Populare Donețk. Suntem militarii Regimentului 107 de infanterie, batalionul 4, companiile 3, 2 și 4 – 204 oameni. Noi refuzăm să mergem într-un măcel în RPL (Republica Populară Luhansk) – o republică complet diferită!”, au transmis aceștia într-un mesaj video distribuit pe platformele de socializare.

Noua strategie adoptată de armata rusă după înfrângerile umilitoare din primele stadii ale războiului, bazată pe bombardamente nimicitoare înainte de a încerca orice avans, a dus la progrese lente dar constante.

Dar aceste câștiguri au venit cu un preț ridicat pentru forțele de invazie, existând dovezi privind numărul mare de pierderi suferite de acestea și faptul că unele din unități sunt aproape de epuizare pe măsură ce războiul se apropie de a 105-a zi.

Iar tot mai mulți luptători ruși au lansat apeluri publice, cerându-i președintelui Vladimir Putin demararea unei investigații privind condițiile de pe front sau dacă trimiterea lor în Ucraina a fost măcar legală.

Într-o înregistrare video distribuită recent de Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, soldați ai Moscovei se plâng de condițiile proaste și detașările îndelungate pe front care au dus la epuizare.

„Oamenii noștri se confruntă cu foamete și frig”, afirmă unul dintre ei. „Pentru o perioadă semnificativă am rămas fără susținere materială, medicală sau hrană”, adaugă el.

Soldații acuză că „dată fiind prezența noastră continuă și faptul că printre noi se află persoane cu afecțiuni medicale cronice, persoane cu probleme mentale, numeroase întrebări care se pun sunt ignorate de superiorii de la comandament”.

„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, întreaga mea unitate vrea o pauză”

Într-un alt interviu, un soldat rus care a luptat în apropierea Harkovului și Kievului, fiind acum în estul Ucrainei, se plânge de epuizare, susținând inclusiv că a contactat un avocat și plângându-se că nu și-a văzut soția de luni de zile.

„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, au trecut peste 3 luni acum”, afirmă Andrei, un militar din regiunea Bureatia aflată în Siberia, a doua provincie ca număr de decese ale militarilor trimiși în Ucraina.

„Este epuizant, întreaga mea unitate vrea o pauză dar conducerea noastră afirmă că nu ne pot înlocui chiar acum”, relatează el.

Afirmațiile sale sunt consecvente cu informațiile privind dificultățile majore înregistrate de Moscova în ceea ce privește rotația trupelor sale în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a ales să nu decreteze mobilizarea generală, o decizie care i-a luat prin surprindere pe mulți.

„Forțele armate ruse sunt adecvate pentru campanii scurte, de intensitate ridicată și definite de o utilizare puternică a artileriei”, notează analiștii militari Michael Kofman și Rob Lee într-o nouă analiză privind capabilitățile militare ale Rusiei.

Zelenski îl sfidează pe Putin, Ucraina trece la contraofensivă: peste 30.000 de ruşi au murit pe front

„Însă ele sunt prost echipate pentru o ocupație de durată sau un război de uzură care ar necesita un procent mare din forțele terestre ale Rusiei, exact tipul de conflict în care s-au găsit”, explică aceștia.

„Forțele armate ruse nu au disponibile numerele pentru a se adapta cu ușurință sau să își rotească trupele dacă o cantitate substanțială de putere de luptă este imobilizată într-un război”, afirmă cei doi.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat însă marți că armata rusă ar controla 97% din regiunea Luhansk și toate zonele rezidențiale din Severodonețk, punctul central al luptelor din ultimele săptămâni.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Doliu în medicina din România. A murit un nume de referință
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Jumătate dintre candidații la școlile de șoferi din România au picat examenele pentru permis
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin