Război în Ucraina: UE şi SUA se implică tot mai activ, strategia lui Zelenski dă roade

Preşedintele Ucrainei a cerut la fiecare discurs arme pentru a se putea apăra de Rusia. Sceptici la început, europenii şi americanii livrează acum ajutor militar lui Zelenski.
Filip Stan
05 apr. 2022, 23:17
Război în Ucraina: UE şi SUA se implică tot mai activ, strategia lui Zelenski dă roade

Apelurile lui Zelenski nu au rămas fără ecou. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse.

Borrell a participat marţi la un dialog cu eurodeputaţii privind Busola strategică, noul plan care în termen de zece ani ar urma să facă UE mai autonomă în materie de apărare.

Despre războiul din Ucraina, şeful diplomaţiei europene a spus că UE a prevăzut un miliard de euro sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi apere teritoriul, o sumă care „nu este foarte mare”, dar care va servi în mod prioritar pentru livrarea de „arme uşoare defensive, care au demonstrat o eficienţă extraordinară”.

El a explicat că Ucraina a inventat o nouă formă de purta război, cu unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în jurul drumurilor, „care aduce puţin cu vechiul război de gherilă, dar cu armament suficient de sofisticat” şi care a dat rezultate bune în oprirea coloanelor de blindate ale armatei ruse.

Înaltul Reprezentant UE a subliniat, pe de altă parte, că „nu există o alternativă la NATO” pentru apărarea Europei. În acest context, el afirmă că s-a reuşit o apropiere între NATO şi UE, „eliminând temerile”.

„Cred că am reuşit să eliminăm temerile şi să ne dăm seama că NATO nu ne va rezolva toate problemele de securitate. Ca să putem face asta eficient şi economic, dar şi rapid, trebuie să desfăşurăm capacităţi pe care nu le aveam astăzi şi ca aceste capacităţi să devină interoperabile. Nu e vorba de crearea unui NATO intereuropean şi nici de slăbirea NATO”, a dat el asigurări.

S-a aflat planul secret al lui Vladimir Putin. Orele următoare sunt cruciale pentru războiul din Ucraina
Borrell a subliniat că „nu putem aştepta ca desfăşurarea militară a SUA în Europa să substituie carenţele noastre, de aceea vorbim despre întărirea capacităţilor noastre militare (…)”.

„După Al Doilea Război Mondial, ne-am obişnuit să trăim sub umbrela SUA”, a atras atenţia şeful diplomaţiei UE, adăugând că acum scenariul este diferit şi impune o responsabilitate majoră.

Borrell a mai spus că Busola strategică este „un plan ambiţios de întărire a securităţii şi apărării” până în 2030, dar că el trebuie pus în practică pentru a fi mai mult decât „un document ţinut într-un sertar”.

„Principalele acţiuni care trebuie puse în practică se vor întâmpla în următorii doi-trei ani, înainte de sfârşitul mandatului acestui Parlament”, le-a spus şeful diplomaţiei UE eurodeputaţilor, precizând că primul exerciţiu militar ar trebui să poată fi organizat în termen de un an.

„Eu sper că în următoarele luni vom avea scenarii operaţionale şi primul exerciţiu operaţional se va ţine nu mai târziu de un an”, a mai spus Josep Borrell, dându-le întâlnire eurodeputaţilor peste un an pentru a discuta câte din aceste intenţii s-au transformat în realitate.

Antony Blinken: Ceea ce s-a întâmplat la Bucea ”este o campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocităţi”

Rusia a purtat o campanie deliberată pentru a comite atrocităţi în oraşul ucrainean Bucea, iar Statele Unite susţin eforturile autorităţilor ucrainene în investigarea acestor acte, a declarat, marţi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, conform Reuters.

România se alătură statelor europene şi expulzează 10 diplomaţi ruşi, pe care îi declară „personae non gratae”

”Ceea ce am văzut în Bucea nu este un act întâmplător al unei unităţi fără scrupule”, a spus Blinken reporterilor înainte de a pleca la Bruxelles pentru summitul miniştrilor de Externe ai NATO, la care va participa şi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

”Este o campanie deliberată de a ucide, de a tortura, de a viola, de a comite atrocităţi”, a subliniat Blinken. La Bucea, în apropierea Kievului, au fost descoperite cadavrele a sute de civili pe străzi, ceea ce a provocat indignare pe plan internaţional. Rusia neagă că a vizat civili şi a spus că decesele au fost un ”fals monstruos” organizat de Zelenski şi Occident pentru a o discredita.

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Capital.ro
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
Playtech.ro
Demisie bombă în televiziune! Părăsește Kanal D după 15 de ani
DailyBusiness
Se dau vouchere de 400 de lei pentru angajați!
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Cine va fi noul președinte al României! Calculele care răstoarnă absolut toate planurile
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei plăti prețul suprem!” De la ce a pornit totul?
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Banii NU trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri. Cum se plătesc ajutoarele pentru teren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Doi tineri au fost scoși fără viață dintre fiarele mașinii, iar șase persoane au ajuns la spital. Accident macabru pe DN 28, în județul Brăila
substantial.ro
Dezertări și acte de insubordonare în armata ucraineană pe fondul epuizării după doi ani și jumătate de război
MediaFlux
A SCĂZUT PENSIA! LOVITURĂ TOTALĂ după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...