Forţele ruse din jurul Kievului au început o „repoziţionare”, dar „nu o retragere reală”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.
„Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus el reporterilor. Dar „trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi „asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfârşit”, a avertizat el.
„Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta „este o repoziţionare, nu o retragere reală”.
Potrivit acestuia, Rusia nu şi-a îndeplinit obiectivul de a cuceri Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care a fost să preia controlul Ucrainei, „dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv în Kiev”.
„Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt de la Casa Albă.
Moscova a promis marţi că îşi va reduce „radical” activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii „substanţiale” ruso-ucrainene de la Istanbul.
Germania, SUA, Franţa, Italia şi Marea Britanie cer Rusiei să oprească invazia din Ucraina. „Lideri l-au somat din nou pe preşedintele Vladimir Putin să accepte un acord de încetare a focului”
„Cancelarul Scholz a discutat marţi cu preşedintele SUA, Joe Biden, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu premierul britanic, Boris Johnson, şi cu premierul Italiei, Mario Draghi, în cadrul unei teleconferinţe pe tema acţiunilor comune în contextul continuării atacurilor militare ruse împotriva Ucrainei. Şefii de stat şi de guvern au convenit să continue susţinerea Ucrainei în mod activ”, a comunicat Guvernul Germaniei.
Volodimir Zelenski, despre oprirea războiului din Ucraina. „Semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile ruseşti”
„Liderii l-au somat din nou pe preşedintele Vladimir Putin să accepte un acord de încetare a focului, să înceteze operaţiunile combatante, să retragă militarii ruşi din Ucraina şi să permită găsirea unei soluţii diplomatice la criză”, precizează Guvernul de la Berlin.
Liderii Germaniei, Statelor Unite, Franţei, Italiei şi Marii Britanii cer Rusiei să permită accesul organizaţiilor umanitare în zonele de confruntări militare şi să faciliteze evacuarea civililor, în special din oraşul Mariupol. „Liderii au stabilit să menţină presiunile sancţiunilor asupra Rusiei. De asemenea, s-au consultat în privinţa măsurilor în sensul garantării securităţii energetice şi pentru contracararea tarifelor mari la energie”, subliniază Guvernul Germaniei.
Putin şi Macron au vorbit din nou aproape două ore la telefon. Liderul de la Kremlin insistă ca militarii ucraineni să părăsească Mariupol
Casa Albă a comunicat că preşedintele SUA, Joseph Biden, şi liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii au reafirmat, marţi, determinarea de a continua să impună costuri suplimentare Rusiei şi au discutat despre modalităţi de stabilizare a pieţelor energiei, afectate de sancţiunile impuse Moscovei. „Liderii au afirmat determinarea de a continua să impună costuri suplimentare Rusiei din cauza atacurilor brutale din Ucraina, dar şi de a continua să furnizeze Ucrainei asistenţă în materie de securitate pentru a se apăra de atacul militar nejustificat şi neprovocat”, a anunţat Preşedinţia SUA.
Guvernul Italiei a comunicat, în cursul nopţii, că premierul Mario Draghi şi liderii din SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie „au confirmat importanţa coordonării strânse a acţiunilor de asistenţă destinate populaţiei şi instituţiilor ucrainene”, în principal prin crearea de coridoare umanitare. „În centrul discuţiilor a fost şi tema diversificării surselor de aprovizionare cu energie”, a transmis Guvernul de la Roma.