Război în Ucraina. Armata lui Zelenski admite că trebuie să se retragă de tot din Luhansk. Guvernatorul regiunii din estul Ucrainei, care a căzut aproape complet sub controlul Rusiei, a declarat vineri că este posibil ca forțele armate ucrainene să fie forțate să se retragă din ultimele puncte de rezistență pentru a nu fi capturate, relatează Reuters.
„Rușii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, așa cum au prezis analiștii”, a declarat guvernatorul regional Luhansk, Serhiy Gaidai, într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram, referindu-se la orașele aproape înconjurate Sievierodonetsk și Lisichansk.
Rusia respinge planul de pace al Ucrainei. Zelenski ceruse aderare la UE şi autonomie în Donbas şi Crimeea
„Vom avea suficientă putere și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca pentru a nu fi înconjurați să fim nevoiți să ne retragem”, a spus el.
Anterior, guvernatorul regiunii Luhansk, citându-l pe șeful administrației orașului., a spus că forțele ucrainene sunt angajate într-o „apărare aprigă” a orașului Sievierodonetsk din est, care este înconjurat la două treimi de forțele ruse.
Bombardamentele, care sunt „foarte puternice”, au deteriorat 90% din locuințele din oraș, a adăugat Serhiy Gaidai, citându-l și pe Oleksandr Stryuk.
Circa 1.500 de persoane au fost ucise în oraşul greu încercat Severodoneţk din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, de la începutul războiului declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie, relatează DPA.
Printre acestea sunt soldaţi, dar şi civili, a declarat vineri şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk.
Mulţi locuitori au fugit din calea luptelor, afirmă el, adăugând că doar a zecea parte din cei 130.000 de locuitori ai oraşului a rămas la Severodonţek.
Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a indicat că joi patru persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra unor zone rezidenţiale din Severodoneţk.
La peste trei luni de la declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia, Severodoneţk este una din ultimele zone ale Luganskului controlate încă de armata ucraineană. Dar nu departe de periferia oraşului se dau deja lupte grele.
Unii observatori exprimă temeri că brigăzile ucrainene din Severodoneţk ar putea fi încercuite de forţele militare ruse şi miliţiile separatiste proruse din Lugansk.
Nu departe de această zonă fierbinte, mai la sud, alte zeci de cadavre au fost descoperite vineri la Mariupol, oraş-port la Marea Azov, aflat în prezent sub controlul forţelor ruse şi separatiste, a indicat un politician ucrainean local.
Război în Ucraina: Au sunat sirenele de război şi vineri, Rusia a bombardat mai multe oraşe
Echipe de salvare au descoperit 70 de cadavre ale unor locuitori ai Mariupolului sub dărâmăturile unei fabrici distruse de bombardamente, a semnalat consilierul primarului ucrainean al oraşului, Petro Andriuşcenko, pe contul său Telegram.
Oamenii au fost îngropaţi sub dărâmături când ocupanţii ruşi au bombardat clădirea, a indicat el, dar DPA menţionează că această informaţie nu poate fi verificată deocamdată din surse independente.
Mariupolul, care a fost asediat săptămâni în şir, înainte să fie ocupat de trupele ruse, a devenit un simbol al brutalităţii războiului declanşat de Rusia.
Forţele ruse şi miliţiile separatiste proruse au asediat săptămâni întregi oţelăria Azovstal, unde se baricadaseră ultimii apărători ucraineni.
De mai bine de o săptămână, cei peste 2.400 de bărbaţi şi femei de la Azovstal s-au predat, aflându-se în prezent în captivitate în Rusia.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se teme de o puternică depopulare a Donbasului (format din regiunile Doneţk şi Lugansk) în faţa atacurilor masive ruseşti din est.
Cu o putere superioară de foc, trupele ruse care atacă au pus presiune asupra apărătorilor ucraineni din jurul Severodoneţk, a spus el în discursul său video de joi seara.