Încă de la izbucnirea conflictului, Viktor Orban a declarat că menţinerea Ungariei în afara războiului din Ucraina este în interesul ungurilor şi că ţara sa nu va trimite arme ori militari în zona de război şi nu va permite nici transferul de asistenţă letală peste graniţa ungaro-ucraineană.
Anterior, pe 10 februarie, Ungaria anunţa că refuză dislocarea trupelor NATO pe teritoriul țării, forțele armate fiind capabile să asigure singure securitatea republicii.
Hey, this wasn’t supposed to happen, Putin! „PM Orban signs decree allowing deployment of NATO troops in western Hungary.” https://t.co/pogQzYgh03
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) March 7, 2022
„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, forțele armate maghiare. Ele au pregătirea şi forţa necesare pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare în Ungaria”, spunea ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu la Euronews.
De asemenea, în luna ianuarie, ministrul maghiar al apărării , Tibor Benke, declara că țara sa consideră inadecvată dislocarea de forțe NATO suplimentare pe teritoriul său. Potrivit acestuia, Ungaria a creat deja o forță națională, astfel încât în situația actuală nu este nevoie să se bazeze pe forțele și unitățile armate străine.