Război în Ucraina. Un lansator multiplu de rachete rusesc TOS-1A, supranumit „Buratino”, lovit fatal de o dronă VIDEO

Lansator de rachete rusesc, pulverizat de o dronă-kamikaze ucraineană. „Una din cele mai frumoase explozii din acest război”
Filip Stan
20 oct. 2023, 19:56
Război în Ucraina. Un lansator multiplu de rachete rusesc TOS-1A, supranumit „Buratino”, lovit fatal de o dronă VIDEO

Război în Ucraina. Propaganda rusă dedică un material sistemelor de armament care „vor ajuta Rusia să obțină victoria” decisivă în așa-numita operație militară specială, adică invadarea brutală și neprovocată a Ucrainei. Și, printre sistemele de armament prezentate de ruși, se numără și aruncătoare de flăcări TOS-2 Solntsepek pe care rușii susțin că Armata de ocupație rusă le-a folosit deja în Ucraina.

Un lansator multiplu de rachete rusesc TOS-1A, supranumit „Buratino”, a fost pur și simplu pulverizat de o dronă ucraineană lansată de soldații Brigăzii 59. Imaginile cu lansatorul rusesc capabil să execute lovituri cu proiectile termobarice au ajuns pe rețelele sociale.

Războiul se apropie periculos de România. Avioane rusești cu arme hipersonice vor patrula Marea Neagră. Putin: Sunt înarmate cu complexe Kinzhal
Lansatorul TOS-1A a fost lovit cu o dronă FPV (First-Person View, dronă care transmite în timp real imagini celui care o manevrează – n.r.), care a urmărit vehiculul, apoi a fost prăbușită intenționat asupra lansatorului, provocând o explozie gigantică, a cărei intensitate a fost probabil amplificată de rachetele pregătite de lansare.

„Este una din cele mai frumoase explozii pe care le-am văzut în acest război”, a fost comentariul pe contul NoelReport de pe rețeaua X, cont specializat în informații privind războiul dintre Rusia și Ucraina.

Armata rusă are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”. Sistemele „Buratino” sunt considerate de către ruși „aruncătoare grele de flăcări” și pot lansa rachete termobarice pe o distanță de până la 9 kilometri.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, este alcătuită dintr-un container care conține un gaz și două încărcături distincte. Ajuns în zona țintei, primul detonator eliberează gazul din container, care se împrăștie și pătrunde în adăposturile sau fortificațiile nesigilate complet. A doua încărcătură „aprinde” apoi respectivul gaz și provoacă o uriașă minge de foc și o undă de șoc în urma căreia oxigenul din aerul înconjurător este „aspirat”.

Ucraina declanşează ofensiva. Rachete americane cu rază lungă de acţiune lansate de armata lui Zelenski asupra poziţiilor ruseşti

Pe lângă efectele directe ale undei de șoc, bombele termobarice provoacă rupturi ale organelor interne și asfixiere în cazul persoanelor care se află în raza de acțiune a exploziei.

Armata rusă a publicat şi cu alt prilej  pe rețelele sociale imagini care arată folosirea de bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk. Cunoscută și sub numele de „bomba cu vid”, arma termobarică este extrem de controversată, din cauza distrugerilor și efectelor pe care le produce. În prezent, bomba termobarică este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară). Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”.

Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka şi că provocat adversarului ”pierderi gele”, 800 de oameni şi 150 de blindate în ultima zi. Un avion rus de vânătoare de tip Su-25, doborât

Armata ucraineană anunţă vineri că a respins un nou asalt rus la Avdiivka, un oraş industrial în Donbas (est), vizat în ultimele săptămâni de atacuri ruseşti intense, şi dă asigurări că a provocat adversarului ”numeroase pierderi”, relatează AFP.

”Inamicul şi-a reluat atacurile şi nu renunţă la tentative de a încercui Avdiivka”, anunţa în raportul matinal, pe Facebook, Statul Major al armatei ucrainene.

”Militarii noştri menţin ferm liniile de apărare”, dă asigurări Statul Major, care anunţă că armata rusă a pierdut aproximativ 900 de oameni şi 150 de blindate, distruse în această regiune în ultimele 24 de ore.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a publicat o imagine în care apare un vehicul blindat ars şi un cadavru blurat.

”Avdiivka. Războinicii noştri îi distrug pe ruşii care încearcă să atace pe flancuri”, scrie el pe Telegram.

Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a anunţat joi seara pe Telegram că a vizitat Avdiivka, unde ”adversarul nu renunţă la tentativele de a ne străounge apărarea”.

El a anunţat în mesaj că a discutat cu Comandamentul Tactic despre ”nevoile prioritare” ale unităţilor desfăşurate la faţa locului.

Într-o înregistrare video postată pe Telegram, generalul apare afară, purtând o cască şi o vestă antiglonţ, iar apoi înăuntrul unui post de comandament, într-un adăpost, discutînd cu militari care i-au povestit că au doborât un avion rus de vnătoare de tip Suhoi 25 (Su-25).

Avdiivka, aproape pe linia frontului din 2014, se află la 13 kilometri nord de oraşul Doneţk, capitala regiunii ucrainene cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de către preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

Oraşul a fost ridicat în jurul unei uzine uriaşe de cocs, care avea până la 4.000 de angajaţi.

În prezent, în oraş se mai află 1.600 dintre cei 30.000 de locuitori de dinainte de război, potrivit primăriei.

Sistemul Solntsepek a fost dezvoltat în anul 2001, pe șasiul tancului T-72. Acesta este destinat pentru sprijinirea cu foc a subunităților de infanterie moto și tancuri, distrugerea structurilor și clădirilor, precum și dezactivarea vehiculelor ușor blindate și auto ale adversarului.

TOS-2 a fost prezentat pentru prima dată la Parada militară de la Moscova din 24 iunie 2020, la care au participat nouă sisteme TOS-1A Solntsepek și patru TOS-2 Tosochka.

Despre dezvoltarea noului sistem s-a aflat în vara anului 2017, la salonul aerocosmic internațional MAKS-2017. Achiziționarea acestuia pentru armata rusă a fost prevăzută în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2018-2027.

TOS-2 este echipat cu un sistem automatizat de conducere a focului, precum și cu mijloace moderne de navigație, comunicații și control.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?